Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Αν χρειαστεί θα δράσουμε και στρατιωτικά, λέει ο Διακόπουλος: «Βλέπει» μείωση της τουρκικής προκλητικότητας [video]

«Θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρητπίδας;», κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, το βράδυ της Τρίτης.


«Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας.

Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση», ήταν η απάντησή του.

  • Για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το ενδεχόμενο να παραβιάσουν τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας τόνισε «θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

  • Ο ίδιος θεωρεί πως η χώρα μας δεν μπαίνει σε αδιέξοδο σχετικά με την υπόθεση, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι οι προβλεπόμενες και ορθές, ενώ παρατηρεί πως έχει μειωθεί και η μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
Τουρκία: Αποφασισμένη να προχωρήσει στις γεωτρήσεις
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (2/6) το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας εκεί όπου συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης και της ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα το μέτωπο που έχει σχηματιστεί και συνασπίζεται εναντίον της Τουρκίας, εννοώντας την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την ΕΕ. Δηλαδή, χώρες που έχουν δηλώσει φανερά την αντίθεσή τους στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «εξετάσαμε την αρνητική προσέγγιση ορισμένων παικτών που συνασπίζονται κατά της Τουρκίας απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στη Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Τουρκία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη, υπογραμμίζει ότι «δεν θα κάνει πίσω και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, χωρίς καμία υποχώρηση».

Επίσης, τονίζει ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική –συμβουλευτική– υποστήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης.

Πάντως, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, η Άγκυρα δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι στρέφει το βλέμμα της προς τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης.

Και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και οι οποίες ποδοπάτησαν τη βούληση του λαού της Λιβύης.

Πάντως, επίκειται και αύριο μία σημαντική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος κι ο Ερντογάν πρόκειται να ξεδιπλώσει, όπως ακούγεται, και πάλι το θέμα της Λιβύης και της ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ, την Άγκυρα θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαράζ, για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από OPEN TV-ΕΘΝΟΣ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: