Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Η νέα θαλάσσια περιοχή Ιόνιο στην Ελληνική ΑΟΖ


Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος
Εκτός από τα θαλάσσια οικόπεδα 1, 2 και 10 στο Ιόνιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης, τώρα έχουμε μια νέα θαλάσσια περιοχή με όνομα Ιόνιο στην ελληνική ΑΟΖ.

Η αίτηση της Energean Oil που έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε το άνοιγμα ενός νέου γύρου αδειοδότησης και ενός διαγωνισμού, ο οποίος ακολουθεί τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότια Δυτικά Κρήτης.

Τώρα η Περιφέρεια Ιονίου έχει αποκτήσει και αυτή μια προστιθέμενη αξία.
Είχε ήδη ένα προβάδισμα σε σχέσεις με άλλες Περιφέρειες αφού είχε καταφέρει να προσελκύσει από την αρχή του πρώτου διαγωνισμού το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 όπου βρίσκονται μερικώς τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας.

Έτσι ήταν αποδεδειγμένο εξ αρχής ότι η Περιφέρεια του Ιονίου θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Ελλάδας και για την ανάπτυξή της. Τώρα όμως με αυτή τη νέα θαλάσσια περιοχή έχει ενισχυθεί το όλο πλαίσιο, αφού μιλούμε πλέον για 4 θαλάσσιες περιοχές.

Το καλό για την Περιφέρεια είναι ότι χάρη στο Νόμο περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και την τροπολογία 4001/2011, θα απολαμβάνει το 5% από τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τα συμβόλαια που θα υπογράψει σε αυτές τις περιοχές αφού είναι στην αρμοδιότητά της.

Επίσης όπως το είχαμε γράψει και για την Περιφέρεια της Κρήτης και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και τις κοινοπραξίες που είναι υποψήφιες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να έρθει σ’ επαφή με το Υπουργείο Ενέργειας αλλά ταυτόχρονα και με τους δήμους που έχουν άμεσα ενδιαφέρον για να ενημερωθεί για την όλη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης των υδρογονανθράκων.

Διότι τώρα με τα νέα δεδομένα δεν μιλάμε πια για μια πειραματική και μόνο ερευνητική προσέγγιση.
Πρόκειται για μια στρατηγική ενέργεια που θα επηρεάσει και θα υποστηρίξει την οικονομία και την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Είναι λοιπόν θεμιτό να υπάρξουν σειρές επαφών με κλιμάκια αλλά και ενημερώσεις προς τον κόσμο για αυτές τις θεαματικές αλλαγές για το μέλλον της Ελλάδας.
www.lygeros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: