Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Μητσοτάκης φοβάται -Έτοιμος να συνθηκολογήσει και να παραδοθεί

 
Χλευάζουν στο σύνολό τους τα τουρκικά ΜΜΕ την κίνηση του Κ.Μητσοτάκη να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, σημειώνοντας πως η Ελλάδα εγκαταλείπει τη στάση σύγκουσης και είναι έτοιμη για παράδοση άνευ όρων στην Τουρκία.

Χουριέτ: Επικοινωνία – έκπληξη με το Μητσοτάκη

Η εφημερίδα σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μια αιφνίδια και θετική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.


Σε ένα περιβάλλον όπου η επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας-Αθηνών είχε περιοριστεί πρόσφατα μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά, σύμφωνα με άρθρο της Μ.Ζαχαράκη από το Έθνος.

Ελληνικές πηγές δήλωσαν ότι Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν να διατηρήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η συζήτηση αφορούσε και τον αγώνα κατά του κορονοϊού, του ανοίγματος των συνόρων και του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα για την επικοινωνία προήλθε από την ελληνική πλευρά.
Η συνάντηση ανακοινώθηκε "τελευταία στιγμή" σε ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους».
Τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν
Όπως αναφέρει επίσης ο ανταποκριτής της «Χουριέτ» στην Αθήνα, Γιώργος Κιρμπάκης, «η Ελλάδα ενδεχομένως να ανοίξει τα σύνορα (με την Τουρκία), εάν τα δεδομένα σχετικά με τον κορωνοϊό είναι θετικά και θεωρηθεί ασφαλείς χώρα».

Γενί Σαφάκ: Συνομιλία Ερντογάν με Μητσοτάκη - Η Αθήνα κατεβάζει πανιά κατά της Τουρκίας;

Σε άρθρο γνώμης σχετικά με τη συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σχολιάζει ότι το τηλεφώνημα αυτό χθες δείχνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός εγκαταλείπει προς ώρας την προηγούμενη στάση σύγκρουσης με την Τουρκία».
«Χθες υπήρξε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι η αντανάκλαση αυτής της νέας προσέγγισης της Αθήνας», προσθέτει ο αρθρογράφος Μεχμέτ Ατζέτ, κατά την άποψη του οποίου η αλλαγή αυτή ξεκίνησε  όταν ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας συμβούλεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσει διάλογο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε το στυλ και τη στάση της κάνοντας μια ‘στροφή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Μετά ήρθαν οι δηλώσεις Μητσοτάκη – επισημαίνει ο Τούρκος αρθρογράφος ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία για τον καθορισμό των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας κι εάν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι για να μεταφερθεί το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω συνυποσχετικού σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτού του προβλήματος.

Ο πολιτική της κανονιοφόρου δεν είναι η κατάλληλη, είναι καιρός για διπλωματία».

Ο αρθρογράφος όμως εκτιμά παράλληλα ότι, η Ελλάδα έχει κι ένα «φοβικό σύνδρομο» απέναντι στην Τουρκία.

«Φοβούνται την Τουρκία, φοβούνται την Ανατολία. Αυτό είναι προφανές.
Όπως και στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου όταν η Τουρκία λαμβάνει επιθετική στάση, δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να σταθούν μπροστά της εύκολα», δηλώνει ο Μεχμέτ Ατζέτ.

Σαμπάχ: Ερντογάν και Μητσοτάκης μίλησαν στο τηλέφωνο


«Το βρώμικο σχέδιο των Ελλήνων»

Ευρεία έκταση λαμβάνει σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ ένα δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», κατά την οποία «ένας από τους ‘"αρχιτέκτονες" της κρίσης των Ιμίων, ο Δήμαρχος Καλύμνου Διακομιχάλης πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να επιτρέψουμε τα τουρκικά φορτηγά να μπουν στη χώρα και με τη δικαιολογία του ελέγχου να τα αφήσουμε να περιμένουν, ώστε να χαλάσουν τα προϊόντα».

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» με τίτλο, «Φρένο στα τουρκικά φορτηγά στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας», ο Διακομιχάλης με επιστολή του προτείνει τα τουρκικά φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα των τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα να τα σταματούν στην Εγνατία Οδό υπό το πρόσχημα του ελέγχου, αφού θα έχουν μπει στην Ελλάδα μέσω της συνοριακής πύλης των Υψάλων και να περιμένουν εκεί μέχρι τα προϊόντα τους να χαλάσουν.

Τσάμηδες

Επίσης μεγάλη έκταση λαμβάνει και η 76η επέτειος της «γενοκτονίας», όπως την αποκαλεί το «Αναντολού» και όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τις δυνάμεις του στρατηγού του ελληνικού «καθεστώτος» Ναπολέοντα Ζέρβα εναντίον των Τσάμηδων, η οποία παραμένει ανοιχτή πληγή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο

Παράλληλα, η εφημερίδα Χουριέτ μιλά για ευρω-κυπριακή κοινή προβοκάτσια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπορέλ που πέταξε με ελικόπτερο μαζί με τον υπ. Άμυνας της Κύπρου πάνω από την Κύπρο, παρενόχλησε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που έπλεε στα ανοιχτά.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: