Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η Δύση «τρέμει» την αυξανόμενη οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα και την επιρροή της Ρωσίας

Έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες
 Τι αναφέρει δημοσίευμα των ΝΥΤ

Με δημοσίευμα τους οι «New York Times» επισημαίνουν την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ελλάδα, με στόχο βεβαίως και την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών και οικονομικών σχέσεων σε βάρος της Δύσης.


Οι «New York Times» επισημαίνουν την ανησυχία των Βρυξελλών και στέκονται ιδιαίτερα στη στάση που έχει κρατήσει η Ελλάδα όταν χρειάστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επικρίνει ή να καταδικάσει την Κίνα σε διάφορα θέματα, όπως αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο έλεγχος των επενδύσεων στην Ευρώπη.


Προφανώς οι Βρυξέλλες βλέπουν πώς αυξάνεται η οικονομική επιρροή της Κίνας στη χώρα μας και οι επενδύσεις που έχει κάνει το Πεκίνο αποδίδουν καρπούς. Ειδικά στον τουρισμό είναι εμφανής η αύξηση φέτος το καλοκαίρι του αριθμού των Κινέζων τουριστών οι οποίοι μάλιστα δαπανούν αντίστοιχα μεγάλα ποσά με τους Ρώσους τουρίστες και δεν αρκούνται στη μία σαλάτα δύο άνθρωποι.

 
«Η Ελλάδα μετά από μία μακρά μάχη με την λιτότητα που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. και την ψυχρή υποδοχή από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να δεχθεί τη βοήθεια της Κίνας, τον πιο φιλόδοξο γεωπολιτικό εταίρο της», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».



Προσθέτει πώς η Κίνα εκμεταλλεύθηκε το χρόνο που δαπανάται με τις πιέσεις της Ε.Ε. προς την ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας στην Ελλάδα μια ποικιλία επενδύσεων, εκ των οποίων ορισμένες έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα.


Οι επενδύσεις αυτές επέτρεψαν στην Κίνα να καταλάβει μια καλή οικονομική και πολιτική θέση με δυνατότητες επέκτασης των επιχειρήσεων της σε άλλα μέρη της Ευρώπης.


«Η πολιτική επιρροή, αναφάνηκε όταν πέρυσι η Ελλάδα βοήθησε να σταματήσει η κοινή δήλωση της ΕΕ για την κινεζική επιθετικότητα στη Νότια Κίνα», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει άλλα δύο περιστατικά.



Τον Ιούνιο, όταν οι ελληνικές αρχές μπλόκαραν την ανακοίνωση της Ε.Ε. που καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και λίγες ημέρες αργότερα, όταν η Ελλάδα «επαναστάτησε» κατά του αυστηρότερου ελέγχου των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη.
 
Οι διπλωματικές τοποθετήσεις της Ελλάδας δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ούτε, φυσικά, και από τις ΗΠΑ. 


Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει φόβους ότι η Ελλάδα με την οικονομική ευπάθεια που έχει, θα μπορούσε να γίνει ένας εύκολος στόχος για τη Ρωσία, μια χώρα, η οποία – όπως σημειώνει η «New York Times» έχει πάντα στο νου της να διασπάσει την ΕΕ.

 
Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι γίνονται ολοένα και πιο ισχυρός παίκτης στην Ελλάδα, και αυτό θεωρείται ως ακόλουθο της οικονομικής της αδυναμίας.

Ασφαλώς σημειώνεται η κινεζική επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. 


Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί τον Πειραιά ως την κύρια πύλη εισόδου των κινεζικών εξαγωγών προ τη νότια, ανατολική και κεντρική Ευρώπη και το κύριο κέντρο για τις θαλάσσιες μεταφορές, πάνω και γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

 
«Η Κίνα προσβλέπει για τον Πειραιά να γίνει μέρος του νέου Δρόμου του Μεταξιού για την Ευρώπη.




Ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «παραβατική» στην ευρωζώνη, η Κίνα έχει καταστεί οι πιο αξιόπιστος φίλος της», αναφέρουν οι «New York Times» και επικαλούνται δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα, ο οποίος σημειώνει «αν οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρθηκαν προς την Ελλάδα ως μεσαιωνικές βδέλλες, οι Κινέζοι συνέχισαν να επενδύουν και να ρίχνουν χρήματα».

«Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει την πολιτική των μυών της, για να αφήσει ένα τεράστιο γεωπολιτικό αποτύπωμα στην Αφρική και τη Νότια Αμερική» καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: