Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου – ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εξουδετερώνοντας τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις

http://hellenicdefence.gr/images/photonea/img2012/121207a.jpg

Η βάση του Ακχισάρ δεν αποτελεί μόνιμη έδρα Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών, διαθέτει όμως 30 Σκληρυμένα Υπόστεγα Αεροσκαφών (HAS), δύο συγκροτήματα προστατευμένων αποθηκών και 4 θέσεις SAM και ΑΑΑ! (Google Earth)


Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύονται οι απαιτήσεις για την εξουδετέρωση των αεροπορικών βάσεων της δυτικής και κεντρικής Τουρκίας, οι λεπτομέρειες των στόχων και οι σχετικές επιχειρησιακές ικανότητες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο άρθρο αναλύονται λεπτομερώς οι εγκαταστάσεις –διάδρομοι, τροχόδρομοι, Σκληρυμένα Καταφύγια Αεροσκαφών (HAS), κτίρια συντήρησης, θέσεις συστημάτων Βλημάτων Εδάφους-Αέρος (SAM) και Αντι-Αεροπορικού Πυροβολικού (ΑΑΑ)– των βάσεων μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), όπως διακρίνονται σε:

  • Κύριες Βάσεις Αεριωθουμένων (AJÜ). Αποτελούν την έδρα των Μοιρών μαχητικών αεροσκαφών και διαθέτουν HAS, κτίρια συντήρησης, προστατευμένες αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, θέσεις SAM και ΑΑΑ (Μπαντιρμά, Μπαλικεσίρ, Τσιγλί, Εσκισεχίρ, Ακιντζί, Ικόνιο).

  • Δευτερεύουσες αεροπορικές βάσεις της ΤΗΚ χωρίς μόνιμα τοποθετημένες Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών. Διαθέτουν όμως HAS και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόστεγο συντήρησης, προστατευμένες αποθήκες και θέσεις SAM και AAA (Ακχισάρ, Αφιόν).

  • Πολιτικά αεροδρόμια με συστάδες HAS και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόστεγο συντήρησης (Κων/πολης, Σμύρνης, Μποντρούμ, Νταλαμάν).

Η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων αυτών επιτρέπει την υποδοχή και υποστήριξη όλων των επιχειρησιακά διαθέσιμων μαχητικών από τις Μοίρες των AJÜ της ανατολικής Τουρκίας, οι οποίες υπάγονται στη 2η Αεροπορική Διοίκηση της ΤΗΚ.

Αναλύονται τέλος οι ικανότητες προσβολής αεροπορικών βάσεων από την ΠΑ, κυρίως με όπλα εξ αποστάσεως (stand-off) όπως τα AFDS κατά των διαδρόμων και τροχοδρόμων, καθώς και τα AGM-154C JSOW-C για προσβολή ακριβείας προστατευμένων κτιρίων συντήρησης, αποθηκών και HAS.

 Με την καταστολή ή καταστροφή της τοπικής επίγειας αεράμυνας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά σημειακών στόχων βόμβες καθοδήγησης λέιζερ, όπως οι GBU-24 Paveway III, καθοδήγησης λέιζερ/GPS GBU-50 Enhanced Paveway II, ακόμη και οι GBU-31 JDAM καθοδήγησης GPS κατά στόχων περιοχής.

Πλήρες αφιέρωμα στην εξουδετέρωση των τουρκικών αεροπορικών βάσεων και στις σχετικές επιχειρησιακές ικανότητες της ΠΑ, αποκλειστικά στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.

hellenicdefence.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: