Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Κύπρος αλλά οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα τολμήσουν οι Τούρκοι να προκαλέσουν και να παρενοχλήσουν ή οι «τσαμπουκάδες» τους για ακόμη μία φορά θα αποδειχθούν φθηνοί;
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση της θαλάσσιας ζώνης που αφορά στη συγκεκριμένη πρόκληση, αφορά 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο σκοπός είναι η «ρυμούλκηση υποβρυχίων συσκευών».
Περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις των τεμαχίων «1», «2», «3», «6», «7», «8», «9», «13» και πλησιάζει σε απόσταση 14 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» από τo «Saipem 12000». Επικαλύπτει μάλιστα τον επόμενο στόχο γεώτρησης της ΕΝΙ, τον στόχο «Σουπιά».
Επικαλύπτει επίσης και τους θαλάσσιους και εναέριους διαδρόμους που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την πλεύση των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης από το «Saipem 12000» και των ελικοπτέρων που πετούν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο.
Με δεύτερη παράνομη Navtex που εξέδωσε άρον-άρον, δέσμευσε την Τρίτη περιοχή ανοικτά του Μαζωτού, στα όρια περιοχής που δέσμευσε επίσης για την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία με Notam και Navtex για αεροναυτική άσκηση.
Την ίδια ώρα, η γεώτρηση προς τον στόχο «Καλυψώ» που από το μεσημέρι της Κυριακής προχωρά κάτω από τον βυθό με στόχο να φτάσει σε βάθος λίγο μεγαλύτερο των 1.600 μέτρων, προχωρά κανονικά, όπως και ο εφοδιασμός με τα απαραίτητα από το λιμάνι Λεμεσού.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου