Τα ανταλλάγματα που ζητεί η ελληνική πλευρά για να αποτελέσει τη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην ΕΕ
***Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του NATO, αποδεικνύονται τα τεράστια γεωπολιτικά παιχνίδια που «παίζονται» πάνω στις πλάτες των Ελλήνων τόσα χρόνια και αφορούν την θέση «κλειδί» της χώρας μας.
Έκθεση του ΝΑΤΟ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει στην κατοχή της νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη προσοχή τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας στην περιοχή.
Η σχέση αυτή ανάλογα με την γεωπολιτική κατάσταση έχει τα «πάνω της» και τα «κάτω της» από την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και μετά .
Οι πρόσφατες κοσμογονικές ανακατατάξεις στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου κατ΄επιταγή της νέας τάξης πραγμάτων και η παράλληλη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας αναβαθμίζει ξανά όμως τρομερά την Ελλάδα για τον αμερικανικό παράγοντα, ειδικά όσο αφορά και το πολεμικό αεροδρόμιο δίπλα στην βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Η γεωστρατηγική σημασία της διατήρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η παραγωγική συνεργασία της ως μέλος της συμμαχίας, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την δύση.
Το πιο σημαντικό είναι , ότι η χώρα κατέχει την βάση «κλειδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης.
Αυτή η βάση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της συμμαχίας και της στρατιωτικής επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου, και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν επαφές με την αμερικανική πλευρά για την αποκόμιση ανταλλαγμάτων μετά την σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση για αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα με αρχή την Σούδα, ενώ φέρεται ότι αναζητείται και χώρος για βάση στην Βόρεια Ελλάδα .
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ , ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, φαίνεται να περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο και την σκυτάλη έχουν παραλάβει οι πρώην στρατηγοί σύμβουλοι του Τραμπ.
Η αναβάθμιση μιας νέας ομάδας πρώην και νυν στρατιωτικών στην Ουάσιγκτον έχει επιτρέψει την ανάπτυξη ενός πολύ στενού διαύλου επικοινωνίας με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί το ισχυρότερο διαπραγματευτικό «χαρτί» της Αθήνας στην αμυντική συνεργασία με την Ουάσιγκτον.
Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της βάσης για την προβολή της ισχύος τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται άλλωστε για τη μοναδική βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει την επέκταση της συμφωνίας με ορισμένα πολιτικά ή και υλικά ανταλλάγματα εκ μέρους των Αμερικανών, λόγω προβολής της τουρκικής ισχύος στην περιοχή.
Ο ΥΠΑΜ Π. Καμμένος εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της χρονικής επέκτασης της συμφωνίας, αλλά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και εντός του υπουργείου Άμυνας, επιθυμούν τον συνδυασμό αυτής της πρόθεσης με την απόσπαση καίριων ανταλλαγμάτων.
Η βάση του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία αποτελεί πλέον ανεπιθύμητο χώρο για τα αμερικανικά στρατεύματα ενώ οι πυρηνικές βόμβες που έχουν αποθηκευτεί είναι σε «κίνδυνο» από τον υπερφίαλο Ερντογάν που είναι ικανός για όλα .
Η ισορροπία αυτή έχει διαταραχθεί, επηρεαζόμενη από την αστάθεια που εσχάτως επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η Τουρκία του Ερντογάν εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμος κρίκος για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά στην Άγκυρα επικρατεί η πλευρά που θέλει την στροφή της χώρας στην ευρασιατική ένωση, με παράλληλη προμήθεια στρατηγικών οπλικών συστημάτων «απελευθερωμένων» από το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα η Σούδα αναβαθμίζεται όπως και ολόκληρη η Κρήτη ως το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ στην περιοχή.
Για επιχειρήσεις όπως η «Desert Shield/Storm» στο Ιράκ και η «Enduring Freedom» στο Αφγανιστάν αλλά και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, η βάση αυτή είχε θεμελιώδη σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , ειδικά σε αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού .
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο ανώτατοι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο θα μπορούσαν οι υποδομές του Ιντσιρλίκ να μεταφερθούν στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών η Αθήνα είναι αρνητική.
Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες δραστηριότητες δεν μπορούν να μεταφερθούν, αλλά σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά φαίνεται πως οι Αμερικανοί προσανατολίζονται σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα την Ρουμανία .
Το ερώτημα έρχεται επομένως στα ανταλλάγματα τα οποία θα μπορούσε να λάβει η Αθήνα. Ακούστηκε πριν δύο μήνες η προμήθεια από τις ΗΠΑ στο ελληνικό ΠΝ δύο αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke που σήμερα σταθμεύουν στη Ρότα της Ισπανίας, έδρα του αμερικανικού 6ου Στόλου.
Όντως είναι πολύ μεγάλο το ελληνικό ενδιαφέρον για προμήθεια τέτοιων αντιτορπιλικών για τον ελληνικό στόλο.
Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ φέρεται να έχει συζητήσει την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών στη Σούδα, με αμερικανικά κονδύλια, τόσο για τη βελτίωση της προβλήτας Κ14 (για τα αεροπλανοφόρα) όσο και άλλων προβλητών που θα επέτρεπαν τη στάθμευση ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Κρήτη αντί για τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Με τον τρόπο αυτόν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να συνδράμει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Για την Ελλάδα λοιπόν, από ότι φαίνεται έχει πιθανόν επιλεγεί η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον κόλπο της Σούδας, με αμερικανικά ανταλλάγματα που θα «θυμίζουν» στην Ελλάδα, τα σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η χώρα ως πλήρες μέλος της συμμαχίας.
Αυτές οι προληπτικές κινήσεις θα επιτρέψουν στην συμμαχία να ανακτήσει ελαφρώς την πρωτοβουλία και να αποκαταστήσει την σταθερότητα στην Ευρώπη.
Ο Halford Mackinder, ένας από τους πατέρες της γεωπολιτικής, δήλωσε ότι ο έλεγχος της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο από τη Ρωσία, ( από την αποκαλούμενη δύναμη «Heartland») , κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει μαζί της και τον έλεγχο του Πλανήτη!!
Την ίδια περίοδο οι Τούρκοι φέρονται ότι θα προμηθευτούν (;) άνω των 100 υπερσύγχρονων αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 που φέρουν τεχνολογία stealth, ρωσικών πυραύλων S-400 και ενός αεροπλανοφόρου , με όλα αυτά να αναβαθμίζουν την θέση της χώρας αυτής εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι αμερικανικές αντιρρήσεις είναι πολλές και εκφράστηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις στην Άγκυρα.
Το ελληνικό γενικό επιτελείο έχει επισημάνει στην αμερικανική πλευρά τους κινδύνους από τη στρατιωτική ανισορροπία που θα δημιουργηθεί.
Είναι σαφές ότι η Αθήνα επιθυμεί ενίσχυση τόσο στην Αεροπορία όσο και στο Ναυτικό, λαμβανομένων υπόψη φυσικά των οικονομικών περιορισμών της τρέχουσας περιόδου.
Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θέλουν να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και ομαλότερα η αναβάθμιση του στόλου των F-16. Ζητούν όμως επίσης την αναβάθμιση του συστήματος Patriot και των S-300 που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Κρήτη.
Επίσης αιτούνται την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35.
Επίσης το ΓΕΝ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ ώστε να κερδηθεί χρόνος για την προμήθεια νέων σκαφών επιφανείας.
Το σημερινό σκεπτικό κινείται σε μια συντηρητική λογική, σύμφωνα με την οποία, με κόστος περίπου 35-40 εκατ. ευρώ ανά σκάφος που θα περιλαμβάνει αλλαγή ραντάρ και την αναβάθμιση ορισμένων ακόμα συστημάτων, οι φρεγάτες ΜΕΚΟ θα κέρδιζαν 15 χρόνια ζωής.
Αυτό όμως που παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στα τόσα ανοικτά ζητήματα είναι οι προθέσεις της νυν κυβέρνησης στις ΗΠΑ και των προθέσεων που θα τεθούν σε συνδυασμό με τα τεράστια ενεργειακά έργα στην περιοχή.
Ο αγωγός East Med , και οι εργασίες εξόρυξης σε Κύπρο , Αίγυπτο και τώρα σε Μαύρη Θάλασσα από την Ρωσία , καθιστούν το Αιγαίο και τα Στενά τα πιο γεωστρατηγικά σημεία του πλανήτη.
Η Τουρκία του Ερντογάν όμως φαίνεται ότι «κουνάει μαντίλι» οσονούπω στο ΝΑΤΟ, η Αίγυπτος συντάσσεται με την Μόσχα , ενώ οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει στόλο Μεσογείου και έπονται οι Κινέζοι.
Εάν οι ΗΠΑ δεν κινηθούν πρώτες ειδικά στην Ελλάδα ….σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα χάσουν τα πάντα στην περιοχή στην κυριολεξία.
***Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου