Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Nέο σοκ στα Σκόπια! Ο Σέρβος Πατριάρχης παρασημοφόρησε Έλληνα αξιωματικό

Ειδική αναφορά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ από ρωσικό ΜΜΕ

Ο Έλληνας αξιωματικός είχε περάσει ναυτοδικείο και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε τοποθετηθεί δυναμικά επι του θέματος τότε, με αποτέλεσμα ειδική αναφορά σε αυτό να γίνεται σήμερα και απο το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης ria.ru. 

Το ria.ru αναφέρει σε ανταπόκρισή του πως όπως έγραψε τότε το pentapostagma.gr, «είναι μια ηρωική πράξη – να αντισταθεί στις επιταγές της Νέας Τάξης, και ο Μαρίνος Ριτσούδης γενναίος μαχητής, δεν έσκυψε το κεφάλι του και δεν συμμετείχε στο έγκλημα.»

 
Ο Σέρβος πατριάρχης παρασημοφορώντας Έλληνα πρώην αξιωματικό για την στάση του το 1999 κατά  της νατοϊκής επιχείρησης στην Σερβία  , στην ουσία έδωσε τα εύσημα σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την στάση του προς τους Σέρβους πολίτες εκείνη την πολύ δύσκολη στιγμή.

Συγκεκριμένα η  σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) απένειμε το μετάλλιο του τάγματος  του Αγίου Κωνσταντίνου στο απόστρατο Έλληνα αξιωματικό του ΠΝ  Μαρίνο Ριτσούδη  για την άρνηση του να συμμετέχει στην επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η τελετή απονομής έγινε στο Βελιγράδι την Τρίτη.

«Μετά την έκτιση της ποινής του , και μετά από όλες τις πειρασμούς που είχε είχε το θάρρος να πει ( ο Έλληνας αξιωματικός) : «Δεν είμαι ήρωας,  ήρωας είναι ο σερβικός λαός».  Πραγματικά αυτός ο  Έλληνας είναι γενναίος , σοφός  και αληθινός  χριστιανός . Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να τον ευχαριστήσω γι ‘αυτή την πράξη, έτσι αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε με το μετάλλιο του Αγίου Κωνσταντίνου», δήλωσε ο Σέρβος  Πατριάρχης Ειρηναίος.
 
Σε όλα αυτά ο Σέρβος Επίσκοπος Θεοδόσιος δήλωσε για το…μέλλον: «ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τους υπόλοιπους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου».
 
Ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (που αποτελείται από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο) από τις  δυνάμεις του ΝΑΤΟ διήρκεσε 78 ημέρες, από τον Μάρτιο έως Ιούνιο του 1999.

Οι αρχές του Βελιγραδίου, υπό την ηγεσία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατηγορήθηκαν από τις δυτικές χώρες για εθνοκάθαρση εναντίον Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο επίσημος λόγος για την εκδήλωση εχθροπραξιών ήταν η ανακοίνωση της παρουσίας σερβικών στρατευμάτων στη νότια Σερβική αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου.
 
Δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με πηγές της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν 1.200-2.500 πολίτες ενώ  τραυματίστηκαν  12.500 άτομα.

Με το μετάλλιο του τάγματος  του Αγίου Κωνσταντίνου,  η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παρασημοφορεί πνευματικά και κοσμικά άτομα για την σημαντική συμβολή στην ελευθερία της θρησκείας και στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών γενικότερα.

Ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος  αρνήθηκε τον Απρίλιο του 1999 να μεταβεί  στο  αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» για να μην συμμετάσχει στην επίθεση κατά της Σερβίας. Πολλές σερβικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ριτσούδης  ήταν ένας αληθινός ήρωας της Ελλάδος.

Πριν από τον απόπλου του «Θεμιστοκλής» στην Αδριατική, ο εν λόγω  αξιωματικός συναντήθηκε με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον ιερέα Γεώργιο Μεταλινό , ο οποίος ήταν τότε μαζί του στην αίθουσα του Ναυτοδικείου στις  21 Απριλίου του 1999. Ο ίδιος ο ιερέας είπε ότι δεν γνώριζε τον Ριτσούδη, αλλά τον συμβούλευσε να ενεργήσει  σύμφωνα με τη συνείδηση του.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι ο αξιωματικός ζήτησε την ευλογία της εκκλησίας.

Το ναυτοδικείο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια και έξι μήνες με αναστολή ποινής τριών ετών, που σημαίνει αναστολή ποινής.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
Η ηγεσία   του ναυτικού απέταξε τον Ριτσούδη, ο οποίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε επειδή «ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλα».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: