Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί η Τουρκία σκλήρυνε τη στάση της στο Αιγαίο με επικίνδυνες αερομαχίες και ρεκόρ παραβιάσεων;

F-16THKLarge
ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ Α.ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της το τελευταίο διάστημα έναντι της Ελλάδας αυξάνοντας κατακόρυφα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και προχωρώντας σε ενέργειες, όπως οι σκληρές αερομαχίες παραμονές των Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται ακόμη και «θερμό επεισόδιο». 


Για την κατάσταση αυτή οι επιτελείς του Πενταγώνου είναι σφόδρα προβληματισμένοι.

Από τις αρχές του έτους έχουν σημειωθεί 8 εμπλοκές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών, ενώ το 2014 καταγράφηκε ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της τελευταίας 5ετίας.

Οι παραβιάσεις ξεπέρασαν τις 2.200 όταν το αμέσως προηγούμενο έτος με τις περισσότερες της 5ετίας ήταν το 2010 (1.239).

Οι εμπλοκές και οι παραβιάσεις είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που δείχνουν ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο μαζί και με τα ναυτικά επεισόδια, που επίσης ήταν πολλά παραβίασης των χωρικών εθνικών χωρικών υδάτων.

Η στρατιωτική ηγεσία εστιάζει ωστόσο στις εμπλοκές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες (από τις 8 οι 6 έγιναν σε μία εβδομάδα), καθώς οι Τούρκοι πιλότοι δείχνουν μία επιθετικότητα στις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που παραπέμπουν σε άλλες πιο σκληρές εποχές.  

Μόλις χθες, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και δύο ημέρες πριν τα Χρισούγεννα 4 τουρκικά F-16 CCIP συνοδεύοντας δύο  RF-4Ε επιχείρησαν αποστολή στρατηγικής αναγνώρισης των ελληνικών αντιαεροπορικών S-300 PMU-1 που βρίσκονται στην 126 ΠΜ και των SHORADS TOR-M1.

Κατά την προσέγγιση του τουρκικού σχηματισμού ανατολικά της Κρήτης ήρθαν τα μαχητικά της Άγκυρας ήρθαν αντιμέτωπα με τα ελληνικά F-16 blοck 52+. Η αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών σε τρεις περιπτώσεις κατέληξε  σε σκληρές αερομαχίες με τους Τούρκους χειριστές να επιμένουν παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες τους είχαν «πάρει» την ουρά και ουσιαστικά τους είχαν εξουδετερώσει.

Αυτό ήταν και το πιο ανησυχητικό περιστατικό στο Αιγαίο των τελευταίων ημερών τόσο γιατί έγιναν 3 εμπλοκές όσο και για το σημείο και τον τρόπο που επέλεξαν οι Τούρκοι να «επιτεθούν».

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο των τελευταίων ημερών, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού ΓΕΝ που θέλει να «βυθίσει» τον ελληνικό Στόλο, αλλά και σε συνέχεια της εισβολής τουρκικών  πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Όλα δείχνουν ότι θέλουν να πάμε σε εποχές 1997» έλεγαν προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το τουρκικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και επισήμαναν πώς είναι η πρώτη φορά από το 2010 όταν οι εμπλοκές στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών συνέβαινα σε τέτοια συχνότητα.

Κάποιοι μάλιστα επιχειρώντας να δώσουν μία εξήγηση γιατί η Άγκυρα τραβάει το σχοινί στο Αιγαίο συνέδεαν το γεγονός με το παρατεταμένο εμπάργκο στην αγορά όπλων που έχει υποστεί η Ελλάδα από την έλευση της τρόικας και μετά προκαλώντας ένα χάσμα μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στους εξοπλισμούς.

Πιθανόν η Τουρκία δηλαδή να δοκιμάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων σε περίοδο κρίσης ή και να θέλει να επιτείνει τη φθορά τους, όταν γνωρίζει πώς δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κονδύλια για ανταλλακτικά και καύσιμα.

Εκείνο πάντως το οποίο αποδεικνύει περίτρανά η τουρκική προκλητικότητα είναι πώς η πολιτική της προσέγγισης που επιχείρησε η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου φέρνοντας στην Αθήνα τον Αχμέτ Νταβούτογλου για να εκφράσει και επί ελληνικού εδάφους τις τουρκικές αξιώσεις χρεοκόπησε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: