Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Αλλαγή Ευρωπαϊκής πολιτικής από την Τουρκία;
Την πολιτική της στο Κυπριακό σκέφτεται να αλλάξει η τουρκική κυβέρνηση, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, για αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς φέρεται απογοητευμένη από την αθέτηση της υπόσχεσης της ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων, παρά τη θετική στάση τους στο σχέδιο Ανάν.
Αυτό αναφέρεται στο άρθρο του γνωστού αναλυτή και ειδικού επί θεμάτων Μέσης Ανατολής Εμρέ Ουσλού στην εφημερίδα Ζαμάν. Αυτό που η Αγκυρα φέρεται να ζητά είναι η άρση της οικονομικής “απομόνωσης” των Τ/κ παρά τη θετική τους στάση στο δημοψήφισμα και παρά την αρνητική στάση των Ε/κ. Όμως, παρά την αθέτηση της υπόσχεσής της, η ΕΕ επιμένει να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ενώ οι Ε/κ εμποδίζουν -μπλοκάροντας τα ενταξιακά κεφάλαια - την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.
Οι Τούρκοι ηγέτες, προστίθεται, απογοητευμένοι από τη στάση ΕΕ και Ε/κ, σκέφτονται σοβαρά να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο Κυπριακό. Πρώτο σημάδι πρόθεσης αλλαγής πολιτικής θεωρεί ο κ. Ουσλού τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου τον περασμένο Μάιο, ότι η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει όλα τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην ε/κ πλευρά, αν η ΕΕ ανοίξει δύο λιμάνια και ένα αεροδρόμιο στα κατεχόμενα. Αυτό, αναφέρεται, δεν έγινε αποδεκτό.
Πηγές του περιβάλλοντος του Τούρκου Αντιπροέδρου, αρμόδιου για το Κυπριακό, Τζεμίλ Τσιτσέκ επιβεβαιώνουν - σημειώνει - ότι η Αγκυρα, απογοητευμένη από τη στάση της ΕΕ, ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική εκστρατεία για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και ο ίδιος ο κ. Τσιτσέκ περισσότερο από μια φορά έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση σκέπτεται σοβαρά να ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία.
Ερωτηθείς δε ο εκ των αντιπροέδρων του ΑΚΡ Χουσεΐν Τσελίκ γι’ αυτό το ζήτημα, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το οτιδήποτε, δήλωσε ότι «αν και η Τουρκία δεν θα είναι εκείνη που θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο τα πράγματα δε μπορούν να συνεχίζονται έτσι ες αεί».
Με αυτή του τη δήλωση αναφέρθηκε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και υπαινίχθηκε μια πιθανή αλλαγή πολιτικής, σχολιάζει ο Τούρκος αρθρογράφος.
Σύμφωνα με το άρθρο, δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι θα πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος, αν η Τουρκία υιοθετήσει τέτοια πολιτική, η οποία μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή, αν οι Ε/κ συνεχίσουν να μπλοκάρουν την ενταξιακή της πορεία.
Διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα επισημαίνουν ότι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ο στόχος αυτής της πολιτικής, αναφέρεται, είναι να ασκηθεί πίεση προς την ελληνική πλευρά, ώστε να συναινέσει σε μια λογική συμφωνία και ως πρώτο βήμα θεωρείται αρκετό το να κερδίσουν οι Τ/κ το καθεστώς του «παρατηρητή» στους Διεθνείς Οργανισμούς.
«Οι πηγές αυτές μου ανέφεραν ότι, αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων, το ΑΚΡ σχεδιάζει μια νέα προσέγγιση που θα καταστήσει πολύ ευτυχή τον παραδοσιακό ηγέτη των Τ/κ Ερογλου», καταλήγει ο αρθρογράφος.
sigmalive/KYΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου