Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Α/ΓΕΕΘΑ: “Δεν υπάρχει σημειακή κρίση”

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Επικεντρωμένη στην εξέλιξη της καταστάσεως με την Τουρκία και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου, ήταν η συζήτηση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την Παρασκευή 19 Ιουνίου.


Ο Α/ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή ότι την απάντηση στο τι θα πράξει η χώρα εάν διαπιστωθεί ενέργεια η οποία θίγει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, συνεπώς δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι.

Από τα λεγόμενά του όμως, μπορούμε να συγκρατήσουμε δύο χαρακτηριστικές φράσεις.

Αναφερόμενος σε πιθανά σενάρια μιας κρίσεως με την Τουρκία, ο Στρατηγός Φλώρος είπε ότι δεν υπάρχει σημειακή κρίση“, δηλαδή δεν πρόκειται μια τουρκική ενέργεια να αντιμετωπισθεί ως μεμονωμένο περιστατικό περιοριζόμενο σε συγκεκριμένο σημείο.

Η φράση αναδεικνύει την αντίληψη υπό την οποία γίνονται τα σχέδια των Γενικών Επιτελείων, για τα οποία είναι γνώστης και η πολιτική ηγεσία.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ βεβαίωσε πως από την πλευρά της στρατιωτικής ηγεσίας έχουν γίνει όλα όσα πρέπει για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου και τα σχέδια δοκιμάζονται στο πλαίσιο συνεχών ασκήσεων.

Τελευταίο δείγμα ήταν η επιχειρησιακή εκπαίδευση του Στόλου μεταξύ 15-18 Ιουνίου, που ήταν μεν μικρής κλίμακος αλλά ξεκίνησε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και κατέληξε για προφανείς λόγους στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Σε αυτήν συμμείχαν πλοία των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το νεοαποκτηθέν Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-Ι».

Η δεύτερη φράση του Α/ΓΕΕΘΑ αφορούσε τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, που είναι πολιτική επιλογή της χώρας να μην αντιμετωπίζονται με πυρά επειδή δεν παράγουν ποτέ αποτέλεσμα όσο δεν υπάρχει κατοχή σε έδαφος.

Για δε την περίπτωση που κάποιος τολμήσει να αποβιβασθεί σε ελληνικό νησιωτικό έδαφος, ο Στρατηγός Φλώρος είπε ότι πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος είναι“. 

Για την κατάσταση της αμυντικής ισχύος της χώρας, ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε ότι πάντα θα υπάρχουν πράγματα που θα θέλαμε να έχουν γίνει τόσο σε επίπεδο προμηθειών όσο και αναβαθμίσεων μέσων ωστόσο, εφόσον απαιτηθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πολεμήσουν όπως είναι και η ισχύς τους είναι μεγάλη και υπολογίσιμη.

Ο Στρατηγός Φλώρος ανέφερε ότι στην αρχή της οικονομικής κρίσεως που υπήρχαν αποθέματα και κεκτημένη ταχύτητα, το πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν ιδιαίτερο αλλά έπειτα από δεκαετή περίοδο είναι φυσικό ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Για τον λόγο αυτόν η σημερινή περίοδος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως περίοδος που απαιτεί λήψη σοβαρών αποφάσεων χωρίς άλλη καθυστέρηση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: