Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Στη τελική ευθεία πρόκλησης επεισοδίου: Ανοίγουν πυρ στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι – Απέστειλαν και την Φρεγάτα TCG Gökçeada

Συνεχίζοντας το «σχέδιο» αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας σε Κύπρο και Αιγαίο,  η Άγκυρα προχωρά βάσει ενός καλά οργανωμένου σχέδιο έκδοσης Navtex και Νotam, με στόχο να καταστήσει ολόκληρες περιοχές σε «γκρίζες ζώνες» στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.



 

Σκοπός όλου αυτού του πονηρού πλάνου είναι σε περίπτωση πιθανού επεισοδίου να έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα , για  να «πατήσει» η Άγκυρα σε μια ευθεία αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές .    
  
    
Συγκεκριμένα, με δύο νέες διαδοχικές Navtex που εξέδωσε χθες ο σταθμός Αττάλειας του Γραφείου Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με αριθμούς 818/17 και 819/17, «δεσμεύουν», για τις 31 Αυγούστου, περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, έκτασης 1.500 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, αναφέρει *** ο κυπριακός τύπος.
 
 
Την ίδια στιγμή απέστειλαν επίσης εκ νέου και την φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494) για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους .




Η περιοχή φτάνει οριακά μέχρι και τα όρια της ζώνης διέλευσης των σκαφών υποστήριξης της γεώτρησης του West Capella, ενώ επικαλύπτει και σημαντικό μέρος της περιοχής που «δεσμεύτηκε» για τις παράνομες δραστηριότητες του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.


Κύρια αποστολή της δέσμευσης της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής είναι η διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, από τις 9 μέχρι και τις 11 πριν το μεσημέρι της επόμενης Πέμπτης.
 
 
 
 
 
Με τη δεύτερη παράτυπη Navtex, που αφορά ακριβώς στις ίδιες συντεταγμένες και θαλάσσια περιοχή, αναφέρεται ότι την ίδια ημέρα, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, θα ρυμουλκήσει υποθαλάσσια συσκευή.
 
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες ανακοινώσεις για ρυμούλκηση υποθαλάσσιας συσκευής, είχε εκδώσει διαδοχικά τους τελευταίους μήνες, αλλά σε περιοχές δυτικά και σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές της Κύπρου.


Στην ίδια περιοχή, τις τελευταίες ημέρες επανήλθε η τουρκική φρεγάτα F494, που πλέει στην περιοχή κατά διαστήματα μετά την έναρξη της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος».

 
Το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του εντός των τεμαχίων 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.


Πιθανό σενάριο στην Κύπρο ειδικά μετά και τις σημερινές πληροφορίες για μετακίνηση και νέων δυνάμεων στα τουρκο-συριακά σύνορα, θα ήταν μια ενδεχομένη προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίου , με «προεκτάσεις» ακόμα και τοπικής εμπλοκής …με κύριο στόχο την διακοπή των ερευνών, μέχρι να «διευθετηθεί» το ζήτημα από την διεθνή κοινότητα.


Τέτοια σενάρια απεργάζονται οι νεο-οθωμανοί εδώ και καιρό για να απαγορεύουν την εκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.



Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να περάσει «στο ντούκου » η προσπάθεια για έρευνες στην ΑΟΖ… της Κύπρου από τους Τούρκους , που θέλουν μερίδιο από κάτι που φυσικά δεν τους ανήκει .


Άλλωστε αυτό προδικάζει και η στάση του αλαζονικού και άκρως επικίνδυνου Ερντογάν, ο οποίος «φλερτάρει» με επικίνδυνο τρόπο με την ιστορία εδώ και μεγάλο διάστημα.





*** ο κυπριακός τύπος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: