Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ…. ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ….



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Ειλικρινά έχω ακούσει και συζητήσει τα τελευταία 2 χρόνια σειρά επιλογών για την IAF στο να πλήξει από αέρος τις πυρηνικές βάσεις του ΙΡΑΝ. Υπάρχουν πολλά που δεν λέγονται και δεν γράφονται, γιατί όταν αποφασιστεί να προχωρήσει η επιχείρηση θα εκπλήξει πάρα πολλούς. Υπάρχουν σενάρια που δεν πάει το μυαλό του ανθρώπου.

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. Από περίπου 17 που έχω κατά καιρούς ακούσει από στρατιωτικούς αναλυτές του ΙΣΡΑΗΛ και των ΗΠΑ, αυτά που έχουν αναφερθεί και γραφεί ως βασικά είναι τα εξής:

*ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ/ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ.ΑΠΟΣΤΑΣΗ 1600 χλμ./Ανεφοδιασμός στα όρια του ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ με τον ΚΟΛΠΟ.(Έχει συζητηθεί).

*ΙΣΡΑΗΛ-ΙΟΡΔΑΝΙΑ-ΙΡΑΚ-ΙΡΑΝ/2 χώρες/1650 χλμ/ανεφοδιασμό στον Ιρακινό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με το ΙΡΑΝ/Προφανώς οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για την διέλευση μέσα από το ΙΡΑΚ.(μάλλον δύσκολο να υιοθετηθεί).


*ΙΣΡΑΗΛ-ΙΟΡΔΑΝΙΑ-Σ.ΑΡΑΒΙΑ-ΙΡΑΝ/2 χώρες/1400 χλμ/ανεφοδιασμός στον αέρα κοντά στα σύνορα ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ-ΚΟΥΒΕΪΤ.(μάλλον δύσκολο να υιοθετηθεί)

*ΙΣΡΑΗΛ-ΣΥΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΡΑΝ(ανεφοδιασμός στη ΝΑ ΤΟΥΡΚΙΑ)/Προφανώς έχει αποκλειστεί όχι λόγω των 1850 χλμ, αλλά λόγω ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ και αντί-ισραηλινή στάση της Τουρκίας.

*ΙΣΡΑΗΛ-ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΚ-ΙΡΑΝ/1550 χλμ/ανεφοδιασμό σε σημείο του Ιρακινού Κουρδιστάν/Επικίνδυνο υπερβολικά και με πολλά στοιχεία αβεβαιότητας.

Τώρα για πολλά άλλα σενάρια ο καθένας καλείται να ακονίσει την φαντασία του…. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΥΠΟΨΗ. Προσωπικά θα έλεγα ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΝ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΙΡΑΚ(1991-2003) ΑΠΟ ΗΠΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙ LESSONS LEARNED ΥΠΗΡΞΑΝ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΙΡΑΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ και ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ…/ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ(που για προφανείς λόγους δεν αναφέρω εδώ). ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ(ΚΑΤΑΡ-ΚΟΥΒΕΪΤ-ΟΜΑΝ-ΗΑΕ-ΜΠΑΧΡΕΙΝ-Σ.ΑΡΑΒΙΑ-ΥΕΜΕΝΗ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΙΟΡΔΑΝΙΑ-ΙΡΑΚ-ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ-ΓΕΩΡΓΙΑ-και τεράστιες TASK FORCES στον ΚΟΛΠΟ-ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΤΕΝ-ΒΔ ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ κλπ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: