Την Ελλάδα έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο ταξιδιού το οποίο θα πραγματοποιήσει στην περιοχή.
Η Κλίντον αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας το διήμερο 17-18 Ιουλίου ερχόμενη από την Τουρκία όπου στις 15 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ίδιο πρόγραμμα θα έχει και στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.
Επισήμως, σκοπός του ταξιδιού της Χίλαρι Κλίντον είναι η συνάντηση με την «ομάδα επαφής» για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία.
Χωρίς να υπάρχει αμφιβολία ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Έλληνες αξιωματούχους θα τεθεί και το θέμα της Λιβύης, είναι εντελώς απίθανο να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με σκοπό να διερευνήσει τις προθέσεις της Αθήνας σε μια σειρά από θέματα ασφαλείας όπως γενικότερα τα ελληνοτουρκικά, αλλά και να πιέσει για την ταχεία πρόοδο στο Κυπριακό, αφού όπως όλα δείχνουν το ερχόμενο φθινόπωρο θα κορυφωθούν οι πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Κατά τη γνώμη μας, ο νέος γύρος πιέσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού συνδέεται και με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τμήμα των οποίων – σημαντικό – βρίσκεται και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Στην όλη εικόνα θα πρέπει πλέον να προστεθεί η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί σε διεθνείς διπλωματικούς κύκλους και στα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής της πολιτικής, οπότε, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή με μια σειρά από μέτωπα να είναι ανοιχτά (κουρδικό, Συρία, σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ), η Ουάσιγκτον αναμένει να διαπιστώσει τα στοιχεία που αναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Πιθανότατα όμως, η εν λόγω φιλολογία η οποία σε μεγάλο βαθμό ξεκίνησε από την ίδια την Τουρκία, στόχο έχει την απεμπλοκή της Άγκυρας από την αδιέξοδη πολιτική «μηδενικών προβλημάτων», κάτι που από την πρώτη στιγμή εκτίμησε ως ανεφάρμοστη το «defence-point.gr», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενίοτε προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι σχέσεις με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και οι σχέσεις με τον αραβικό περίγυρο και το Ισραήλ, όπου η Άγκυρα απλώς διαπιστώνει ότι τα εν λόγω δίπολα λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως «παίγνια μηδενικού αθροίσματος», όπου το κέρδος στο ένα μέτωπο ισοδυναμεί με απώλεια μικρότερη ή μεγαλύτερη στο άλλο.
Μετά την Ελλάδα η Χίλαρι Κλίντον έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στην Ινδία.
defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου