Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Το μήνυμα «παρελήφθη»: Πρώτη φορά άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στα θαλάσσια οικόπεδα του παράνομου μνημονίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Ηχηρή παρουσία των υποβρυχίων τύπου 214
-«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι με την άσκηση σχεδόν στο όριο της υφαλοκρηπίδας
-Ισχυρή ναυτική αρμάδα του Πολεμικού Ναυτικού
-Ήδη σχεδιάζεται η επόμενη άσκηση
-Προσπάθησαν να προκαλέσουν οι Τούρκοι ανεπιτυχώς

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού όπου ο Ελληνικός Στόλος έκανε άσκηση με πραγματικά πυρά- και μάλιστα με χρήση πυραύλων και τορπιλών- πριν γεωγραφικά αγγίξει το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του FIR.
Η συγκεκριμένη άσκηση δεν είχε μόνο επιχειρησιακή αξία αλλά και πολιτική κυρίως διότι τώρα φάνηκε το πράσινο φως που έχουν λάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την ουσιαστική προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα Ελληνικά Πολεμικά Πλοία και αεροσκάφη έφτασαν ουσιαστικά στα θαλάσσια οικόπεδα του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου κι εκεί χτύπησαν τον στόχο τους.

Αξιωματικοί έλεγαν ότι με αυτή την κίνηση όχι μόνο εστάλη μήνυμα, αλλά έχει ήδη παραληφθεί.

  • Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια άσκηση υψηλής σημειολογικής αξίας και επιχειρησιακής ικανότητας κυρίως επειδή μια ιδιαίτερα ισχυρή αρμάδα του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε σχεδόν στο σημείο που είχε βρεθεί μόνη της η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέναντι στο ερευνητικό «Oruc Reis», όταν «το είχε παρασύρει ο άνεμος»…

Ο σχεδιασμός από τον Στόλο και η ισχυρή αποτρεπτική παρουσία των υποβρυχίων τύπου 214 «Παπανικολής» που έκαναν βολή με βαρέως τύπου τορπίλη έδειχνε το στίγμα του όλου εγχειρήματος πάνω στον οποίο έχουν επενδύσει οι Αξιωματικοί του Επιτελείου μέχρι και τα μάχιμα πληρώματα των μονάδων επιφανείας, τα οποία τέσσερις συνεχείς εβδομάδες γύρισαν πάνω κάτω το Αιγαίο και τώρα έφτασαν στη Μεσόγειο.


«Ολοκληρώθηκε ένας μόλις μικρός κύκλος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πάνω σε ειδικά αντικείμενα», έλεγε ανώτατος Αξιωματικός και συνέχιζε σημειώνοντας ότι μέχρι και οι κοντινές Πυραυλάκατοι από το ακριτικό Καστελόριζο ταξίδεψαν δεκάδες μίλια μακριά από τη βάση τους ώστε να πάρουν κι εκείνες μέρος στα τεχνικά αντικείμενα και τις συνεργασίες.

  • Σκύλιασαν με την επιχειρησιακή Ελληνική αξία
Και επειδή το μήνυμα, όπως γράψαμε πιο πάνω, «παρελήφθη» η γειτονική χώρα δεν μπορούσε ούτε σε αυτή την εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην προκαλέσει.

Και δεν ήταν μόνο οι πτήσεις του UAV, των CN-235 που κατασκόπευαν την Ελληνική άσκηση και οι υπερπτήσεις που έγιναν σε μια άλλη περιοχή που έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία.

Οι κινήσεις της γείτονος μπορεί να έγιναν αλλά μάλλον χάθηκαν στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με το παλιό σκαρί «ΕΒΡΟΣ» που χτυπήθηκε στην ίσαλο γραμμή από την τορπίλη του Sub Ghost 214.

Η Τουρκία σε μια επιπλέον κίνηση αμφισβήτησης, είχε σπεύσει να εκδώσει αντί-navtex για την Ελληνική άσκηση, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μια κίνηση με την οποία σαφέστατα προσπαθεί να «υπερασπιστεί» το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο, σε περιοχή Ελληνικής κυριαρχίας.

Όμως και σε επίπεδο προκλητικής σημειολογίας η Τουρκία θέλησε να κάνει «εντύπωση», αποστέλλοντας την αναβαθμισμένη Τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ «Oruc Reis», το πολεμικό πλοίο δηλαδή που έχει το ίδιο όνομα με το ερευνητικό που είχε προκαλέσει στην ίδια περιοχή στην οποία έγινε η Ελληνική άσκηση.

Η Τουρκική φρεγάτα έφτασε σχεδόν μέχρι την περίμετρο ασφαλείας της περιοχής που είχε «κλειδώσει» η Ελληνική αρμάδα.

Ποτέ δεν μπήκε μέσα από αυτή και παρέμεινε αρκετά μακριά περίπου στα 50 ναυτικά μίλια να κοιτάζει στο ραντάρ την ανάπτυξη των μονάδων του Ελληνικού στόλου.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: