Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ελληνοτουρκικά: Πολλά λόγια, λίγη δράση και ο ρόλος των Αρχηγών που δεν μπορούν πια να σιωπούν

Πολλά είπαμε…Δηλώσεις επί δηλώσεων από υπουργούς που από ένα σημείο και μετά έγιναν κουραστικά επαναλαμβανόμενες και γι΄ αυτό η σημασία τους άρχισε να αποδυναμώνεται.

“Η βελόνα κόλλησε” στον Έβρο και στις “κόκκινες γραμμές” που ακόμη και σήμερα όμως οι φλύαροι της κυβέρνησης αρνούνται να προσδιορίσουν με ακρίβεια.

Την ίδια ώρα καθησυχάζουν την κοινή γνώμη προβάλλοντας την “ενίσχυση των ΕΔ” με εξοπλιστικά προγράμματα που θα ολοκληρωθούν σε βάθος …δεκαετίας! Και με την πρόσληψη μερικών ΟΒΑ…
 
Όλα αυτά θα ήταν κατανοητά αν ταυτόχρονα γινόταν σοβαρή, μεθοδική και γρήγορη προετοιμασία των ΕΔ για την κρίση που είναι στη πόρτα μας.

Κρυμμένοι πίσω από το επιχείρημα του “απόρρητου” και έτοιμοι να κατηγορήσουν οποιονδήποτε τολμήσει να θίξει τα προβλήματα που οι ΕΔ θα ΄πρεπε να ΄χουν λύσει χθες, ως “προδότη”, οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.
Ακόμη χειρότερα κάποιοι απ΄ αυτούς φαίνεται να ΄χουν αρχίσει να βλέπουν πολύ θετικά το ενδεχόμενο να πάμε σε “συζητήσεις με τους Τούρκους”, με ατζέντα που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την υφαλοκρηπίδα.
Μοιάζουν να ΄χουν παραδοθεί και να μην έχουν διάθεση να αντισταθούν…
 
 
Είναι προφανές ότι όλοι θέλουν να μας καθίσουν σ΄ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να “κλείσουν τα ζητήματα” σε μια περιοχή που “θέλουν να κάνουν δουλειές”.
Σε τέτοια τραπέζια δεν κάθεσαι μόνο με τα επιχειρήματά σου αλλά και με τα όπλα σου.
Κυρίως μ΄ αυτά.
Χωρίς στρατιωτική ισχύ δεν έχεις αποτελεσματική διπλωματία, αλλά αυτό στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 90, το ξεχάσαμε.
Τα πρόσωπα κλειδιά αυτή τη περίοδο είναι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.
Έχουν μόνο μία επιλογή: να μιλήσουν και να πουν τη πλήρη αλήθεια στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Τι πραγματικά χρειάζονται οι ΕΔ, τι λείπει, τι προβλήματα πρέπει να επιλυθούν, τι πρέπει να “παγώσει” για να εξοικονομηθούν χρήματα, πως μπορούν να επιλυθούν όλα τα θέματα με γρήγορες διαδικασίες.
Οι Αρχηγοί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν μεταφέρει στους πολιτικούς την πραγματική εικόνα.
Θα πρέπει να ΄χουν καταλάβει ότι δεν είναι ώρα να λειτουργούν με τη λογική του “στρογγυλέματος” και της προσπάθειας να μην δυσαρεστηθούν οι πολιτικοί.
Οι Αρχηγοί γνωρίζουν από την πρόσφατη ιστορία μας ότι όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά, οι πολιτικοί αυτούς δείχνουν πρώτους και τα δικά τους κεφάλια είναι που “πέφτουν πρώτα”.
Αυτό είναι το λιγότερο αυτή τη περίοδο.
Το σημαντικό είναι να είναι πραγματικά έτοιμη η χώρα για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή.
Κι αν χρειαστεί να συζητήσει ,να το κάνει από θέση ισχύος.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;
Γιατί διαπιστώνουμε ότι παρά τις πολλές και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των πολιτικών περί ενίσχυσης των ΕΔ, δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι ουσιαστικό στη πράξη.
Λεπτομέρειες δεν χρειάζονται…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: