«Mόνο έτσι εκλέγομαι» είπε σε συνεργάτες του
Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπερασπιζόμενος την στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία, δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάθε τόσο τον εγκαλεί να δώσει απαντήσεις για τα «υπό ελληνική κατοχή» (όπως υποστηρίζει) νησιά του Αιγαίου.
Η τουρκική αντιπολίτευση πιέζει συνεχώς τον Ερντογάν για επίθεση κατά της χώρας μας, καθώς πλέον η Αφρίν εξελίσσεται σε… βάλτος για την Αγκυρα.
Και μετά στέλνει τον «λογαριασμό» στην Κυβέρνηση του ΑΚΡ για τα νησιά.
Τα νησιά εσείς τα δώσατε!
Εσείς! Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν!
Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία.
Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάνη.
Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε. Και τότε θα δουν, ποιος, πού και τι έδωσε!», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Ερντογάν.
Νωρίτερα ο τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», πως διεξάγεται παράλληλα ένας διπλωματικός αγώνας, προκειμένου να μην υποστούν έπειτα «μία ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως έγινε στη Λωζάνη».
«Όσο συνεχίζεται ο αγώνας μας, τόσο η αποφασιστικότητά μας αυξάνεται. Εμείς από την Άγκυρα, αλλά και ο Πρωθυπουργός μας και οι Υπουργοί μας κάνουν έναν διπλωματικό αγώνα. Μιλάμε με τη Ρωσία, με την Αμερική, με την Αγγλία, με διάφορες χώρες της Ευρώπης…
Γιατί αν δεν εξηγήσεις στη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε και άλλες φορές στην Ιστορία, θα κερδίσεις στο πεδίο των μαχών, αλλά θα χάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και στη Λωζάνη το ίδιο δεν έγινε; Αυτό έγινε», δήλωσε ο Ερντογάν πριν απαντήσει στη συνέχεια στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τα νησιά του Αιγαίου.
Το δόγμα αυτό, (iki buçuk savaş doktrini), είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά την δεκαετία του ενενήντα από την στρατιωτική ιεραρχία και το γραφειοκρατικό κατεστημένο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της εποχής εκείνης.
Σήμερα με την νέα κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα κρίνει ότι το δόγμα αυτό θα πρέπει να είναι η καθαρή στρατηγική της Τουρκίας, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές αλλά και εσωτερικές απειλές.
Το ενδιαφέρων σημείο με την επαναφορά αυτού του δόγματος, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι το «άδειασμα» όλης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών έναντι της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα όχι μόνο επιμένει στις προκλητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, αλλά τις διευρύνει, τις επισημοποιεί και τις κάνει ξανά επίσημο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής.
Το «ελληνικό κενό» έναντι της Τουρκίας, που έχει διαφανεί έντονα και με την αναμενόμενη απόρριψη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει και την γύμνια αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία χαράχτηκε η ελληνική εξωτερική τα τελευταία χρόνια στα ελληνοτουρκικά.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου