Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο Τούρκος ΑΓΕΕΔ δηλώνει ότι υποστηρίζει απροκάλυπτα το Αζερμπαϊτζάν στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

hulusiakarv
Η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα της  διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί  Ακάρ, έκανε την δήλωση αυτή  στο πρακτορείο  ειδήσεων *** Trend του Αζερμπαϊτζάν.

81γηηγ
Την ίδια στιγμή η τουρκική πολεμική βιομηχανία εφοδιάζει τους Αζέρους με ότι πιο σύγχρονο διαθέτει «επεμβαίνοντας» ουσιαστικά στην κόντρα τους με τους Αρμενίους.


Σε *** σημερινό άρθρο αναφέρεται ότι το Αζερμπαϊτζάν θα αγοράσει 60 τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ , αξίας 3 δισ. δολαρίων .  Αυτός είναι ένας  ακόμη λόγος να υποστηρίξεις μια χώρα .

turaz_kartali_2015_turkiye_az
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου ΑΓΕΕΔ , η Τουρκία αναμένει από την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης,  με τον ίδιο τρόπο όπως και στο θέμα της Ουκρανίας.

f7a91df3-5225-4dfd
Ο Τούρκος στρατηγός  «τεκμηριώνοντας»   την άποψή του τόνισε ότι η επίλυση πρέπει να έχει ως  βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) όπως αυτή εκφράστηκε τον Ιούνιο.

turkey_azerbaijan
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποδεχθεί την παράνομη θέση της Αρμενίας, τονίζοντας  ότι αυτή η χώρα είναι το κύριο πρόβλημα στην διευθέτηση της σύγκρουσης  στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», υποστήριξε ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού.
images
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η τουρκική «διείσδυση» τόσο στην διένεξη Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία όσο και στην Κριμαία στο ζήτημα των Τατάρων, έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ρωσία.

Αυτή η απροκάλυπτη τουρκική παρέμβαση στην ρωσική « αυλή» δεν είναι πλέον αποδεκτή από το Κρεμλίνο για κανέναν λόγο. 

Η ωμή  τουρκική παρέμβαση υπέρ των Αζέρων θα φέρει την σύγκρουση Τουρκίας και Ρωσίας ακόμα πιο κοντά, πιθανό το επόμενο διάστημα.

imθξages

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια (κατά τη σοβιετική τότε ορολογία «Όμπλαστ») της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.


Σήμερα συνεχίζει ν” αποτελεί μια «εκ των πραγμάτων» αυτόνομη δημοκρατία (Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) στο Νότιο Καύκασο. Bρίσκεται περίπου 270 χλμ δυτικά της αζερικής πρωτεύουσας Μπακού, και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, αποτελώντας ουσιαστικά θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν.

hulusiakarv

Προσδιορίζεται σε έκταση 4.280 τ.χλμ.
Το 2002 αριθμούσε 145.000 κατοίκους. Κύρια πόλη είναι το Στεπανακέρτ.

Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης.

azer2

Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. 

Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας.

*** Trend του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: