Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλιρ Μέτα, οι οποίοι είχαν συνομιλίες στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές σε αυτόν τον τομέα ιδιαίτερα για επενδύσεις από Κύπριους επιχειρηματίες και βιομηχανίες στην Αλβανία, σε μιαν αναπτυσσόμενη οικονομία που, όπως ανέφερε, παρέχει νέες και καλές ευκαιρίες.
Από την πλευρά του, ο κ. Μέτα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα κυπριακές επενδύσεις στην Αλβανία, σημειώνοντας πως είναι πολύ αισιόδοξος αφού «η Αλβανία αποτελεί τώρα μια πολύ καλή χώρα για εξωτερικούς επενδυτές».
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού και ο κ. Μέτα συζήτησαν για το Κυπριακό, το θέμα του Κοσόβου, την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, ενώ όπως αναφέρθηκε η Κύπρος πρόσφερε αριθμό υποτροφιών σε Αλβανούς πολίτες για σπουδές στην Κύπρο.
Για το Κυπριακό, ο κ. Μέτα είπε πως η Αλβανία παρακολουθεί με προσοχή και συνεχώς τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Εχουμε υποστηρίξει και υποστηρίζουμε σθεναρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Αλβανία εκτιμά στο μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες των μερών, του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τις νέες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με στόχο την τελική λύση του Κυπριακού.
Εξέφρασε την εκτίμησή του για το «μετριοπαθές», όπως το χαρακτήρισε, όραμα των Κυπρίων πολιτικών ηγετών, προς υποστήριξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού κατά ένα ρεαλιστικό και ειρηνικό τρόπο, μέσω διαπραγματεύσεων και βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων και αξιών.
Πρόσθεσε πως εντόπισε «αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα και ιδέες» στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. «Θεωρώ πως αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά για να έχουμε μια τελική λύση αυτού του προβλήματος και για να δώσουμε μια ευκαιρία σε όλους τους πολίτες εδώ να επωφεληθούν από ένα ευνοϊκό κοινό μέλλον», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού είπε πως ενημέρωσε τον Αλβανό αξιωματούχο για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και για το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που όπως είπε, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις ενώ θα βοηθήσει και επί της ουσίας.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως ευχαρίστησε τον κ. Μέτα για τη θέση αρχών της Αλβανίας στο Κυπριακό, που βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Σε σχέση με το Κόσοβο, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''είναι γνωστό ότι οι δυο χώρες έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρά αυτή τη διαφορετική προσέγγιση είχαμε μια πολύ ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση και πραγματικά το εκτιμώ αυτό και πιστεύω ότι αυτές οι διαφορές στις απόψεις δεν θα επηρεάσουν και δεν πρέπει να επηρεάσουν τις διμερείς μας σχέσεις» και εξέφρασε υποστήριξη στις πολιτικές της ΕΕ για υποβοήθηση της οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξης του Κοσόβου.
Ο κ. Μέτα επεσήμανε πως η χώρα του υποστηρίζει πρώτα από όλα ένα ευρωπαϊκό Κόσοβο που θα είναι μια πηγή σταθερότητας για την περιοχή, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης του Κοσόβου στην ΕΕ.
Αφού επεσήμανε τις διαφορετικές προσεγγίσεις της Κύπρου και της Αλβανίας στο θέμα του Κοσόβου, ο κ. Μέτα είπε πως «εκτιμούμε την εποικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου σε σχέση με τις ενέργειες της ΕΕ για υποβοήθηση της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής του Κοσόβου», σημειώνοντας πως όλοι συμφωνούν ότι το Κόσοβο θα γίνει μέρος της ΕΕ στο μέλλον όπως όλα τα δυτικά Βαλκάνια.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κύπρος και η Αλβανία βρίσκονται σε μια νέα φάση στενότερων σχέσεων και πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μέτα είναι δεσμευμένοι σε αυτό. Πρόσθεσε πως στόχος τους και βάση των συνομιλιών τους σήμερα ήταν να γίνουν βήματα για προώθηση αυτών των σχέσεων κατά ένα πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο.
Ανέφερε πως συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και την πορεία της προς την ΕΕ, σημειώνοντας πως η Κύπρος πάντα υποστήριζε την προσέγγιση της Αλβανίας προς την ΕΕ.
«Είχαμε υποστηρίξει την προοπτική της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ, ακόμη πριν η Αλβανία υπέβαλε την αίτησή της και υποστηρίζουμε την ελευθεροποίηση στη θεώρηση διαβατηρίων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας», ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως η Κύπρος έχει προσφέρει την υποστήριξή της και την εμπειρία της στην Αλβανία για αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει στην πορεία της προς την ΕΕ.
Πρόσθεσε πως συζήτησαν για τους διάφορους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως η εκπαίδευση είναι ένας σημαντικός τέτοιος τομέας. «Εχουμε προσφέρει έναν αριθμό υποτροφιών για τον αλβανικό λαό σε διάφορους τομείς που θα βοηθήσει και αυτούς και εμάς στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεών μας», επεσήμανε.
Ο κ. Μέτα είπε πως οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ καλές αλλά μπορεί να γίνουν πιο παραγωγικές, για το καλό των λαών τους καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξη της Κύπρου στο θέμα της ελευθεροποίησης της θεώρησης διαβατηρίων της Αλβανίας με τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην περιοχή Σένγκεν. Είπε πως έχουν συμφωνήσει πως μόλις υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ πάνω σε αυτό το θέμα, θα γίνει κάτι ανάλογο σε διμερές επίπεδο με την Κύπρο, κάτι που θα ενισχύσει πολύ, όπως ανέφερε, την επικοινωνία μεταξύ των δυο λαών, τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές τους σχέσεις.
Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη προς την Κύπρο και την Κυβέρνησή της για τις υποτροφίες προς Αλβανούς φοιτητές για να σπουδάσουν στην Κύπρο σε διάφορους κλάδους.
Ανέφερε πως συμφώνησαν να έχουν μια πιο στενή συνεργασία σε σχέση με την περαιτέρω ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ και ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος στην Αλβανία σε ό,τι αφορά στην πορεία της προς την ΕΕ.
Ο Αλβανός αξιωματούχος υπογράμμισε εξάλλου τη μεγάλη πρόοδο που υπήρξε φέτος στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία.
«Πιστεύουμε πως όλες οι χώρες στα δυτικά Βαλκάνια ή επίσης και οι χώρες στη Μεσόγειο πρέπει να εργάζονται πολύ ανοικτά και ειλικρινά και πρέπει να επωφεληθούμε από τη νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας», είπε.
Ανέφερε εξάλλου πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσκληθεί να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αλβανία και πως ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας προσβλέπει στο να επισκεφθεί την Αλβανία.
Σε ερώτηση εάν η διαφορά στις θέσεις Κύπρου και Αλβανίας στο θέμα του Κοσόβου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, ο κ. Μέτα διερωτήθηκε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις Κύπρο και Αλβανίας όταν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις της Αλβανίας με τη Σερβία.
Πρόσθεσε πως «είναι θεμελιώδες για όλους να θεωρήσουν το θέμα του Κοσόβου ως ευρωπαϊκό θέμα, αφού το Κόσοβο είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα κατά ένα εποικοδομητικό και ευρωπαϊκό τρόπο».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το πώς (αυτό το θέμα) επηρεάζει εξαρτάται από εμάς και δεν έχουμε καμία πρόθεση να το αφήσουμε να επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις».
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι συμφωνούμε στην ανάγκη για υποστήριξη του Κοσόβου κατά ένα πρακτικό τρόπο και επιτρέπουμε σε αυτό να συμβεί μέσω της εποικοδομητικής μας θέσης στην ΕΕ», κατέληξε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου