Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πάνοπλοι Αμερικανοί Πεζοναύτες στη Κύπρο – Μετά τις δηλώσεις Πάιατ, αμερικανικό αποβατικό στην Λεμεσό

Παρέμβαση των ΗΠΑ έχουμε στην περιοχή , οι «κεραίες» των οποίων λαμβάνουν άκρως ανησυχητικά μηνύματα από τον υπερφίαλο σουλτάνο Ερντογάν που θέλει να βάλει «μπουρλότο» στην ΝΑ Μεσόγειο και ειδικά στο Αιγαίο, μετά την Συρία  .

 
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε χθες ορθάνοικτα πλέον, τους έντονους  φόβους του ( διότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ανεξέλεγκτος ) για ένα προσχεδιασμένο «ατύχημα»  από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο κατά του ελληνισμού  .



 
Έτσι την  ίδια ακριβώς στιγμή από το  Σαββατοκύριακο, στο λιμάνι Λεμεσού, έχουμε την είσοδο ενός  από τα ταχύτερα αμερικανικά πολεμικά και πιο σύγχρονα αποβατικά πλοία στον κόσμο, το «USNS Carson City».

Ο ακριβής λόγος της παρουσίας του δεν είναι γνωστός  στη Λεμεσό, πάντως η πορεία του δεν μοιάζει να αφορά ενδιάμεσο σταθμό. Το σκάφος κινείται με  80 χιλιόμετρα την ώρα, μεταφέροντας 312 στρατιώτες και 40μελές πλήρωμα.

Είναι σκάφος κατασκευής 2016, έχει μήκος 106 μέτρων, ένα από τα νεότερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είναι αμφίβιο και είναι το νεότερο από δέκα παρόμοια αποβατικά ταχείας επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι Τούρκοι προκαλούν με το ένα  επεισόδιο μετά το άλλο , ενώ ακόμη και τουρκικά ψαροκάικα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης.
 
Αγανάκτηση αλλά και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των ψαράδων της περιοχής εξαιτίας της έντονης κινητικότητας που εμφανίζεται στο Θρακικό Πέλαγος από τουρκικά αλιευτικά σκάφη γρι-γρι.




 
«Πηγαίνουν όλο και πιο δυτικά. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουν στον Θερμαϊκό», σχολιάζουν σκωπτικά οι Έλληνες αλιείς, για να επισημάνουν ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30.

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι αλιείς συνηθίζουν να κινούνται στο όριο των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές (πάνω από αυτό θεωρούνται διεθνή ύδατα), αλλά πολλές νύχτες, όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες, το παραβιάζουν.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για τις κινήσεις των Τούρκων.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα», παραδέχθηκε ο Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί την Τρίτη, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.



 
«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα έρχονται μάλιστα στον απόηχο της νέας έντασης που προκλήθηκε στα Ιμια την Κυριακή, όταν βρέθηκε ο Πάνος Καμμένος στην περιοχή για τη ρίψη στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών, 22 χρόνια μετά την κρίση του 1996.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με όλα τα δεδομένα πλέον ετοιμάζουν χοντρό επεισόδιο θέλοντας να φέρουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες προ τετελεσμένων γεγονότων, μόνο που οι φρουροί του Αιγαίου αγρυπνούν και όλα είναι σε ετοιμότητα …χωρίς τυμπανοκρουσίες. Αναμένουμε εξελίξεις ……





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: