Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε τα τουρκικά σενάρια για το «Μπαρμπαρός»

Πέντε-τα-τουρκικά-σενάρια-για-το-«Μπαρμπαρός»-620x412
Σε τεντωμένο σχοινί αναμένεται να γίνουν οι χειρισμοί στο Κυπριακό και τα ενεργειακά τις επόμενες εβδομάδες.


Η Λευκωσία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και τα όσα διαδραματίζονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και προβαίνει σε αξιολογήσεις.

Σε μεγάλο βαθμό το τοπίο θα καθοριστεί αναλόγως των επόμενων ενεργειών της Άγκυρας, κυρίως σε ό,τι αφορά το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά».Το σκάφος έχει από τα μέσα Νοεμβρίου ολοκληρώσει ουσιαστικά τις σεισμικές έρευνες που παρανόμως έκανε νοτίως του νησιού και παρέμεινε στην περιοχή μέχρι και τη λήξη της navtex, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τρίτη.

Τι θα πράξουν οι Τούρκοι; Πώς θα ενεργήσουν τις επόμενες ημέρες; Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, καθώς κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα σενάρια που φαίνεται να βρίσκονται ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας είναι τα ακόλουθα:
● Πρώτο, να παραμείνει το σκάφος στην περιοχή νοτίως της Κύπρου με βάση την υφιστάμενη οδηγία προς ναυτιλλομένους, την οποία θα ανανεώσουν. Τούτο σημαίνει πως εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα βήματα, όπως η μεταφορά πλατφόρμας. Εγχείρημα δύσκολο, πλην όμως όχι ακατόρθωτο.
Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες, συντηρώντας το πλοίο στην ίδια περιοχή.
● Δεύτερο, να μετακινηθεί -εντός της κυπριακής ΑΟΖ- αλλά νοτιοδυτικότερα.

● Τρίτο, να δεσμεύσει περιοχές που «συναντώνται» οι ΑΟΖ Κύπρου- Αιγύπτου και Ελλάδος, δυτικά της Κύπρου.
Με την Ελλάδα δεν υπάρχει συμφωνία, όμως υπολογίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις η μέση απόσταση.
Τούτο θα έχει ως στόχο να μεταφέρει την αμφισβήτηση και σε μιαν άλλη περιοχή, την οποία με βάση και στοιχεία που έχει καταθέσει σε Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διεκδικεί ήδη η Τουρκία.

● Τέταρτο, όπως έχει μεταδοθεί από τουρκικά ΜΜΕ, μια άλλη υπό εξέταση επιλογή είναι να πάει το σκάφος στο Καστελόριζο.
Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Η εμφάνιση του Νταβούτογλου, παραμονές Χριστουγέννων στον Έβρο, από όπου και τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, δεν δείχνει αυτή την πρόθεση. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με τους απρόβλεπτους, Ερντογάν και Νταβούτογλου.

● Πέμπτο, να αποσυρθεί προσωρινά το πλοίο, να ελλιμενιστεί στη Μερσίνα και να περιμένει την «επόμενη κλήση» για να επανέλθει. Αυτό που προδήλως στοχεύει η Τουρκία είναι κινείται αποτρεπτικά έναντι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι εκτιμούν ότι με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» ασκείται συνεχής πίεση προς τη Λευκωσία, ενώ αξιολογούν πως τους εξυπηρετεί το κενό που έχει δημιουργηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το οποίο φορτώνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Βεβαίως, παρά τη χαλαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, η Άγκυρα έχει εισπράξει από παντού πως οι ενέργειές της αυτές δεν είναι στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Ως εκ τούτου, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο θα διαφοροποιηθούν και οι μέχρι σήμερα χαλαρές αντιδράσεις προς την Άγκυρα.

Τις επόμενες ημέρες θα διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας, η οποία με την παρουσία του Τούρκου ναυάρχου, Μπουλέντ Μποστάνογλου, προ ημερών στα κατεχόμενα και στις φρεγάτες που συνοδεύουν το «Μπαρμπαρός», επιβεβαιώνει, μέσα και από τα όσα είπε πως «δεν θα εγκαταλείψουν την Ανατολική Μεσόγειο».
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: