Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ "Μαζί στον τομέα της Αμυνας" Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μιλάει αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» για τη νέα προσέγγιση Αθήνας- Ιερουσαλήμ
ΤΟ... ΚΑΠΕΛΟ στον κ. Γ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκάλεσε «πολύτιμο παίκτη», βγάζει ο Βενιαμίν Νετανιάχου.
Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθαρίζει σε σχέση με την Τουρκία ότι «δεν αγνοούμε τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας», αλλά επιμένει ότι η απόφαση για την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση «έχει τη δική της λογική».
Πέταξε πάντως το γάντι στην Αγκυρα λέγοντας ότι από αυτήν εξαρτάται η βελτίωση των διμερών
σχέσεων με την Ιερουσαλήμ.
Ο κ.Νετανιάχου μίλησε για σειρά τομέων συνεργασίας,όπως ο Τουρισμός.Ακόμη και στο θέμα της συνεργασίας στους τομείς της Αμυνας καιτης Ασφάλειας, όπου υπήρξε επιφυλακτικός, είπε με νόημα ότι «υπάρχει μια φυσική συμπληρωματικότητα» μεταξύ των δύο χωρών.
- Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης;
«Η επίσκεψη ήταν πάρα πολύ σημαντική. Εκτιμώ την προσωπική προσοχή του κ. Παπανδρέου και της συζύγου του για τη φιλοξενία και τη φιλία που μου έδειξαν. Δείχνει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα. Πρέπει να συνεργαστούμε στον οικονομικό τομέα, στον τουρισμό, στην ασφάλεια. Οταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση αναρωτήθηκα: “Γιατί δεν είχε γίνει νωρίτερα κάτι τέτοιο;”».
- Συναντηθήκατε για πρώτη φορά με τον κ. Παπανδρέου στη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο.Ακολούθησε η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και έπειτα η δική σας εδώ.Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Υπήρξε συγκεκριμένος λόγος;
«Οταν συναντήθηκα με τον κ. Παπανδρέου στο σπίτι μου στην Ιερουσαλήμ, μου πρότεινε να έρθω σύντομα. Και απάντησα: “Εντάξει”. Επρεπε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Μην ξεχνάτε ότι οι δύο χώρες συνήψαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις το 1991. Οσο συνομιλούμε, βρίσκουμε ολοένα περισσότερους τομείς συνεργασίας. Πάρτε για παράδειγμα τον τουρισμό. Ηδη έρχονται ετησίως για διακοπές στην Ελλάδα περίπου 200.000 Ισραηλινοί. Αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέλθει εύκολα στις 300.000, αλλά και παραπάνω».
- Υπάρχουν άλλοι τομείς συνεργασίας που έχετε εντοπίσει;
«Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι επενδύσεις στην τεχνολογία υδάτων, στη γεωργία και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκοπεύω μάλιστα να στείλω στην Ελλάδα μια ομάδα επιχειρηματιών, μαζί με κυβερνητικά στελέχη. Η χώρα σας είναι αντιμέτωπη με μια πρόκληση και ο Πρωθυπουργός σας έχει λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Και να προσθέσω ότι αυτή η περίοδος είναι ευκαιρία για επενδύσεις».
- Πέραν της οικονομικής υπάρχει και η στρατηγική συνεργασία, όπως π.χ.σε στρατιωτικά θέματα.
«Ναι, συζητήσαμε για τα θέματα αυτά. Συγχωρήστε με που δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Θα σας πω όμως ότι υπάρχει μια φυσική συμπληρωματικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Αυτό ισχύει και σε ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας. Γνωρίζουμε, π.χ., ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται να προωθήσουμε την ειρήνη με τους Παλαιστινίους».
- Είστε αισιόδοξος για την προοπτική απευθείας συνομιλιών με τους Παλαιστινίους;
«Εχω ζητήσει την έναρξη απευθείας συνομιλιών από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου.
Απογοητεύθηκα με την Παλαιστινιακή Αρχή επειδή επέμενε να θέτει προϋποθέσεις σε πολλά θέματα. Ο μόνος τρόπος να βρεθούν λύσεις είναι να απλώσουμε όλα τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι. Οσο περισσότερα εμπόδια βάζουμε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, τόσο δυσκολότερο είναι να τις ολοκληρώσεις».
- Πώς απαντάτε στην κριτική κατά του Ισραήλ ότι δεν κάνει αρκετά για την ειρήνη;
«Για 16 χρόνια, από την έναρξη των συνομιλιών στο Οσλο, δεν υπήρξε ως προϋπόθεση το πάγωμα των εποικισμών.
Ηταν ένα θέμα που θα συνεζητείτο στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Το 2000, κατά τις συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, η παλαιστινιακή πλευρά είχε αναγνωρίσει ότι μέρος των εποικισμών ήταν προεκτάσεις των πόλεων. Το πλήρες πάγωμα της κατασκευής οικισμών ανέκυψε μόνο μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησής μου. Αντί να θέτουμε τεχνητές απαιτήσεις, ας αρχίσουμε διαπραγματεύσεις».
- Η Ελλάδα και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου τι ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν στην ειρηνευτική διαδικασία;
«Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας πολύτιμος διεθνής παίκτης. Ακούει προσεκτικά, έχει ανοιχτό μυαλό και εξαιρετική ικανότητα επικοινωνίας. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πάντα χρήσιμοι. Μπορεί να παίξει ρόλο σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
«Η Τουρκία επέλεξε την κρίση»
- Τι πιστεύετε για την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην «κρίση του στολίσκου»;
«Δεν επιλέξαμε εμείς την επιδείνωση των σχέσεών μας με την Τουρκία. Ολα ξεκίνησαν από το περιστατικό στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο κ. Ερντογάν επετέθη στον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Υπήρχε μια ξεκάθαρη πολιτική από την Αγκυρα να πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις μας. Εκείνοι το επέλεξαν. Αν η Τουρκία αποφασίσει να ακολουθήσει την οδό της μετριοπάθειας, θα είναι ευπρόσδεκτη».
- Είχε σχέση η χειροτέρευση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων με την προσέγγιση με την Αθήνα;
«Δεν αγνοούμε τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Η επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων δεν μηδενίζει σε τίποτα την επιθυμία μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες και με την Ελλάδα. Θα το κάναμε ούτως ή άλλως. Είχαμε μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Γιώργο Παπανδρέου στη Μόσχα. Η πρωτοβουλία έχει τη δική της αξία και λογική».
«Παγκόσμια απειλή τα πυρηνικά του Ιράν»
- Είστε ικανοποιημένος από τη διπλωματική οδό που ακολουθείται στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν;
«Πιστεύω ότι η επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σε συνδυασμό με την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την έκκληση για εξαφάνιση του Ισραήλ, θα πρέπει να προβληματίζει κάθε υπεύθυνο πολίτη αυτού του κόσμου. Οι Ιρανοί προμηθεύουν με όπλα τη Χεζμπολάχ και μέσω αυτής ελέγχουν τον μισό Λίβανο. Ελέγχουν μέσω της Χαμάς μεγάλο μέρος της παλαιστινιακής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή έχουν μια οργάνωση στην Υεμένη που προμηθεύουν με οπλισμό. Κάνουν το ίδιο στην Ερυθραία και στο Σουδάν. Αυτά τα κάνουν τώρα. Φανταστείτε πόσο επιθετικοί θα γίνουν αν αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Η απόπειρα λοιπόν απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα. Εχουμε τις κυρώσεις του ΟΗΕ, των Αμερικανών, των Ευρωπαίων.
Το αν αυτές είναι αρκετές, μένει να αποδειχθεί. Ακουσα όμως τον πρόεδρο Ομπάμα να λέει ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η αποφασιστικότητα αυτή είναι θαυμαστή, ίσως όμως δοκιμαστεί στο μέλλον».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου