Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η Τουρκία ετοιμάζεται: Αποφασιστικότητα και πυγμή για την αντιμετώπιση της από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ανταλλαγή πληροφοριών με σύμμαχες χώρες και ισχυρές αποτρεπτικές δυνάμεις στα νησιά είναι η “συνταγή” στην οποία επιμένει το Ελληνικό Επιτελείο ώστε να έχει τον πρώτο λόγο σε μια νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πηγή εικόνας: Hellas Journal
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL
-Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα
-Στο στόχαστρο του ΠΝ τα ερευνητικά της Τουρκίας
-Επαύξηση της στρατιωτικής ισχύος στα νησιά ζήτησε ο Α’ ΓΕΕΘΑ



Ότι θα κάνει κίνηση η Τουρκία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και μάλιστα πολύ σύντομα, θεωρείται δεδομένο στο Ελληνικό Επιτελείο, το οποίο παρακολουθεί κάθε κίνηση που γίνεται.
Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μέχρι στιγμής η δημοσίευση των χαρτών και η πρόθεση για έρευνες- πρόκληση σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι η επόμενη παγίδα που απεργάζεται η Άγκυρα.

Στόχος της είναι να καταφέρει να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας κι αυτό θα το κάνει πράξη μέσω της απόπειρας σεισμογραφικών ερευνών.

Επιτελείς σημειώνουν ότι μπορεί η Τουρκία να πήρε ένα ιδιαίτερο και πολύ καλό μάθημα στον Έβρο, όμως αυτό την υποχρεώνει εφόσον επιχειρήσει την επόμενη σοβαρότατη πρόκληση, να το κάνει πολύ πιο οργανωμένα.

Πάντως όλες οι κινήσεις της παραμένουν προβλέψιμες και ο Επιτελικός σχεδιασμός είναι γεμάτος σοβαρότατες απαντήσεις διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

  • Σε τέτοιου είδους γεγονότα, όπως αυτό που βιώνει τώρα η Ελλάδα με τη νέα αξίωση και ταυτόχρονα κίνηση αμφισβήτησης από την Τουρκία, η στρατιωτική ηγεσία μετρά της δυνάμεις της και παράλληλα αναμένει, πρώτον την κίνηση πρόκλησης να εμφανιστεί και ύστερα την κυβερνητική εντολή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η στρατιωτική ηγεσία δεν δρα αυτοβούλως, μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο κι απ’ εκεί και πέρα η εκτελεστική ηγεσία του τόπου έχει στα χέρια της τη διπλωματική και στρατιωτική φαρέτρα.
Αυτά είναι τα βήματα πριν από μια στρατιωτικοποίηση μιας κρίσης.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι μια τέτοιου είδους κρίση δεν ξεκινά μέσα σ’ ένα 24ωρο, οδεύει κλιμακωτά.
Άρα και οι Ελληνικές αντιδράσεις κατευθύνονται με βάση τα γεγονότα.
Η αλήθεια είναι ότι ο διπλωματικός δρόμος είναι μεγάλος και για την Αθήνα είναι μακρύς.

Η στρατιωτικοποίηση πάντοτε θεωρείται το έσχατο μέσο, όμως η ισχυρή παρουσία με μονάδες επιφανείας διατηρεί μια θέση που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα κι αυτή είναι η πυγμή και η αποφασιστικότητα ενός κράτους με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Παρακολουθούνται τα ερευνητικά σκάφη
Επιτελείς σημείωναν ότι τα ερευνητικά της γείτονος βρίσκονται εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση και όχι μόνο με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως οποιαδήποτε κίνηση κάνουν είτε το «Barbaros» είτε το «Oruc Reis», οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα το γνωρίζουν άμεσα.

Τα δυο σεισμογραφικά μέχρι τώρα βρίσκονται δεμένα σε δυο διαφορετικά λιμάνια στη νοτιοανατολική Τουρκία, απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο.

Το «Barbaros» είναι στο «πειρατικό» λιμάνι Tasucu στη Σελεύκεια Ισαυρία, που πολλές φορές κατά το παρελθόν εξυπηρετούσε είτε τα ερευνητικά είτε τα γεωτρύπανα που παρανόμως κινούνταν και τρυπήσαν τον πυθμένα της Κυπριακής ΑΟΖ.

  • Το δεύτερο σεισμογραφικό, το «Oruc Reis» είναι δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας, επισκευάζεται λένε οι πληροφορίες  μετά τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε Νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Μάλιστα Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού θύμιζαν την προηγούμενη κίνηση που έκανε η Άγκυρα με το σεισμογραφικό «Oruc Reis».

Και τότε άμεσα υπήρξε η πληροφορία (σ.σ. κι όχι από ηλεκτρονικά μέσα τύπου ανοιχτής πηγής) μετακίνησης του ερευνητικού, το ίδιο και η ανταπόκριση του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εδώ και καιρό έχει προνοήσει και διατηρεί «σκοπούν» φρεγάτα εκτός από το κεντρικό και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης ότι ο τότε πλους αποτελούσε ένα τεστ για την εγρήγορση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο.

Η Άγκυρα ήταν βέβαιη για την αποστολή Ελληνικής μονάδας επιφανείας και σε πολύ σύντομο διάστημα.

Όμως εκεί μέτρησε της αντίδραση της πολιτικής της Αθήνας ώστε να καταλάβει τι πιθανότητα θ’ αντιμετωπίσει και στο μέλλον με την αποστολή ενός ερευνητικού.

Το μόνο βέβαιο πάντως για εκείνη την κίνηση είναι ότι το σεισμογραφικό δεν το έφερε ο άνεμος…
  • Συναντήσεις σημασίας και σημειολογίας  
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε δυο σημαντικές θα μπορούσε να πει κανείς δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται και με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πρώτη ήταν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Ναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο και η δεύτερη ήταν η επίσκεψή του στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Σ’ ότι αφορά το τετ α τετ των δυο ανδρών, εκείνο που συζήτησαν ήταν οι πιθανές προκλήσεις και απειλές για την ασφάλεια της χώρας καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η Αθήνα θ’ αντιμετωπίσει τουρκικές προκλήσεις.

Όμως ακόμη και η επέκταση της συζήτησης στην αν. Μεσόγειο και τη Β. Αφρική, τη Λιβύη δηλαδή, κινείται σε παράλληλο πλαίσιο με τα Ελληνοτουρκικά διότι η Άγκυρα έχει φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να στρώνει το χαλί των επεκτατικών βλέψεων προς την Ελλάδα μέσω της λεκάνης της Μεσογείου.

  • Πάντως στην ΑΣΔΕΝ, ο Καταδρομέας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με τον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς είδαν τον Καταδρομέα Διοικητή του νευραλγικού σχηματισμού, τον Μανιάτη Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα και τους Επιτελείς του.

Η ΑΣΔΕΝ στα νησιά από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει εμπλακεί ενεργά και αποτρεπτικά κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης ασύμμετρης απειλής σ’ όλο το μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής, τα στελέχη που ανήκουν στη Διοίκηση, δίπλα στο Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν ορθώσει το δικό τους ανάστημα προσφέροντας σημαντικό αποτρεπτικό έργο.

Ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος ένα από αυτά που ζήτησε είναι η αύξηση της αποτρεπτικής και επιχειρησιακής ισχύος για τις δυνάμεις που βρίσκονται στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: