Συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο: Έρχεται ναυτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
Κίνηση-ματ
Οαναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ και υπουργός Άμυνας Μπένυ Γκάντς, ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος.
Στη συνάντησή τους, οι δύο συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχημένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στην εναέρια και ναυτική άμυνα εναντίον ριζοσπαστικών δυνάμεων, καθώς επίσης συζήτησαν για την προώθηση κοινών έργων αμυντικών βιομηχανιών.
Η εναέρια και ναυτική άμυνα κατά “ριζοσπαστικών δυνάμεων'', θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα στην δημιουργία κοινής αεροναυτικής δύναμης από Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρο κατά των ισλαμιστικών ομάδων στην Μεσόγειο λόγω του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
Πιθανόν όμως να ετοιμάζεται κάτι ίσως πιο σοβαρό που να αφορά ακόμα και την δημιουργίας μιας “ειρηνευτικής δύναμης” στην Μεσόγειο θάλασσα κατά της τρομοκρατίας, στα πρότυπα της τουρκικής “Μεσογειακής Ασπίδας”, με την οποία οι ...Τούρκοι μεταφέρουν ανενόχλητοι συνεχώς οπλικά συστήματα στην Λιβύη.
Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο, αλλά πιστοποιείται για μία ακόμη φορά ότι και το Ισραήλ ανησυχεί για την παρουσία τουρκικού στολίσκου στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς και οι τουρκικές ασκήσεις πάνω από την Α.Μεσόγειο, έχουν σκοπό να κλείσουν τον δρόμο και στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία.
Ο Ερντογάν είναι ένας κοινός εχθρός για όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, ενώ τα νεο-Οθωμανικά του σχέδια απειλούν την γεωπολιτική και ενεργειακή κατάσταση στην Μεσόγειο.
Οι δύο ΥΠΑΜ εξέτασαν επίσης τους εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ του ισραηλινού και του ελληνικού στρατού αλλά και και ευκαιρίες για να τις εμβαθύνουν ακόμα περαιτέρω.
Ο κ. Γκάντζ ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλου για τον παραγωγικό διάλογο και υπογράμμισε την άποψη του Ισραήλ ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και αληθινός φίλος.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την ευρεία υποστήριξή του Έλληνα ΥΠΑΜ υπέρ του Ισραήλ σε διάφορα φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών.
Στο τέλος της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επικοινωνία.
Η Άγκυρα βλέποντας όλα αυτά όμως αισθάνεται σίγουρα πολύ άβολα και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έχει να κερδίσει πολλά από την συνεργασία με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία παρά την οικονομική κρίση και την πανδημία.
Η απόκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, πολλαπλασιάζουν τις πιθανές επιπτώσεις κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Άγκυρα δεν θέλει με τίποτα την αμυντική συμμαχία Ελλάδος και Ισραήλ και αυτό φοβούνται οι Τούρκοι σύμβουλοι καθώς αυτό έχει σχέση με το κόστος των όποιων πιθανών τουρκικών ενεργειών στην περιοχή.
Όσο πιο γρήγορα γίνουν κατανοητά τα σχέδια της Άγκυρας τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην Μεσόγειο, η οποία κινδυνεύει από τις κρίσεις που ετοιμάζει ο σουλτάνος Ερντογάν το επόμενο διάστημα.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου