Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής (Βίντεο & Φωτογραφίες)

aece4c2f4
Οι αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής, άνοιξαν πανό, φώναξαν συνθήματα και πέταξαν φυλλάδια


Την κεντρική είσοδο της βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας παραβίασε πριν από λίγο ομάδα περίπου 25 αντιεξουσιαστών, αιφνιδιάζοντας τους αστυνομικούς του κοινοβουλίου.

Διέσχισαν το προαύλιο της Βουλής και έφτασαν μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του κοινοβουλίου απέναντι από τον Εθνικό Κήπο.

Οι αντιεξουσιαστές παρέμειναν στο προαύλιο της Βουλής για λίγα λεπτά, φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ΄ και αποχώρησαν.

Ακόμα, το πανό που άνοιξαν έγραφε για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 20 ατόμων, από τα οποία οι τέσσερις είναι γυναίκες.
Τα έντεκα άτομα μεταφέρθηκαν με κλούβα της αστυνομίας, ενώ τα υπόλοιπα με περιπολικά.


1
2
3
4
5
6
7
antiexousiastes-vouli
antiexousiastes-vouli-2
Σακελλαρίδης: Προκλητική και ακατανόητη η εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Προκλητική και ακατανόητη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την ενέργεια των αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο και μέσα από δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, προσθέτοντας ωστόσο πως έχουν εξαγγείλει ήδη "την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος".


Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. 

Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.


Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.


Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;


Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».


Τι είπε η Κωνσταντοπούλου για την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Χαμηλούς τόνους κράτησε η Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την εισβολή της ομάδας των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.

«Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;», φέρεται να σχολίασε η Πρόεδρος της Βουλής, όπως μετέδωσε το Mega.

Ν.Δ.: «Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;»

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την εισβολή αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Ο Κώστας Καραγκούνης σημείωσε ότι «η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη» και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή».

«Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άθλια η εικόνα της Βουλής»
Για «άθλια εικόνα της Βουλής» κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την εισβολή των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.

«Άθλια η εικόνα της Βουλής. Αρκετά πια με τα γραμμάτια που πρέπει να εξαργυρώσει η Πρόεδρος στους γνωστούς αγνώστους που έχει υπερασπιστεί», έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κικίλιας: «Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο»
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έφερε η αιφνιδιαστική και πρωτοφανή εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στην Βουλή.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και έχει καταστήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, ενώ υποστήριξε ότι για την εισβολή και για τα έκρυθμα φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, καθώς έχει αναγκάσει την αστυνομία σε αμυντική στάση».

Την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της βουλής σχολίασε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Βασίλης Κικίλιας.

«Φοβόμουνα κατάληψη της Κατεχάκη, τελικά προτίμησαν τη Βουλή. Ξέφραγο αμπέλι η χώρα στο ναδίρ η προστασία του πολίτη», έγραψε ο πρώην υπουργός.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος ήταν μπροστά στην εισβολή των αντιεξουσιαστών ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.


ΠΑΣΟΚ: "Αν δεν μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να διασφαλίσει τα αυτονόητα να παραιτηθεί"

Εντονότατες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή.

«Το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς "αντιεξουσιαστές", είναι: υπάρχει Κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;», διερωτήθηκε.

«Γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται η Δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο Υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. 


Και μάλιστα όταν και οι Πρυτανικές αρχές και ο Εισαγγελέας το ζητούν» πρόσθεσε, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάληψη στο ΕΚΠΑ.

Μάλιστα, η κ. Γεννηματά κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να παραιτηθεί «αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα».
Καταλήψεις σε πολιτικά γραφεία, δημαρχεία, Πανεπιστήμια  
Την ίδια ώρα, αντιεξουσιαστές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις σε πολιτικά γραφεία, δημαρχεία και Πανεπιστήμια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητώντας την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας
Τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, κατέλαβε ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και υπέρ της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών έχει συγκεντρωθεί στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το πολιτικό γραφείο του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο


Παράλληλα, κατάληψη στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου του Ηρακλείου, πραγματοποιεί ομάδα αντιεξουσιαστών.


Αφού κατέλαβαν το γραφείο, οι νεαροί ανήρτησαν πανό ζητώντας την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Αποκλεισμός του δημαρχείου Νέας Σμύρνης από αντιεξουσιαστές

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δημαρχείου της Νέας Σμύρνης προχώρησε ομάδα αντιεξουσιαστών ως ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας των φυλακών.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ένταση, ενώ η ομάδα των 20 νεαρών απαγορεύει την είσοδο στο κτίριο της δημαρχίας.

Υπό κατάληψη το δημαρχείο Ξάνθης
Υπό κατάληψη βρίσκεται, από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, το δημαρχείο Ξάνθης.

Ομάδα ατόμων εισήλθε στο δημαρχείο περίπου στις 7.00 το πρωί, ζητώντας από τον δήμαρχο και τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το κτήριο. 

Στη συνέχεια ανάρτησαν πανό και μοίρασαν ενημερωτικά έντυπα για την κατάληψη.

Όπως αναφέρεται σε πανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο του κτηρίου, η κατάληψη πραγματοποιείται σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας.

Πάντως, ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι οι καταληψίες τον ενημέρωσαν πως η δράση τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και πως θα ολοκληρωθεί ως το μεσημέρι.

Συνεχίζεται η κατάληψη στην πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στην Πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακόμα, κατάληψη πραγματοποιείται και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: