Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σάλος από εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού – Επαναφέρει τα διχαστικά στερεότυπα περί «τεμπέληδων» στο Νότο

Προσβλητικό εξώφυλλο παρουσιάζει τους νότιους τεμπέληδες και τους βόρειους δουλευταράδες έχει προκαλέσει αντιδράσεις εναντίον του ολλανδικού Elsevier.



Θύελλα έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του ολλανδικού περιοδικού Elsevier που παρουσίαζε ως βασικό θέμα τη διανομή του ***πακέτου βοηθείας των 500 δισεκατομμυρίων προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το εξώφυλλο έχει τίτλο «Ούτε δεκάρα στις χώρες του Νότου» και το σκίτσο παρουσιάζει τους Νοτιοευρωπαίους μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες να τεμπελιάζουν.

Ένας άνδρας με μουστάκι είναι ξαπλωμένος κάτω από τον ήλιο πλάι σε ένα τάβλι ενώ μία γυναίκα σερφάρει στο κινητό της και... τραγουδάει.

Αντίθετα, στο υπόλοιπο μισό παρουσιάζει τους κατοίκους του ευρωπαϊκού βορρά να δουλεύουν σκληρά.

Χαμός γίνεται και στο facebook του περιοδικού με πολλούς αναγνώστες να αντιδρούν αλλά και χιλιάδες άλλους να επικροτούν το εξώφυλλο δείχνοντας τις βαθιές διαφορές που καλλιεργούνται στον ευρωπαϊκό βορρά σε βάρος των χωρών του νότου.

Πάντως στο επίκεντρο των σχολίων των Ολλανδών βρίσκεται η Ιταλία και η Γαλλία.


Θυμίζουμε πως ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Bloomberg, ότι «από το συνολικό ποσό, 500 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν στα κράτη – μέλη με την μορφή επιδοτήσεων και 250 θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ως δάνεια, σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές.

Η Ιταλία (σύμφωνα με την πρόταση) θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τις λεπτομέρειες της πρότασης».
***πακέτου βοηθείας των 500 δισεκατομμυρίων
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: