Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Η αναφορά του Τζέφρι Πάιατ που προμηνύει σκληρή αντίδραση των ΗΠΑ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Σε επιστολή της Αμερικανικής Πρεσβείας για την 4η Ιουλίου, με την καθιερωμένη δεξίωση να αναβάλλεται, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρει σε ένα σημείο «για άνευ προηγουμένου πρόοδο παρά τις υφιστάμενες προκλήσεις».


Σημειώνει την «εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, αναφέρθηκε και και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα τον προηγούμενο Οκτώβριο για την έναρξη του Δεύτερου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που αναδεικνύει την ατζέντα των δύο χωρών για τη στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και για τη σφυρηλάτηση ακόμη ισχυρότερων δεσμών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων και των δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

Ο Αμερικανός Πρέσβης ουσιαστικά θυμίζει σε όλες τις πλευρές ότι η σχέση των δύο χωρών θα πρέπει να προστατευτεί από παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην σχέση αυτή.

Επίσης στην συζήτηση «East Med:
Η τριμερής συνεργασία (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος) στη μετά-COVID19 εποχή» που διοργάνωσε το Ελληνικό-Αμερικανικό στο πλαίσιο των ψηφιακών δράσεων, ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα τρία σημαντικά ενεργειακά έργα, τον TAP, IGB και FRSU.

Όπως ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ, τα τρία αυτά έργα συνεχίζουν χωρίς να επηρεάζεται η υλοποίηση τους από την Πανδημία.

Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνοντας «έτσι η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες»

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: