Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Επικείμενη αμυντική συμφωνία Κύπρου- Ρωσίας

---9----2

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να μεταβεί ο Αναστασιάδης στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. 


Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα υπογραφούν συμφωνίες, μεταξύ αυτών και αμυντική. 

Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy. 

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις είναι σημαντικό το γεγονός πως θα λάβει χώρα μια τέτοια επίσκεψη σε μια δύσκολη για την Κύπρο περίοδο τόσο διπλωματικά όσο και οικονομικά. 

Οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία αναμένεται να είναι οι εξής:
  1. Υπογραφή αμυντικής συμφωνίας. Θα υπάρξουν συζητήσεις για τυχόν έναρξη νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και δεύτερον διευκολύνσεις στο νησί της Αφροδίτης για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. 
  2. Θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα οικονομίας. ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση της μικτής υπουργικής επιτροπής Ρωσίας- Κύπρου.
  3. Θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα παιδείας, που αφορούν στην αναγνώριση πτυχίων.
  4. Θα υπάρξει συμφωνία για θέματα Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία περίοδο μετέβη στη Μόσχα για επαφές δυο φορές ο προεδρικός απεσταλμένος, Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος συζήτησε και τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ νωρίτερα και τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. 

Η Λευκωσία με κάθε ευκαιρία, διαβιβάζει στη Μόσχα τις απόψεις και θέσεις της, ενώ η ρωσική πλευρά παρουσιάζεται να κατανοεί την κυπριακή στάση στο Ουκρανικό.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. 

Ο κ. Osadchiy είπε ότι «συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διάφορα θέματα καθώς και τα συμβάντα σε αυτή την περιοχή και γενικά για τις διμερείς μας σχέσεις».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: