Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας υποφέρουν από ελλείψεις

mirage-2000_11-haf-215-f-f
Ο στόλος των μαχητικών Μ2000 της Πολεμικής Αεροπορίας πάσχει από ανταλλακτικά - τα οποία δεν λένε να έρθουν, όπως απλά δεν παραγγέλθηκαν ποτέ. 


Η περίπτωση είναι ενδεικτική του γενικότερου κλίματος που χαρακτηρίζει τις προμήθειες των ΕΕΔ στα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του εξοπλισμού τους.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, "ο διαγωνισμός για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά (FOS) των μαχητικών αεροσκαφών Mirage (πρόγραμμα 145 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας)" κινείται σε αργούς ρυθμούς.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για διαγωνισμό με την έννοια μιας προσφοράς προς πολλούς ανταγωνιστές, όπως οι προμήθειες αυτού του είδους είναι μονόδρομος και καταλήγουν αναγκαστικά σε ερωτήσεις σε σχέση με το κόστος - στους Γάλλους κατασκευαστές.

Κύκλοι του Υπουργείου Αμύνης που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι "η προμήθεια επείγει ιδιαίτερα", αλλά "προχωράει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση," - στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήρη στασιμότητα.

Η υλοποίηση είχε αποφασιστεί από τον Μάιο του 2013, αλλά η σχετική διαδικασία ανακοινώθηκε με καθυστέρηση ενάμισι έτους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώνεται ότι ο σχετικός φάκελος πήγε και ήλθε μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ΓΔΑΕ συνολικά τρεις φορές. 

Δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες αν αυτό το πήγαινε-έλα οφείλεται σε έλλειψη μέσων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, "προκειμένου να δοθούν οι πιστώσεις και για να ξεκολλήσει ο διαγωνισμός, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος". 

Στη συνέχεια πάντως, η προμήθεια ξανακόλλησε, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι σε αναμονή.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες "ακόμα και έως τον Ιανουάριο του 2014 η στρατιωτική ηγεσία εισηγείτο να κοπεί το πρόγραμμα, αν και στη συνέχεια άλλαξε άποψη, σημειώνοντας ότι έκανε... λάθος." 

Στο θέμα των σκέψεων απόσυρσης μέρους του στόλου των Μ2000 έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο παρελθόν.

Για τι ανταλλακτικά πρόκειται;
Για οτιδήποτε έχει αναλωθεί, είναι ο κανόνας. Σημειώνεται ότι ελλείψει μερικών χιλιάδων ευρώ για επισκευή χαλασμένου συστήματος ψύκτη υπολογιστή ένα Μ2000 μπορεί να μείνει καθηλωμένο. 

Και μένει, εάν δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί το συνήθως υπερκοστολογημένο εξάρτημα, όπως η επισκευή ακόμη και ενός τόσο απλού μηχανήματος είναι αδύνατη στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: