Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Το Κόσοβο δεν θα χωρίσει Κύπρο-Αλβανία

 
Η Κύπρος και η Αλβανία διατηρούν διαφορετικές θέσεις στο θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου, αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεών τους. 

Αυτό τόνισαν χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αλβανός ομόλογός του Ίλιρ Μέτα, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη στην Κύπρο.
«Πώς αυτό το θέμα μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Αλβανίας, όταν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις της Αλβανίας με τη Σερβία;» είπε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών. 
Πρόσθεσε ότι «είναι θεμελιώδες για όλους να θεωρήσουν το θέμα του Κοσόβου ως ευρωπαϊκό θέμα, αφού το Κόσοβο είναι μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα κατά έναν εποικοδομητικό και ευρωπαϊκό τρόπο». 

Από πλευράς του ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το πώς το θέμα του Κοσόβου επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών εξαρτάται από εμάς, και δεν έχουμε καμιά πρόθεση να το αφήσουμε να επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις. 
«Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι συμφωνούμε στην ανάγκη για υποστήριξη του Κοσόβου κατά έναν πρακτικό τρόπο και επιτρέπουμε σε αυτό να συμβεί μέσω της εποικοδομητικής μας θέσης στην Ε.Ε.». 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλβανός Υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και εκτιμά στο μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες των μερών, του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και τις νέες πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται με στόχο την τελική λύση του προβλήματος.

Μοιράζοντας «ίσα μπράβο» και στις δύο πλευρές, ο κ. Μέτα εξέφρασε εκτίμηση για το «μετριοπαθές» όραμα των Κυπρίων πολιτικών ηγετών, προς υποστήριξη μιας τελικής διευθέτησης. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: