Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Οι Αμερικανοί στέλνουν το ιπτάμενο «τέρας» στην Ελλάδα: Στο ελληνικό οπλοστάσιο το θανάσιμο MQ-1 Predator

To ιπτάμενο «τέρας» στέλνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.
Έντονη κινητικότητα Ελλάδας-ΗΠΑ για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MALE MQ-1 Predator.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υποπρόγραμμα συγκροτήθηκε σήμερα η Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων, μια ένδειξη ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του ΓΕΕΘΑ καθώς πλησιάζει κι η ημερομηνία παροπλισμού των αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης.

Ένας αριθμός 12-24 συστημάτων από τα συνολικά 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εξέλθουν από την ενεργό υπηρεσία στις ΗΠΑ, θα δοθούν στην Ελλάδα με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing).

 Το κόστος του κάθε ενός από αυτά, βάσει έκθεσης στην Επιτροπή Αμυνας του Κογκρέσου ήταν 4 εκατ. δολ. το 2010.
Υπολογίζεται ότι για 12 συστήματα θα καταβάλλεται ένα συμβολικό κόστος της τάξης των 500.000-700.000 δολ. τον μήνα.
 
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο και ειδικά την ιστοσελίδα e-amyna.com, φαίνεται να χουμε  σημαντικές εξελίξεις πάνω στο  θέμα αυτό με την απόκτηση σχετικού  αριθμού μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) για τον ελληνικό στρατό .


 
 
Υπάρχει όντως κινητοποίηση στο θέμα της προμήθειας αριθμού μη επανδρωμένων οχημάτων από τον ελληνικό στρατό ενώ οι Τούρκοι διαθέτουν ικανό στόλο από UCAV, τα οποία έχουν ήδη την δυνατότητα να εξαπολύουν πυραύλους εναντίον επίγειων στόχων.

Τα MQ-1 Predator μπορούν να μεταφέρουν δύο βλήματα AGM-114 Hellfire και να εκτελέσουν σε απόσταση 8 χλμ φονικό πλήγμα.
Αλλωστε η περιγραφή που δίνει το ΓΕΕΘΑ στην συγκεκριμένη προμήθεια είναι: «Υποστήριξη του αγώνα και επίθεση εναντίον εχθρικών δυνάμεων εμπροσθοφυλακής και/ή αναγνώρισης».
 
Δηλαδή θα επιχειρούν επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων του πρώτου κύματος. Λόγω των κρίσιμων επιχειρησιακών χαρακτηριστικών τους (αυτονομία 24 ώρες, ακτίνα δράσης άνω των 1200 χλμ.) μπορούν να καλύψουν με χαμηλό κόστος ανά ώρα πτήσης, ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σίγουρα τα απώτερα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, ενώ φυσικά μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και κρούσης μαζί με μαχητικά F-16.

Με ταχύτητα μεταξύ 70 και 135 κόμβων, σε συνδυασμό με την 24ωρη δυνατότητα περιπολίας σε ύψη μεταξύ 10.000 και 25.000 ποδών, έχει απεριόριστες δυνατότητες επιτήρησης, καθώς τα ηλεκτροοπτικά του συστήματα έχουν την δυνατότητα εντοπισμού π.χ. μιας φρεγάτας που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα και την τακτική κατάσταση στην περιοχή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.



 
Τα υπό προμήθεια ΜΕΑ, την πτητική εκμετάλλευση των οποίων θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία επ’ ωφελεία και των τριών Κλάδων, αναμένονται να αξιοποιηθούν για την εκτέλεση αποστολών Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance: ISR) σε ολόκληρη της Περιοχή Ευθύνης του ΓΕΕΘΑ, μεταδίδοντας το σύνολο των δεδομένων σε διακλαδικό σταθμό ελέγχου σε πραγματικό χρόνο.



 
Από την άλλη πλευρά η  Τουρκία όμως έχει δημιουργήσει έναν ικανό στόλο από UAV και UCAV, με τα δεύτερα να  έχουν την δυνατότητα να εξαπολύουν πυραύλους εναντίον επίγειων στόχων ενώ τα πρώτα  παρατηρούν και καταγράφουν τα πάντα.

Μιλάμε για εναέριο στόλο από εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα με πυραύλους Bayraktar, TB-ετοιμάζουν οι Τούρκοι  για την διαμάχη με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Πρόκειται για ένα «θανάσιμο εναέριο οπλικό σύστημα» μη επανδρωμένων αεροχημάτων, τα οποία δρώντας μαζικά σε μεγάλους αριθμούς και εξοπλισμένα με εγχώριας κατασκευής πυραύλους αποτελούν μέγα-κίνδυνο για τα ελληνικά νησιά.

Το drone Bayraktar TB-2 χρησιμοποιεί «έξυπνα» πυρομαχικά  τύπου  ΜΑΜ και MAM-C-L, τα οποία παράγονται από την  Roketsan που εξοπλίζουν τον πύραυλο που ζυγίζει 22, 5 κιλά, ενώ η  κεφαλή ζυγίζει 10 κιλά .


 
Η αμυντική τοπική  βιομηχανία της Τουρκίας αναπτύσσει επίσης το  BSI-101  το οποίο είναι σύστημα SIGINT ( Signal Intelligence) , για το εν λόγω drone προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση της Τουρκίας από τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει  ένα στόλο από διάφορα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για  μάχη εναντίον των Κούρδων μαχητών στα ανατολικά  και νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και  στο γειτονικό βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία, αλλά και στο Αιγαίο, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες .

Οφείλουμε  τάχιστα ως χώρα και αμυντική βιομηχανία να βγούμε από το λήθαργο και είτε να αναπτύξουμε με δικά μας μέσα ένα UCAV που να αντιμετωπίζει τα αντίστοιχα τουρκικά , είτε να προβούμε σε αγορά περιορισμένου αριθμού από χώρες με ανάλογη εμπειρία όπως το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη  χώρα που θα είναι πρόθυμη να βοηθήσει .

Πρόθυμοι όπως ακούγεται είναι  οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί.

Να βιαστούμε πρέπει διότι οι Τούρκοι τα έχουν δοκιμάσει ήδη τα συστήματα αυτά στην Συρία με  μεγάλη επιτυχία , όπως έδειξε και η τουρκική τηλεόραση ειδικά σε  βίντεο με τον υιό  Ερντογάν μπροστά από κάμερες παρακολουθώντας πολεμική αποστολή στην Συρία.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: