Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι Γάλλοι εκσυγχρονίζουν τα Mirage 2000

04-hr
Οι Γάλλοι φαίνεται να αποφάσισαν να προωθήσουν την επέκταση της ζωής των μαχητικών αεράμυνας M2000-5, παράλληλα με την ανακαίνιση και την επέκταση του λειτουργικού ωφέλιμου των μαχητικών Μ2000D.


Συνολικά 6 αεροσκάφη έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν έως τέλη του 2019, γεγονός που υποδηλώνει ότι αναμένεται εν τέλει να ξεκινήσει το καθυστερημένο πρόγραμμα που κατά το χρόνο αφορούσε μόνο τα Μ2000D και την επέκταση του φακέλου αποστολών τους.

Η τελευταία ενημέρωση της Λευκής Βίβλου για την άμυνα και την ασφάλεια της Γαλλίας δεν αμφισβητεί τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Mirage 2000D, όπως η συνολική οροφή από 225 μαχητικά είναι αδύνατο να επιτευχθεί μόνο με τις παραδόσεις του Rafale, ενώ παράλληλα προσθέτει την έννοια της διαφοροποίησης των αεροπορικών δυνάμεων - η διατήρηση του στόλου των Mirage 2000 -5 για μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι αναμενόταν.

Για τα M2000-5 πρόκειται για έως 30 αεροσκάφη, για τα Μ2000D τουλάχιστον 70 κομμάτια. Πόσα ακριβώς από αυτά θα αναβαθμιστούν, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν και το πρόγραμμα παραγωγής Rafale σε συνδυασμό με την οροφή που έχει ως στόχο η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία έως το 2020, απαιτεί ένα συγκεκριμένο μέγεθος.

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αναμένουμε ότι όλα τα M2000-5 της 1/2 Cigognes θα λάβουν επέκταση του λειτουργικού ωφέλιμου. Εάν υπολογιστεί ότι μέχρι το 2019 η Γαλλία είναι να παραλάβει περί τα 144 Rafale, με μια οροφή από 225 μαχητικά θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγαλύτερη διάρκεια του αναμενομένου περί τα 81 Mirage (-5 και D).

Το συνολικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, ειδικά στα Μ2000D, παραμένει αδιευκρίνιστο, όπως και το εκτιμώμενο κόστος του. Η αξία αυτού του προγράμματος που κατ 'επανάληψη αναβλήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους, είχε αξιολογηθεί το 2009 σε 740 εκατομμύρια ευρώ για ένα σύνολο από 77 Μ2000D.

Τα Mirage 2000N (πυρηνικής κρούσης) αναμένεται να έχουν αποσυρθεί όλα έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, ίσως και λίγο νωρίτερα, αναλόγως του ρυθμού επαγωγής των διθέσιων Rafale. Το σύνολο των Μ2000 της γαλλικής αεροπορικής δύναμης, όλων των τύπων, είναι περί τα 160 αεροσκάφη.

Διεύρυνση του φακέλου αποστολών του Μ2000D
 Το Mirage 2000D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην γαλλική αεροπορική δύναμη όσον αφορά τη δυνατότητας προβολής δύναμης, όπως είναι ένα αεροσκάφος για θέατρα υψηλής έντασης - παραδόθηκε στη δεκαετία του 1990.

Το οπλικό σύστημα βασίζεται σήμερα κυρίως στις δυνατότητες αέρος-εδάφους: βλήματα κρουζ (Scalp και Apache) και όπλα κατευθυνόμενα με λέιζερ (βόμβες των 250 και 1000 κιλών, με κιτ πλοήγησης).

Το ραντάρ του βελτιστοποιημένο για αυτού του είδους τις αποστολές δεν επιτρέπει να ανιχνεύσει ένα ιπτάμενο στόχο πέραν των 10 χιλιομέτρων. Αυτός ο περιορισμός στερεί από το αεροσκάφος τη δυνατότητα για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης.

Λόγω των οικονομικών περικοπών ο στόλος των F1CR Mirage, με εξαιρετικές δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, μετατράπηκε σε αντικείμενο ταχείας απόσυρσης.

Το Mirage 2000D όπως στερείται αυτών των ικανοτήτων εκτίμησης της κατάστασης και στο θέμα του προγραμματισμού του ηλεκτρονικού πολέμου, ανησύχησε ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών στο Παρίσι, η οποία απαιτεί πληροφορίες εικόνας - μια ικανότητα που προσδίδει το ατρακτίδιο RECO NG από το Rafale, και ηλεκτρονικές πληροφορίες με τη μεταφορά του ατρακτιδίου ASTAC.

Στις απαιτήσεις περιλαμβάνεται και η απόκτηση της ικανότητας αέρος-αέρος, πρώτα με την αντικατάσταση των υφιστάμενων πυραύλων αυτοπροστασίας Magic II που θα αποσυρθούν από το 2018, με έναν πιο ισχυρό πύραυλο: Mica. Το τεχνικό πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει επίσης την προσθήκη του προηγμένου ραντάρ RDY3, που προκύπτει από το RC400 που διατίθεται προς εξαγωγή από την Thales, όπως και μιας συσκευής IFF.

Αυτός ο συνδυασμός πυραύλου και ραντάρ επιτρέπει στο αεροσκάφος να λειτουργήσει αυτόνομα, σε θέατρα χαμηλής έντασης χωρίς αεροπορική κάλυψη, αλλά και να παρέχει αποστολές αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης στη Γαλλία ή στο εξωτερικό (πολεμικά θέατρα στην Αφρική, αποστολές του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη).

Περαιτέρω θα μπορούσε να αναμένεται αντικατάσταση μιας σειράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενδεχομένως ικανότητα μεταφοράς του βλήματος αέρος-εδάφους AASM της Sagem αλλά και η εγκατάσταση πυροβόλων (σε ατρακτίδιο) σε ορισμένα αεροσκάφη.

Πρόγραμμα αναβάθμισης των Mirage της Αιγύπτου

Η εταιρεία Thales διαπραγματεύεται στην Αίγυπτο τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Mirage - περί τα 100 αεροσκάφη. Η συναλλαγή αποτιμάται μεταξύ 1 και 2,5 δις ευρώ, ανάλογα με τα πρότυπα αναβάθμισης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Αν και το αρχείο πληροφοριών γύρω από αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ ευαίσθητο λόγω του Ισραήλ, το Παρίσι φαίνεται διατεθειμένο να δώσει την σχετική άδεια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των Mirage της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με το πράσινο φως από την Dassault Aviation, η Thales έχει παράσχει μια ενημερωμένη προσφορά προς τους Αιγυπτίους που αναζητούν έναν προϋπολογισμό για το πρόγραμμα αυτό, συμπεριλαμβανομένου ενός προϋπολογισμoού για το σχέδιο εκσυγχρονισμού των 16 M2000 της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας που δεν υλοποιήθηκε ποτέ (εξαγωγική έκδοση του ραντάρ RDY3 και βλήματα αέρος-αέρος Mica).

Τον Δεκέμβριο του 1981 η Αίγυπτος έγινε ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του Mirage 2000 με μια σύμβαση για 20 Mirage 2000 ΕΜ/BM διαμόρφωση αεράμυνας. Αυτά τα αεροσκάφη παραδόθηκαν μεταξύ Ιουνίου 1986 και Ιανουαρίου 1988.

Προηγουμένως, μεταξύ 1977 και 1983, η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία είχε προμηθευτεί 81 Mirage 5, πιθανώς χρηματοδοτούμενα από τη Σαουδική Αραβία. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 παρέλαβε ορισμένα Mirage 5 M/DM από το Ζαΐρ, ενώ το 2005 η Αίγυπτος παρέλαβε από τα ΗΑΕ 19 μεταχειρισμένα Mirage 5.

Το Κάιρο έχει ήδη μια φορά αναθέσει τον εκσυγχρονισμό των Mirage 5 στους Γάλλους βιομηχάνους. Η εταιρεία Sagem (όμιλος Safran) είχε υπογράψει το 2003 μια σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό 24 Mirage 5.
Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη παραδόθηκαν μεταξύ του 2006 και του 2008.

Περίπτωση της Ινδίας

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2011 η Ινδία είχε υπογράψει μια σύμβαση με την Γαλλία για την αναβάθμιση 51 M2000. Η σύμβαση που ανήλθε σε 2,7 δις ευρώ, κατανεμήθηκε μεταξύ Thales και Dassault Aviation και περιλαμβάνει και την αγορά πυραύλων της MBDA.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: