Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Bundesbank: Προτείνει κεφαλικό φόρο στις χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία!

0001721
Οι χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου κεφαλαίου στον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών τους, πριν να ζητήσουν βοήθειας από άλλες χώρες, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) στη μηνιαία έκθεσή της.


«(Ένας φόρος κεφαλαίου) εναρμονίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις των χωρών τους πριν ζητηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών», αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας.
Η Μπούντεσμπανκ προειδοποιεί ότι ένας τέτοιος φόρος ενέχει σημαντικούς κινδύνους και η εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετάζεται μόνο σε απόλυτα εξαιρετικές περιπτώσεις, για παράδειγμα προκειμένου να αποφευχθεί μία επικείμενη αφερεγγυότητα ενός κράτους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συζήτησε το μέτρο αυτό στην έκθεση του Οκτωβρίου και σημείωσε ότι θα χρειαζόταν να επιβληθεί ένας φορολογικός συντελεστής περίπου 10% στον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών για να μειωθούν τα ποσοστά χρέους 15 χωρών της Ευρωζώνης στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2007.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας υπολόγισε το 2012 ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου με συντελεστή 10% στη Γερμανία, μετά την προσωπική απαλλαγή ποσού 250.000 ευρώ, θα απέφερε περίπου 230 δισ. ευρώ.


www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: