Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Πειρατεία της Άγκυρας στη Λιβύη: Πώς έγινε η παρενόχληση της γαλλικής φρεγάτας από το τουρκικό πλοίο – Τα όπλα και το ραντάρ

Το παρασκήνιο πίσω από την προκλητική παρενόχληση της γαλλικής φρεγάτας από το τουρκικό πλοίο.
Τι κατήγγειλε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για τη στάση της Τουρκίας στη Λιβύη προχώρησε η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί και συγκεκριμένα για την παρενόχληση της φρεγάτας από τουρκικά πλοία, την ώρα που το ΝΑΤΟ*** διέταξε έρευνα για το περιστατικό.

Το παρασκήνιο της τουρκικής παρενόχλησης
Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

Επίσης, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ φέρεται να υποστήριξε ότι «τα ραντάρ της τουρκικής φρεγάτας κλείδωσαν το πλοίο μας και τα όπλα τους στράφηκαν εναντίον μας».

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά.

Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», είπε.

Έρευνα από το ΝΑΤΟ
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συμβάν τέθηκε στη συνάντηση των υπουργών από πολλά κράτη μέλη. 

«Το μήνυμά μου είναι ότι διασφαλίσαμε ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν το περιστατικό για να αποσαφηνίσουν πλήρως αυτό που συνέβη», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι γαλλικές δυνάμεις επιδίωξαν να κάνουν έρευνα σε ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα «και αυτό δεν επιτρέπεται».

Αρνήθηκε ότι η Τουρκία προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει.
ΝΑΤΟ*** διέταξε έρευνα για το περιστατικό.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: