Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών» στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα.
Η ομάδα αυτή, ο «κύκλος προσευχής» σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων ,σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Μπέλτσιου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου και Νομάρχης Καβάλας, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε παράνομα χρήματα που αγγίζουν τουλάχιστον τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατηγορία δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.
Μάλιστα από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης φαίνεται να προκύπτει ότι ο Μπέλτσιος είναι ο άνθρωπος που στελέχη της Ferrostaal -προμήθεια υποβρυχίων- υποστηρίζουν πως συνέστησε ο πρώην υπουργός 'Ακης Τσοχατζόπουλος.
Ο Γιάννης Μπέλτσιος προσήλθε στον ανακριτή με απολογητικό υπόμνημα 60 σελίδων στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι η σχέση που είχε με την Ferrostaal ήταν την περίοδο 2000-2003 οπότε και δια σύμβαση παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής 300 χιλιάδων μάρκων, ποσό που δηλώθηκε και φορολογήθηκε.Τονίζει επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του.
Υπενθυμίζεται ότι χθες κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ μετά την απολογία του, για τις ίδιες κατηγορίες με τον Μπέλτσιο, σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων.
Ο Εμμανουήλ είναι στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ που δέχθηκε, μέσω εταιρίας που του ανήκε, από την γερμανική HDW.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τον παράνομο χαρακτήρα της δοσοληψίας και υποστηρίζει ότι το επίμαχο ποσό ήταν αμοιβή του μετά από σύμβαση με την γερμανική εταιρία για το μάνατζμεντ των ναυπηγείων επί τέσσερα χρόνια.
Η ανάκριση ωστόσο καταλογίζει στον Εμμανουήλ ότι λειτούργησε κομβικά υπέρ των Γερμανών ώστε να «τεθούν εκτός παιχνιδιού» Γάλλοι ανταγωνιστές τους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην υπόθεση κατασκευής των υποβρυχίων.
Επιπλέον θεωρείται τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος όντας κρατικός υπάλληλος στην ιεραρχία των Ναυπηγείων εμφανίζεται όταν αναλαμβάνει την επιχείρηση η HDW να συνάπτει μέσω εταιρείας σύμβαση μαζί της για την άσκηση διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι τα χρήματα είχαν πραγματικό στόχο «να κατευνάζουν» και να εξασφαλίζουν «ηρεμία» στην λειτουργία των Ναυπηγείων.
Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Πρώην στελέχη της Ferrostaal μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι τον Γιάννη Μπέλτσιο συνέστησε ως χρήσιμο άνθρωπο ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ότι αυτός ήταν ο σύνδεσμος της εταιρίας με τον υπουργό, ότι αυτός ήταν παρών σε συναντήσεις των προσώπων του κύκλου προσευχής, στον οποίο ανήκε και ο ίδιος, στην Βιέννη και αλλού, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των παράνομων πληρωμών».
Το θέμα είχε αποκαλύψει με δημοσιεύματα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εφημερίδα Realnews.
Ο Ιωάννης Μπέλτσιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σήμερα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη μίζα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να πήρε από την HDW-Ferrostaal σύμφωνα με την γερμανική δικογραφία.
Πιο συγκεκριμένα ο Μιχάλης Ματαντός, ιδιοκτήτης της εταιρίας ΜΙΕ που λειτουργούσε ως ενδιάμεση της HDW και απολογείται στον ανακριτή τις επόμενες ημέρες, αποκάλυψε ότι έδωσε ένα εκατομμύριο στον Ιωάννη Μπέλτσιο και 17 εκατ. ευρώ στον Σωτήρη Εμμανουήλ.
Από την πλευρά του και ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Αβατάγγελος υποστήριξε ότι έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ στον πρώην στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου προκειμένου να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατά την πώληση των ναυπηγείων στην γερμανική κοινοπραξία.
Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση των εξοπλιστικών.
Ο πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ATLAS, Παναγιώτης Ευσταθίου έχει ζητήσει να προσκομίσει νέα στοιχεία για την κίνηση ενός λογαριασμούς στο Λονδίνου από τον οποίον διακινήθηκαν 18 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκαν συνολικά 38 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς του Παναγιώτη Ευσταθίου και ο ίδιος έχει αναφερθεί σε μίζες 3 εκατ. ευρώ.
«Δεν έχω καμία σχέση με παράνομες πληρωμές»
Ο πρώην πρόεδρος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που απολογήθηκε χθες για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα τελικά κρίθηκε προφυλακιστέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο Σωτήρης Εμμανουήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα 17 εκατ. από την εταιρεία Inveco, συμφερόντων του ιδίου, είναι η νόμιμη αμοιβή του για το μάνατζμεντ των Ελληνικών ναυπηγείων και για την περίοδο μίας 4ετίας.
«Δεν έχω καμία σχέση με παράνομες πληρωμές.
Τα χρήματα αυτά αποτελούν την νόμιμη αμοιβή μου, η οποία φορολογήθηκε και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα με το νόμο Αλογοσκούφη. Ελέγχθηκα από την Εισαγγελία του Κιέλου και η υπόθεση για το πρόσωπο μου μπήκε στο αρχείο» φέρεται να υποστήριξε ο Σωτήρης Εμμανουήλ.
madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου