Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οθωμανικά ενεργειακά σχέδια για ανατολική Μεσόγειο, Καύκασο και Μ.Ανατολή

erdogan-ΑΑΑ
Ο Τούρκος Πρόεδρος καθόρισε με ομιλία του την ενεργειακή θέση της χώρας του, στο παγκόσμια χάρτη της ενέργειας, τοποθετώντας την πολύ « ψηλά», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο  ειδήσεων anadolou.


«Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, μεταξύ των ενεργειακά πλούσιων χωρών  και εκείνων που χρειάζονται αυτούς τους πόρους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας κατά τη σύνοδο κορυφής των αγορών ενέργειας στην  Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι, η Τουρκία είναι μια «γέφυρα» μεταξύ των χωρών  που διαθέτουν άφθονες πηγές ενέργειας και των  χωρών που χρειάζονται αυτούς τους πόρους.

«Η διασφάλιση της ασφαλούς, αξιόπιστης μεταφοράς των ενεργειακών πόρων έχει τόση στρατηγική σημασία, όσο και οι ίδιοι οι πόροι », δήλωσε ο Ερντογάν.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κεντρική θέση μας μεταξύ των διαδρόμων Ανατολής-Δύσης, και Βορρά-Νότου με τον πιο ενεργό και παραγωγικό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι  η Τουρκία θα επενδύσει 120 δισεκατομμύρια  δολάρια σε ενεργειακά έργα, έως το 2023, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό . 

Η αλματώδη ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία 12 χρόνια έχει δημιουργήσει νέες ενεργειακές ανάγκες.

«Πλέον έχουμε διπλασιάσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας , και αυτό θα τετραπλασιαστεί έως το 2023, σε σύγκριση με πριν από 12 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος .

«Το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα στην εγκατεστημένη ισχύ της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί  από 32 έως 72 τοις εκατό σήμερα, και συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη και στην  πέμπτη παγκοσμίως στην έκταση του  δικτύου  ηλεκτρικής ενέργειας με 1.200.000 χιλιόμετρα  (745.000 μίλια).

Ο Ερντογάν είπε ότι η κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου Trans-Anatolian θα ξεκινήσει  τον Μάρτιο, και  οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου μπορεί να αναμένονται από το 2018.

Ο TANAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, στην κατεύθυνση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρος, ο Ερντογάν επανέλαβε την στήριξη της Τουρκίας για την αποκαλούμενη «ψευδοδημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Θα υποστηρίξουμε τους τουρκοκύπριους , και δεν θα εγκαταλείψουμε την πολιτική μας λόγω της άδικης και μη φιλικής συμπεριφοράς των  Ελληνοκυπρίων », είπε.


Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρος ανήκουν  στο σύνολο τους στον  πληθυσμό  του νησιού, και θα πρέπει να μοιρασθούν  μεταξύ τους εξίσου, καταλήγει το δημοσίευμα .


Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, ο τούρκος Πρόεδρος αφού «ευλόγησε τα γένια του», τονίζοντας ότι η Τουρκία θα καταστεί παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος, μας υπενθύμισε ότι τα αποθέματα της Κύπρου ανήκουν σε «όλους» τους κατοίκους του νησιού. 

Έχουμε γράψει ότι η Τούρκοι έχουν τοποθετήσει τον «πήχη» των παγκόσμιων προσδοκιών τους πολύ ψηλά και αποκλείεται να τον «περάσουν».

Επίσης  η Άγκυρα έστω και με το ζόρι θα επιδιώξει όλα τα κοιτάσματα  της ανατολικής Ευρώπης να « διέρχονται» από το τουρκικό έδαφος, επιθυμώντας να ελέγξει  και γεωστρατηγικά ολόκληρη την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου, και της Μ. Ανατολής .

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: