Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Οι
Τούρκοι προβάλουν την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» από
την Κυπριακή ΑΟΖ στις 30 Δεκεμβρίου ως ένδειξη καλής θέλησης ή ως
παραχώρηση (αν είναι δυνατόν όταν έχουν κάνει εισβολή) και ζητούν από
τους ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
προειδοποιώντας πάντως για ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα σε περίπτωση που
δεν συμβεί αυτό.Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν μέσω τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα για να διατηρήσει «καυτή» την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και γενικά την περιοχή μεταξύ της δυνητικής ΑΟΖ της Ελλάδας και αυτής της Κύπρου θα στείλουν το «Barbaros» στο Καστελόριζο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια NAVTEX που να επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, αλλά η Τουρκία δεδομένου ότι έχει ενεργή τη NAVTEX για έρευνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να το πράξει αμέσως μετά, εντοσ Ιανουαρίου.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, με σκληρές αερομαχίες που διεξάγονται όταν τα ελληνικά μαχητικά σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά και εκτιμήσεις από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πώς δεν είναι καθόλου απίθανο η Άγκυρα να στείλει και το «Barbaros» στο Καστελόριζο για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Εδώ και ημέρες έχει εκφραστεί προβληματισμός από το ΓΕΕΘΑ για την τουρκική συμπεριφορά η οποία εντείνεται τόσο από τις κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο (η πρόκληση Νταβούτογλου από τον Έβρο) όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο (παραβιάσεις, εμπλοκές κ.α.) με τους Τούρκους να δεσμεύουν ακόμη και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για διεξαγωγή ανθυποβρυχιακής άσκησης.
Η παρουσία τουρκικών υποβρυχίων στο νοτιοανατολικά Αιγαίο το τελευταίο διάστημα είναι έντονη και μάλιστα στις περιοχές των Ιμίων και του Καστελόριζου. Εν’ όψει μάλιστα της θλιβερής επετείου των Ιμίων και της κινητικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο το ελληνικό Πεντάγωνο φαίνεται να λαμβάνει επιπλέον μέτρα, αφού δεν αποκλείεται να στηθεί ακόμη και «θερμό επεισόδιο».
Το γεγονός ότι ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου πρόσφατα επιβιβάστηκε σε φρεγάτα και εν συνεχεία προσνηώθηκε με ελικόπτερο στο «Barbaros» προβληματίζει ακόμη περισσότερο την ελληνική πλευρά, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική αμφισβήτησης των ελληνικών και των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Όσο λοιπόν και αν ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν δηλώνει πώς το «Barbaros» αποχωρεί στις 30 Δεκεμβρίου, καλώντας ταυτόχρονα την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις, κάθε άλλο παρά καθησυχασμό προκαλεί σε Κύπρο και Ελλάδα.
Φαίνεται πώς η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει και να νομιμοποιήσει την εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ για τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων.
Σε αυτό φαίνεται πώς έχει βάλει το χέρι της και η ελληνική κυβέρνηση που με πρόσχημα την αποκλιμάκωση της κρίσης επιτρέπει στην Άγκυρα να αποθρασύνεται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου