Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Λιβύη: H Χώρα που θα βάλει φωτιά στα «πόδια» της Ευρώπης

Libya-flag-waving-shutterstock_106218152
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η σκληρή μάχη για τους δύο λιμένες «κλειδί», για την εξαγωγή πετρελαίου της Λιβύης ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, επειδή οι παραστρατιωτικές ομάδες των ισλαμιστών, φοβήθηκαν ότι η Αίγυπτος σχεδιάζει να ενισχύσει την εκλεγμένη λιβυκή κυβέρνηση που έχει έδρα την πόλη του Τομπρούκ, σύμφωνα με την εφημερίδα time.com .


Οι μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου στο Ρας Λανούφ και την Sidra, αποτελούν ένδειξη του φόβου των ισλαμιστών για στενή στρατιωτική αιγυπτιακή παρέμβαση, η οποία οδηγεί σε μια κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης της χώρας.

«Οι ισλαμιστές έχουν πληροφορίες ότι η κυβερνητική πλευρά στο Τομπρούκ είχε ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες », λέει η Claudia Gazzini, αμυντική αναλυτής στην Λιβύη εργαζόμενη με την Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Libya

«Όσο πιο πολλά στοιχεία «φωνάζουν» για αιγυπτιακή συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η αντίπαλη πλευρά να υλοποιήσει αιφνιδιαστικές επιλογές στρατηγικής, όπως αυτή που είδαμε το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η ίδια .

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στο Τομπρούκ είναι «εγκλωβισμένη» στην ένοπλη σύγκρουση με μια αντίπαλη κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη του κινήματος των ισλαμιστών «Αυγή», και η οποία έχει έδρα στην Τρίπολη.
Η κυβέρνηση του Τομπρούκ έχει συμμαχήσει με τον Khalifa Heftar, έναν στρατηγό που κήρυξε τον πόλεμο νωρίτερα αυτό το έτος κατά της ισλαμικής οργάνωσης «Αυγής».

Η στρατιωτική εκστρατεία του Heftar , που ονομάστηκε «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια», αποτέλεσε το έναυσμα για ορισμένες από τις πλέον θανατηφόρες μάχες που έλαβαν χώρα από το 2011, και την ένοπλη εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Ashton Libya

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στην Λιβύη, η οποία εύκολα μπορεί να «διαχυθεί» στο αιγυπτιακό έδαφός . Επίσης είναι γνωστό ότι τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών στην έρημο, καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση , και υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να περάσουν λαθραία όπλα, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του το 2011.

Γενικότερα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο Aλ Σίσι , «ευνοεί» την κυβέρνηση του Τομπρούκ, που την θεωρεί ως ένα σύμμαχο του κατά του πολιτικού Ισλάμ, στον οποίο η πολιτική καθοδηγείται κυρίως από θρησκευτικές και όχι πρακτικές αρχές .

«Θέλουν να αναμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της Λιβύης, όπου η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ακραίοι ισλαμιστές δεν έχουν ισχυρό ρόλο,» λέει ο Frederic Wehrey, αμυντικός αναλυτής στην Μέση Ανατολή του Προγράμματος του ινστιτούτου Carnegie Endowment για την Διεθνή Ειρήνη στην Ουάσιγκτον.

libya-amazing-pict_2026025i

«Το μεγαλύτερο φόβο τον έχει μια χώρα της διπλανής πόρτας σαν την Αίγυπτο όπου η μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ακόμη κυρίαρχη, δείχνοντας ένα πραγματικό πολιτικό ενδιαφέρον για αυτούς», δήλωσε ο ίδιος.

Αν και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αρνούνται επισήμως την άμεση στρατιωτική εμπλοκή, η Αίγυπτος έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσει την κυβέρνηση του Τομπρούκ. 

Τον Αύγουστο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Αίγυπτος «έδωσε» τις αεροπορικές βάσεις της , για να χρησιμοποιηθούν σε αεροπορικές επιδρομές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε στόχους στην Λιβύη. 


Τον Νοέμβριο, η Αίγυπτο έστειλε ειδικές δυνάμεις σε δύο επιδρομές στο εσωτερικό της Λιβύης, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους της εφημερίδας New York Times.


Επιπλέον, οι συμμαχικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Τομπρούκ έχουν λάβει μεγάλη ποσότητα οπλισμού από την Αίγυπτο. 

Τον Οκτώβριο μια αιγυπτιακή παραγγελία εκφορτώθηκε από πλοία στο λιμάνι του Τομπρούκ, και οι υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο παρέδωσε όντως μεγάλη ποσότητα ελαφρών όπλων.

Σε συνεντεύξεις στο Κάιρο, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Αίγυπτος «μοιράζεται» στρατιωτικές πληροφορίες με τις αρχές του Τομπρούκ, αλλά αρνείται την άμεση συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

«Η θέση μας σχετικά με την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής: να παρέχουμε πληροφορίες, τεχνογνωσία και κατάρτιση», λέει ο Hossam Khairallah, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου.

Η Λιβύη είναι μόνο μία αρένα όπου η Αίγυπτος ενώνει τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι μοναρχίες του Κόλπου βλέπουν την Αίγυπτο ως μια περιφερειακή δύναμη που μάχεται με τις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ.

2014-01-21T163211Z_01_SAL01_RTRIDSP_3_LIBYA-21-01-2014-18-01-19-474

Η αντίσταση της Αιγύπτου είναι και εναντίον και άλλων κρατών , μεταξύ των οποίων το Κατάρ και της Τουρκίας, που θεωρούνται πιο φιλικές προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες ισλαμικές ομάδες.

Η Αίγυπτος είναι επίσης «ανήσυχη » για την εμφάνιση μιας πολιτοφυλακής στην ανατολική πόλη Derna της Λιβύης που διακηρύσσει την πίστη της στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISIS). 

Η ομάδα είναι ένα μόνο μία από τις δεκάδες παραστρατιωτικές ομάδες που εμφανίσθηκαν σε όλη τη χώρα από την κατάρρευση του λιβυκού κράτους, και των θεσμικών οργάνων μετά το 2011. 


Από το 2011, οι αντάρτες έχουν εκμεταλλευτεί τα τεράστια σύνορα στην έρημο της Λιβύης για να περάσουν λαθραία όπλα στην Αίγυπτο και σε άλλες γειτονικές χώρες


Στην Αίγυπτο, ο στρατός και η αστυνομία αντιμετωπίζουν συνεχείς φονικές επιθέσεις που εξαπολύουν οι εξεγερμένοι, που έχουν έδρα στην χερσόνησο του Σινά, και υποσχέθηκαν πίστη στο ISIS . 


Αυτές οι επιθέσεις επιταχύνθηκαν μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


Ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων , οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την μάχη στη Λιβύη ως επέκταση της καταπολέμησης του πολιτικού Ισλάμ.

 «Είναι επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε με όλες τις τρομοκρατικές ομάδες με την ίδια αποφασιστικότητα», λέει ο Abdelatty.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά από τη δική μας άποψη μεταξύ ISIS, Fajr, Αυγής, , Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Jabhat An-Nusra, ή Ανσάρ αλ-Σαρία. Είναι όλες το ίδιο ».

Σύμφωνα με άρθρα μας στο Pentapostagma.gr,η κατάσταση στην Λιβύη έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη φάση.

Στη Λιβύη, η μόνη βεβαιότητα είναι ότι συνεχίζεται αιματοχυσία. 

Η πατρίδα μας όπως και η νότια Ευρώπη κινδυνεύουν άμεσα εάν όλοι αυτοί οι ακραίοι ισλαμιστές αποκτήσουν βάση στην Λιβύη, διότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα αποτελέσουν τον επόμενο στόχο.

Έπρεπε η ΕΕ να έχει αποστείλει στρατό σε αυτήν την χώρα να ελέγξει πλήρως την κατάσταση, διότι μετά θα είναι πολύ αργά.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: