Στα μέσα της εβδομάδας ο Αμερικανός Στρατός δημοσίευσε την Επιχειρησιακή Αντίληψη (Operational Concept) για την περίοδο 2016 - 2028, δηλαδή, το κείμενο που περιγράφει το πως θα πολεμήσει αν χρειαστεί...
Κύρια συμβολή του Αμερικανικού Στρατού στη διακλαδικότητα των επιχειρήσεων θα είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων ελιγμών, συνδυασμένων όπλων και επιχειρήσεων ασφαλείας. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελούν μέρος των ικανοτήτων της διακλαδικής δύναμης, που στόχο έχει να διευκολύνει την επίτευξη των στρατηγικών και πολιτικών στόχων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, διευθυντής της Διοίκησης Δόγματος και Εκπαίδευσης του Στρατού, στην εισαγωγή του κειμένου.
Το κείμενο δεν αποτελεί Δόγμα. Το δόγμα έχει περισσότερη βαρύτητα και είναι αυτό που εφαρμόζεται. Το κείμενο της Επιχειρησιακής Αντίληψης έχει σαν στόχο να επηρεάσει – προσανατολίσει τη νοοτροπία όσων θα κληθούν να συγγράψουν τα μελλοντικά κείμενα, εκεί θα βασιστεί η μελλοντική δομή δυνάμεων και η γενικότερη ανάπτυξη των ικανοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ.
Στα μάτια των Ελλήνων πολιτικών, του υπουργείου Άμυνας και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το κείμενο σίγουρα φαντάζει ως προερχόμενο όχι από άλλο πλανήτη, αλλά από άλλο γαλαξία…
Μήπως να αφυπνίζονταν και να ξεκινούσαν επιτέλους με τη συγγραφή της νέας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που έχει να ανανεωθεί εδώ και μία πενταετία; Ένα τέτοιο θεσμικό κείμενο, το οποίο και θα εφαρμοστεί, βάζει την Ελλάδα στην πολυδιαφημιζόμενη εποχή της αλλαγής και στα μοντέλα που εφαρμόζουν άλλες χώρες τις οποίες κατά τα άλλα τις θαυμάζουμε και μας τις προβάλλουν ως πρότυπα, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία…
Επίσης, μ’ ένα τέτοιο κείμενο θα γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η δουλειά τους, σε ποιο πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν και μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα καλύτερα και οικονομικότερα οι αρχηγοί των επιτελείων, οι λοιποί επιτελείς, οι στρατιωτικοί γενικά, καθώς και οι Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) που αποστέλλονται στο εξωτερικό για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας. Άλλη μια πρωτοτυπία των Ελλήνων υπουργών Άμυνας.
Τέλος, θεωρητικά βοηθάει και την Τουρκία να γνωρίζει τα επακόλουθα σε περίπτωση που παρενοχλήσει ξανά το ελικόπτερο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή, ελπίζουμε πως όχι, το πρωθυπουργικό… κανό να φτάσει από τον Πόρο δεν ξέρουμε που. Λέμε θεωρητικά, γιατί στην πράξη οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν «εκδώσει» άτυπη αλλά εξόχως περιγραφική Πολιτική Εθνικής Άμυνας με τις αποφάσεις που λαμβάνουν…
Βοήθειά μας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου