Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

La Tribune: Η εκκλησία της Ελλάδας ανακαλύπτει τη φορολογική δήλωση

«Η πλούσια ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας, μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας στη χώρα, πρόκειται να υποχρεωθεί να καταβάλει φόρους στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των συντηρητικών αρχιεπισκόπων», αναφέρει σε ανταπόκριση της από την Αθήνα η Angélique Kourounis στη La Tribune.
Στο άρθρο, υπό τον τίτλο «Η εκκλησία της Ελλάδας ανακαλύπτει τη φορολογική δήλωση», επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου στην Ελλάδα, η εκκλησία συνιστά τώρα έναν εκ των κυριοτέρων φορολογουμένων, δηλώνοντας καθαρά κέρδη που αγγίζουν τα 19.601.354,42 ευρώ για το 2008, τα οποία προέρχονται κυρίως από έσοδα ενοικιάσεων.
Το δημοσίευμα συνεχίζει:
Για το 2009, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Στα κέρδη αυτά προστίθενται ακόμη αρκετά εκατομμύρια ευρώ, από την εκμετάλλευση ιδρυμάτων δημοσίου δικαίου, ενώ η εκκλησία της Ελλάδας διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 9 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος που υπολογίζονται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, παρά τον πλούτο της, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας αντέδρασαν έντονα όταν ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναθεώρησε προς τα πάνω το συντελεστή φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Συγκεκριμένα, οι πιο συντηρητικοί, όπως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, κατήγγειλαν δημοσίως το εν λόγω μέτρο. Πιο μετριοπαθής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δήλωσε ότι συμφωνεί «επί της αρχής, ωστόσο απαιτούνται ορισμένες τροποποιήσεις».
Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται ανυποχώρητος και εκτός απροόπτου, που μπορεί να προκύψει κατά τις προσεχείς τοπικές εκλογές του φθινοπώρου, η εκκλησία θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο με συντελεστή 20% επί των μεικτών εσόδων που προέρχονται από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της και με συντελεστή 5% για τις δωρεές μετρητών.
«Όπως ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος, όπως κάθε επιχείρηση στη χώρα, είμαι απολύτως σύμφωνος με τη φορολόγηση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, αλλά σε ό,τι αφορά τα καθαρά και όχι τα μεικτά τους έσοδα», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, ο φόρος που θα καταβληθεί από την εκκλησία αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος, το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη και σχεδιάζει να αποστείλει μνημόνιο στην κυβέρνηση, καταθέτοντας τις προτάσεις της, καταλήγει το ρεπορτάζ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: