Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Τα παραλειπόμενα των χθεσινών βολών από ΠΝ και ΠΑ: Η ουσία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις χθες και συγκεκριμένα το ΠΝ και η ΠΑ εκτέλεσαν πυρά κατά παροπλισμένου πλοίου του ΠΝ νοτίως της Καρπάθου.


Η περιοχή της αεροναυτικής άσκησης και της εκτέλεσης πυρών έγινε για πρώτη φορά γεγονός που επιδεικνύει υψηλό θετικό συμβολισμό και περνά πολλαπλά μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βολές του ΠΝ και της ΠΑ παρακολουθούνταν στενά από μια τουρκική φρεγάτα και ένα ΑΦΝΣ CN-235 του Τουρκικού Ναυτικού.

Τα πλοία του ΠΝ είχαν λάβει τέτοια διάταξη μάχης που άφησαν τους Τούρκους αρκετά μακριά.

Οι βολές από το ΠΝ και τη ΠΑ χαρακτηρίζονται από πλευράς δυσκολίες ως εύκολες αφού τα βλήματα και η τορπίλη ρίχθηκαν από εξαιρετικά κοντινές αποστάσεις.
Ειδικά, η βολή του υποβρυχίου κατά του παροπλισμένου πλοίου «ΕΒΡΟΣ».

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά είναι πως εν έτη 2020 εκτελούμε βολές με όπλα της δεκαετίας του 80. Το ΠΝ που καλείται να πολεμήσει και να ναυμαχήσει σε Αιγαίο και Μεσόγειο διαθέτει ακόμα εν έτη 2020 βλήματα RIM-7 Sea Sparrow και πολύ περιορισμένη ικανότητα εμπλοκής εναερίων στόχων σε μικρές αποστάσεις.

Εν έτη 2020 πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες δεν μερίμνησαν τα κορυφαία υποβρύχια «214» να διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες αλλά εν έτη 2020 πραγματοποιούμε βολές με τορπίλη SST-4 από πολύ κοντινή απόσταση.

Η ΠΑ πραγματοποίησε βολές με MAVERICK με φορέα αεροσκάφη F-16 Block 52+ αδυνατώντας τόσα χρόνια να προμηθευτεί σύγχρονα βλήματα ναυτικής κρούσης για τα F-16 καθώς και σύγχρονα βλήματα προσβολής στόχων από μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια.

Όλες οι φρεγάτες «S» θα έπρεπε να διαθέτουν 2 CIWS και δύο πυροβόλα. Δυστυχώς
εκσυγχρονίστηκαν επιφανειακώς.
Τόσο αρχηγοί και τόσοι υπουργοί του παρελθόντος, δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των εθνικών περιστάσεων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν στον γράφοντα πως ήταν προγραμματισμένη και βολή από πύραυλο Harpoon η οποία θα γίνει τον Σεπτέμβριο σε δεύτερο κύκλο προγραμματισμένων βολών.

Σίγουρα η άσκηση και οι βολές πέρασαν ένα θετικό μήνυμα εν αντιθέσει με το φιάσκο της ακύρωσης της «ΚΑΤΑΙΓΙΣ».

Από επικοινωνιακής απόψεως καιρός είναι να αναβαθμιστεί ο τρόπος παρουσίασης των φωτογραφιών και βίντεο. Παραμένει παρωχημένος και ανεπαρκής.

Ας δούνε οι ιθύνοντες ένα σύγχρονο βίντεο από την άσκηση BALTOPS που ετοίμασε το Σουηδικό Υπουργείο Άμυνας και ας ελπίσουμε να παραδειγματιστούν.

Τουλάχιστον τα βίντεο δεν κοστίζουν τίποτα και περνούν πολλαπλά μηνύματα.  
https://www.youtube.com/watch?v=0NHK6sY4uYs


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: