Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Με το BAYRAKTAR παρακολουθούν οι Τούρκοι πλοία, μαχητικά και δυνάμεις του Ε.Σ. που “κλειδώνουν” τις περιοχές ενδιαφέροντος…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
-Η νευρικότητα της Τουρκίας που ξεσπά σε υπερπτήσεις
-Το προσχηματικό αίτημα με ΝΟΤΑΜ προς την ΥΠΑ
-Επί μακρόν οι ασκήσεις Πολεμικού Ναυτικού, Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο



Την στιγμή που οι Τούρκοι βλέπουν ότι οι διακλαδικές ασκήσεις της Ελλάδας δεν σταματούν, ότι οι εκπαιδεύσεις του Πολεμικού Ναυτικού με την Πολεμική Αεροπορία είναι αναβαθμισμένες και μάλιστα με τα Ελληνικά μαχητικά να πετούν πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά, ως μια διαφορετική επίδειξη σημαίας, αλλά και για να συνεργαστούν με τις μονάδες του Στρατού, εκείνοι βάζουν μπροστά τη μηχανή των προκλήσεων.

Αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή ημέρα με τις 8 υπερπτήσεις πάνω από τη Χίο, τις Οινούσσες και την Παναγιά, που για τους Επιτελείς θεωρούνται ως ένα ακόμη ξέσπασμα λόγω της αυξημένης Ελληνικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των εκπαιδεύσεων που κάνουν στο Αιγαίο.

Ωστόσο, όπως έλεγαν Επιτελείς, το άγχος της Άγκυρας, δεν κρύβεται και ο λόγος είναι ότι τα γειτονικά ραντάρ καταγράφουν μια δραστηριότητα άνευ προηγουμένου από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αεροσκάφος της 336 Μοίρας “Όλυμπος” κατά τη διάρκεια απογείωσης ενώ η αποστολή του είναι η συνεργασία με μαχητικά άλλων μοιρών στον ουρανό του Αιγαίου. Πηγή εικόνας: Hellas Journal
  • Κινήσεις πρόκλησης μεν, άγχους δε…
Πως μαρτυράτε αυτό το άγχος; Δεν είναι λίγες οι πτήσεις «επιτήρησης»- κατασκοπείας που γίνονται από τα CN-235 αλλά κι όπως φάνηκε κατά την Τετάρτη, στο παιχνίδι η Άγκυρα έβαλε και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου «BAYRAKTAR», που πέταξε νότια της Ρόδου, δηλαδή εκεί ακριβώς που τα τελευταία 24ωρα καταφτάνουν ολοένα και περισσότερα Ελληνικά πολεμικά πλοία.

Σ’ ότι αφορά μάλιστα τις πτήσεις των Τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, νότια από τη Ρόδο, η Άγκυρα είχε ζητήσει την έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τη μόνη αρμόδια εντός του FIR Αθηνών, για πτήσεις των UAV’s.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ζητούσε να πετά ΑΝΚΑ ή BAYRAKTAR νότια από τη Ρόδο από τις αρχές Ιουνίου, έως σχεδόν τα τέλη του μήνα. Η ΥΠΑ, μετά από ερώτημα προς το ΓΕΑ (που εξ αρχής δήλωσε ενστάσεις) και το ΓΕΕΘΑ, κατά τη συνήθη πρακτική τροποποίησε τις περιοχές πτήσεις και ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή σχέδια πτήσης και την πορεία του UAV ανά πάσα στιγμή να την καθορίζει η ΥΠΑ.

Η Τουρκία πάντως διατηρώντας τον ίδιο προκλητικό τρόπο απέρριψε τη ΝΟΤΑΜ της υπηρεσίας που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η υπεύθυνη για το FIR Αθηνών και δήλωσε ότι για την ασφάλεια της αεροπλοΐας όταν πετά το UAV θα ισχύει η δική της αναγγελία, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια περιοχή, ξεκάθαρα εντός του Ελληνικού FIR.

  • Με ασκήσεις «μικρής κλίμακας» γύρισαν όλο το Αιγαίο στο ΠΝ
Η κίνηση αυτή εντάσσεται μέσα στην προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών, για το πως κινούνται τα Ελληνικά πολεμικά πλοία αλλά και τμήματα δυνάμεων που βρίσκονται σε νησιά και νησίδες.

Από τη στιγμή που το Επιτελείο έχει αποφασίσει να «κλειδώσει» για ασκήσεις επί μακρόν τις περιοχές που η Τουρκία έδειξε ότι έχει αξιώσεις για σεισμικές έρευνες, οι στρατηγοί στην Άγκυρα κάνουν ότι μπορούν όχι μόνο για να προκαλούν, αλλά και να μάθουν τι ετοιμάζουν οι Έλληνες ως «υπερασπιστική γραμμή», πέραν του Διεθνούς Δικαίου.

Η Φρεγάτα “ΣΑΛΑΜΙΣ” κατά τη διάρκεια πρόσφατης άσκησης στο κεντρικό Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Και μπορεί οι ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού να βαπτίζονται «μικρής κλίμακας» όμως τα σχέδια και οι ναυτικές πρακτικές που αναπτύσσουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, είναι σαν να πήραν μέρος σε μεγάλη διακλαδική άσκηση δηλώνουν όσοι συμμετέχουν.

Τεχνικές ασκήσεις, μεγάλου βαθμού δυσκολίες ως προς την υλοποίηση που απαιτούν καθαρό μυαλό και πλήρη συγκέντρωση στο αντικείμενο που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Τα ίδια τα στελέχη περιγράφουν τις κινήσεις τους ως μηχανικές αλλά με πλήρη γνώση του τι ακριβώς κάνουν κι αυτό συμβαίνει από τη γέφυρα μέχρι και αρκετά πιο χαμηλά, στα κέντρα επιχειρήσεων των πολεμικών πλοίων.

Όμως και στην Πολεμική Αεροπορία δεν έχει σταματήσει κανείς στις πολεμικές μοίρες να πετά για την επιχειρησιακή του εκπαίδευση. Όπως λένε Επιτελείς, τα «γεράκια» πετούν και δίνουν ραντεβού στον ουρανό του Αιγαίου.

Εκεί είτε όλοι οι σχηματισμοί είτε χωρισμένοι, ξεκινούν να εφαρμόζουν πρακτικές που μόνο αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά. Ταυτόχρονα στα νησιά τους περιμένουν και οι JTAC των Αμφίβιων δυνάμεων για να τους οδηγήσουν σε στόχους που πρέπει να πληγούν από αέρος.



Οι Commando του Αιγαίου, οι Αμφίβιοι Καταδρομείς είναι αυτοί που πρώτοι εκπαιδεύονται είτε με το Πολεμικό Ναυτικό, είτε με την Πολεμική Αεροπορία.


Ωστόσο και οι αντι-αεροπόροι των νησιών σχεδόν κάθε μέρα έχουν συνεργασίες με την ΠΑ. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: