Τα τουρκικά ΜΜΕ θέλοντας και μη παρουσιάζουν την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ως μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία.
Δεν μεταδίδουν λεπτομέρειες,γιατί δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” δεν προχωρά όπως οι στρατηγοί του Ερντογάν είχαν υπολογίσει.
Οι τουρκικές ΕΔ δέχονται κριτική για τον τρόπο που επιχειρούν. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladimir Yevseyev και ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής στο think-tank Valdai Club, υποστηρίζει ότι “οι Τούρκοι είναι “ανοιχτοί” στον αιφνιδιασμό”.
”Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν δρόμους για να προχωρήσουν μέσω των ορεινών περιοχών της περιοχής Αφρίν”, δηλώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladimir Yevseyev.”Αυτό δεν είναι πολύ έξυπνο. Μια στρατιωτική μονάδα στο δρόμο μπορεί εύκολα να σταματήσει με την ανατίναξη του πρώτου και του τελευταίου όχηματος».
Ο τουρκικός στρατός προχώρησε χωρίς αεροπορική υποστήριξη,υποστηρίζει ο οποίος είναι ένας λόγος για τον οποίο βρίσκεται υπό πίεση στην Αφρίν.
“Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί χτυπά από πολύ μεγάλο ύψος”,λέει, προσθέτοντας ότι “ αυτό είναι κωμικό,γιατί μειώνει τις πιθανότητές σας να πλήξει στόχους.”
“Ο τουρκικός στρατός αντιμετώπισε προβλήματα μετά από μια εβδομάδα στην Αφρίν”, προσθέτει, “διότι βασιζόταν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, μια ομάδα χωρίς επαρκή δύναμη για να προχωρήσει, να κερδίσει έδαφος”.
Ο Rami Abdel Rahman, ο οποίος διαχειρίζεται το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,μιλώντας στην DW υποστήριξε ότι η τουρκική επιχείρηση είναι “μια πολύπλευρη σύγκρουση γεμάτη από σκοτεινές συμμαχίες”.
“Ο τουρκικός στρατός επιτίθεται κατά μήκος 10 διαδρόμων βόρεια και δυτικά της Αφρίνης. Η Τουρκία και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), σημειώνουν αργή πρόοδο λόγω της έντονης κουρδικής αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια των έξι ημερών, κατέκτησαν μόνο δύο χωριά και τμήματα πέντε άλλων. Αυτό δεν συμβαδίζει με τον αριθμό και την ένταση των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων κατά την έναρξη της εκστρατείας.
Στην πραγματικότητα, τα τουρκικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει μόνο στον εγκλωβισμό της Αφρίν στη βόρεια Συρία. Σε αντίθεση με τις αναφορές αμφοτέρων των αντιμαχόμενωνκομμάτων, οι πηγές μας επιβεβαίωσαν συνολικά 133 θανάτους μέχρι σήμερα: 47 αγωνιστές Κούρδοι, 51 μαχητές του FSA, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες και 31 άμαχοι”, λέει ο Rami Abdel Rahman.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση των Κούρδων με δεκάδες ξένους μαχητές απαντά:
Πρόκειται γι΄ αυτούς που πολεμούσαν κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS). Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, δεν υπάρχουν ξένοι μαχητές στην Αφρίν. Και, ακόμη και αν υπήρχαν ξένοι, δεν θα άλλαζαν τη ροή της μάχης. Έχουν μόνο συμβολική αξία και βοηθούν στη δημιουργία ευνοϊκής κοινής γνώμης σε ολόκληρο τον κόσμο για το YPG.
Και ποιος πολεμά με την τουρκική πλευρά; Όπως υποστηρίζει δίπλα στους Τούρκους βρίσκονται “κυρίως μαχητές αραβικών και τουρκμενικών δυνάμεων του FSA από το Χαλέπ, το Iντλίμο και το Ντερ-ελ-Ζουρ.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το μέτωπο της Nusra έχει ενταχθεί στην εκστρατεία κατά του YPG. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ισχυρισμοί ότι οι τσετσενικές δυνάμεις έχουν ενταχθεί στην τουρκική πλευρά είναι επίσης ψευδείς. Μέχρι στιγμής, μόνο οι Σύριοι πολεμούν παράλληλα με τον τουρκικό στρατό.
Ο στόχος του FSA ήταν πάντα να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ”.
Απαντώντας στις φήμες που λένε ότι οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν την Αφρίν στον Άσαντ απαντά:
“Στην πραγματικότητα, αυτό απαιτούν οι Ρώσοι.
Η Ρωσία θέλει όλες τις περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη να υπόκεινται σε έλεγχο από τη Συρία.
Οι Κούρδοι απέρριψαν αυτό το αίτημα.
Σε απάντηση, η Ρωσία έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως για να επιτεθεί στην Αφρίν που ελέγχεται από τους Κούρδους.
Θέλουν να σπάσουν την κουρδική αντίσταση, ώστε να παραιτηθούν από τον έλεγχο της περιοχής.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν”.
Και γιατί η Τουρκία βοηθά τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς την στιγμή που είναι γνωστό πως αντιτάσσεται στην Άσαντ; Η εξήγηση:
“Ο μόνος πραγματικός εχθρός της Τουρκίας στη Συρία είναι οι Κούρδοι. Η Τουρκία επέτρεψε στους τζιχαντιστές να διασχίσουν τα σύνορά της ήδη από το 2011, όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει.
Η Τουρκία υποστηρίζει οτιδήποτε βλάπτει τους Κούρδους. Πάνω από ένα χρόνο, η Τουρκία απέσυρε τις ένοπλες δυνάμεις της από το ανατολικό Αλέπο, το οποίο στη συνέχεια ελέγχεται από τα στρατεύματα του προέδρου Άσαντ ,για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στο YPG και να αποτρέψει τον έλεγχο της Αφρίν π από τους Κουρδούς.
Τι μπορούν να αναμένουν τώρα οι Κούρδοι;
“Θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος.
Δεν έχουν άλλη επιλογή.
Θα είχαν από καιρό δεχτεί την πρόταση της Ρωσίας αν ήταν πρόθυμοι να το πράξουν.
Υπάρχουν περίπου 1.1 εκατομμύρια πολίτες στην Αφρίν: 600.000 Κούρδοι και 500.000 Άραβες πρόσφυγες.
Το YPG έχει περίπου 10.000 μαχητές στην περιοχή.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου