Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Με νέες NAVTEX η Άγκυρα εισβάλει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ TOTAL
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

***Μετά τις ομοβροντίες πυρών από πολεμικό πλοίο με τις οποίες «εγκαινίασε» η Άγκυρα αυτό που χαρακτηρίζει ως «ζωτικό» της χώρο και «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου επανέρχεται πάλι με νέες παράνομες NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει για την Δευτέρα μια μεγάλη περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για άλλη μια φορά νοτιοδυτικά της Πάφου για άσκηση με πραγματικά πυρά και ανακοινώνει ότι θα επαναληφθεί η ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου.

 
Μια ενέργεια που τη είχε πραγματοποιήσει και την Παρασκευή αλλά εκ νέου επαναλαμβάνει σε μια προσπάθεια «παγιοποίησης» των τουρκικών προθέσεων που περιέχονται στην διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει "τουρκική υφαλοκρηπίδα", δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του ΝΑ Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.

 
Η Αθήνα πως αντιδράει σε όλο αυτό; Μα απλούστατα «μη κοιτώντας» ανατολικά της Ρόδου.

 
Έτσι με την NAVTEX 466/17 θα πραγματοποιηθεί η άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ και με την NAVTEX 465/17 θα επαναληφθεί η ρυμούλκηση της υποβρύχιας συσκευής 

 
Η άσκηση των Τούρκων νοτιοδυτικά της Πάφου έχουν άμεση σχέση με τις ενέργειες της γαλλικής εταιρείας TOTAL και τις διαδικασίες της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

 
***Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας η γεώτρηση θα υλοποιηθεί εντός του ερευνητικού τεμαχίου 11.

 
Το προς διερεύνηση Οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 Km από την ακτογραμμή.

 
Οι γεωτρητικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella.

 
"Μια ακτίνα 500 μέτρων από τα εξωτερικά σημεία του πλωτού γεωτρύπανου προβλέπεται να κηρυχθεί Ζώνη Ασφαλείας και οτιδήποτε πλησιάσει σε αυτή την ζώνη ή απειλήσει την γεώτρηση, θα αντιμετωπιστεί από τις κυπριακές δυνάμεις ασφαλείας ή από το γαλλικό Ναυτικό που θα κληθεί να συνδράμει, όπως ορίζει ο γαλλικός και διεθνής νόμος", ανέφεραν στο ***pronews.gr, πηγές του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού.

 
Στο ερώτημα αν αυτό περιλαμβάνει και το τουρκικό Ναυτικό, η πηγή ανέφερε επί λέξει: "Η άδεια της TOTAL για εξερεύνηση του Οικοπέδου 11 είναι απόλυτα νόμιμη και βασίζεται στο διεθνές, ευρωπαϊκό, κυπριακό και γαλλικό δίκαιο. Δεν βλέπουμε τον λόγο που κάποιος θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα αυτή".

 
Μάλιστα, ήδη προχωρά η κατασκευή και λειτουργία χερσαίας βάσης εφοδιασμού στο λιμάνι Λεμεσού για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ από την TOTAL E&P CYPRUS B.V. για σκοπούς της εταιρείας EDT Agency Ltd.    

 
***Η Λευκωσία λοιπόν μετά από όλα αυτά, ενημέρωσε διπλωματικές αποστολές, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη για την επεισοδιακή κατάληξη που θα έχουν αυτές οι προκλητικές ενέργειες αν συνεχιστούν.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλομένους» από την Τουρκία για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε προς χώρες οι οποίες έχουν εμπλοκή στις έρευνες που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πλησίον της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

 
Από το Υπουργείο Εξωτερικών πέρασαν διπλωμάτες ευρωπαϊκών και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών.

 
Κατά τις συναντήσεις η Λευκωσία τους ενημέρωσε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες τους λόγω των τουρκικών ενεργειών.

 
Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε σχετικά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση η οποία αποσκοπούσε και στο να προλάβει τυχόν παρερμηνείες ή παραλείψεις από μέρους του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως οι τουρκικές ενέργειες όπως εκδηλώνονται δεν επηρεάζουν μόνο συμφέροντα της Κυπριακης Δημοκρατίας.

 
***Ακολουθούν οι τουρκικές παράνομες ΝΑVTEX
 
TURNHOS N/W  : 466/17
 
MEDITERRANEAN SEA
 
GUNNERY EXERCISE, ON 08 MAY 17, FROM 1300Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY:
 
34 10.00 N - 031 50.00 E
34 10.00 N - 032 55.00 E
33 40.00 N - 032 55.00 E
33 40.00 N - 031 50.00 E
 
CAUTION ADVISED.
 
TURNHOS N/W                  : 465/17
 
MEDITERRANEAN SEA
 
TURKISH WARSHIP TOW UNDERWATER DEVICE, ON 07 MAY 17 FROM 0001Z TO 0400Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
 
36 10.00 N - 029 50.00 E
35 50.00 N - 029 50.00 E
35 50.00 N - 029 20.00 E
36 14.70 N - 029 20.00 E
 
1 NM BERTH REQUESTED


 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: