Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Χ.Χαφτάρ & Φ.Σάρατζ ξεκινούν συνομιλίες για εκεχειρία - Τουρκία & Ρωσία εγγυήτριες δυνάμεις - Τελευταία ευκαιρία για LNA

Οι εξελίξεις στην Λιβύη ήταν έτσι και αλλιώς άσχημες για την ελληνική πλευρά καθώς διαφαινόταν ότι ο Χαλίφα Χάφταρ δεν μπορούσε να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μέχρι τέλους και να ανατρέψει το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης και όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ αργά χθες, ο στρατάρχης συμφώνησε να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για εκεχειρία.


Oι συνομιλίες ξεκινάνε από το σημείο που σταμάτησαν στην Μόσχ με συννεγγυήτριες δυνάμεις σε ενδεχόμενη συμφωνία την Τουρκία και την Ρωσία. Αν δεν δεχτεί ο Χάφταρ θα μπουν οι Ρώσοι θα ενισχύσουν τις τάσεις αλλαγής του Χάφταρ που ηγείται του κοινοβουλίου της Βεγγάζης.

Εάν η λιβυκή σύγκρουση λήξει με ένα ιδιότυπο «stalemate», δηλαδή δεν κερδίζει κανείς και θα πρέπει να αποδεχθεί ο ένας τον άλλο και να συγκυβερνήσουν μαζί, αυτό θα είναι ένα άκρως αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα παραμείνει σε ισχύ.

Συν τοις άλλοις ο Χ.Χάφταρ δεν θα έχει κανένα λόγο να υποστηρίξει ελληνικές θέσεις αφού όλα θα έχουν τελειώσει και η Αθήνα ουδέποτε του πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια που θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο πεδίο των μαχών.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και του στατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή 5 αξιωματούχων από κάθε πλευρά.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χάφταρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης με την στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον LNA από πολλές περιοχές της δυτικής Λιβύης, τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης.

Ο LNA, που στηρίζεται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη αλλά η δυναμική του ακόμα είναι ασθενική.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Δεν αποκλείεται ο Χ.Χάφταρ να επιδιώκει να «αγοράσει» χρόνο καθώς δεν διαθέτει τις εφεδρείες του GNA ο οποίος έχει «εμπλουτιστεί» με 10.000 μισθοφόρους Τουρκμένους (φυλετικά Τούρκους) τζιχαντιστές και επιβράδυναν την προέλαση του LNA.

Όπως και να έχει μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Αλ Βατίγια από τον GNA τα πράγματα έγιναν δύσκολα και πλέον η Άγκυρα συμφώνησε με την Τρίπολη να μπορεί να την χρησιμοποιεί η ίδια.

Η Άγκυρα έχει καταφέρει αυτή την στιγμή να έχει ένα ισχυρό «προγεφύρωμα» στην Λιβύη ενώ τα Τίρανα της έχουν «δώσει» και το λιμάνι του Αυλώνα για να το χρησιμοποιούν τα τουρκικά υποβρύχια.

Με μεθοδικότητα έχει «περικυκλώσει» την Ελλάδα και στην Αθήνα δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς την σοβαρότητα της καταστάσεως.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: