Ο Κολοσσός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, θα επιστρέψει στη Ρόδο! Με τη βοήθεια του Γερμανού αρχιτέκτονα Γκερτ Χορφ και της εικονικής πραγματικότητας, το άγαλμα-σύμβολο του Νησιού των Ιπποτών θα «ξαναστηθεί»! Ο διάσημος αρχιτέκτονας κατέθεσε τη μακέτα του στους υπεύθυνους και εντυπωσίασε.
Ο δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου επιβεβαίωσε στην «Espresso» αυτή την πολύ σημαντική είδηση και προσπάθησε να ζωντανέψει το σχέδιο του Χορφ.
«Σύμφωνα με την πρόταση του Χορφ, θα γίνει ένα μνημείο μέσα στη θάλασσα.
Η εικόνα θα είναι αυτή ενός κτιρίου που θα περιστρέφεται ακολουθώντας την πορεία του ήλιου. Θα στηριχτεί σε βάση που θα αποτελείται από παλιά όπλα και θα συμβολίζει την ανεξαρτησία και την ελευθερία.
Κατά την περιστροφή και μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα δημιουργείται στον ουρανό ο Κολοσσός και μ' ένα σεισμό που θ' ακολουθεί θα γκρεμίζεται και θα χάνεται στα νερά».
Την ιδέα για την «αναστήλωση» του Κολοσσού είχε ο επιχειρηματίας και μεγαλοξενοδόχος Γιώργος Μπαρμπούτης και την αγκάλιασε σύσσωμος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων του «σμαραγδένιου νησιού».
Το κόστος για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
«Συμβολικά έδωσαν τον οβολό τους κάποιοι επιχειρηματίες -μας είπε ο κ. Χατζηευθυμίου- οι οποίοι σκέφτονται να στραφούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να βολιδοσκοπήσουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, αν και γνωρίζουν πως πλέον (σ.σ.: λόγω οικονομικής κρίσης) τα πάντα έχουν παγώσει».
Παράλληλα, γίνονται σκέψεις να συγκροτηθεί διεθνής επιτροπή υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΟΗΕ για την διεθνή ειρήνη που θα συμβολίζει το μνημείο, ενώ θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, για το οποίο επίσης έδειξαν ενδιαφέρον ο Καλατράβα και ο Φρανκ Γκέρι.
Η κατασκευή του αυθεντικού αρχαίου Κολοσσού, κατά τον ιστορικό Πλίνιο, άρχισε το 304 π.Χ. και ολοκληρώθηκε σε δώδεκα χρόνια.
Το έργο επιμελήθηκε ο γλύπτης Χάρης της Λίνδου. Το 226 π.Χ. το άγαλμα, που έστεκε αγέρωχο -είχε ύψος 33 μέτρα- στο λιμάνι της Ρόδου και στο κεφάλι φορούσε στέμμα σαν τις ακτίνες του ήλιου, καταστράφηκε ολοσχερώς από μεγάλο σεισμό που έκανε συντρίμμια την πόλη του νησιού.
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου