Μολονότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που υπεγράφη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ισορροπία ισχύος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα διαταράσσεται σημαντικά υπέρ της Άγκυρας.
Με άλλα λόγια, δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, η προάσπιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο θα γίνει πολύ πιο δύσκολη.
Το επιχειρησιακό βεληνεκές του οπλικού συστήματος S 400 δύναται να φτάσει τα 400 χλμ. Πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 σε συνδυασμό με τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για αγορά S 400 από την πλευρά της Άγκυρας, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το στρατηγικό πλεονέκτημα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
ΠΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;
Δεδομένης της κακής οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οφείλει να γίνει από την Πολιτεία ένας πολύ σοβαρός διάλογος για την εξισορρόπηση των τουρκικών εξοπλισμών. Αυτό, αναφορικά με αυτό που ονομάζουμε ως εσωτερική εξισορρόπηση απειλής.Στο επίπεδο της εξωτερικής εξισορρόπησης, η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της περαιτέρω εμβάθυνσης της Τριμερούς Συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ καθώς και με την Αίγυπτο η οποία σαν δύναμη-κρηπίδωμα για τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, δε θα έβλεπε με καλό μάτι τους αναβαθμισμένους τουρκικούς εξοπλισμούς.
Πάλι στα πλαίσια της εξωτερικής εξισορρόπησης, η άσκηση διπλωματίας εντός του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε προκειμένου να βρεθούν τρόποι εξισορρόπησης της νέας κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί στο Αιγαίο.
Ειδικά εντός του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να βρει ευήκοα ώτα, δεδομένου ο,τι η νατοϊκή συμμαχία ανησυχεί για τις ποιοτικά αναβαθμισμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Επιπρόσθετα, το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι που διεξάγεται αυτά τα έτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο οποίο συμμετέχουν και η Ελλάδα και η Κύπρος, αποκτά μια άλλη διάσταση με την τουρκική «θωράκιση» με S 400.
Θεωρώντας φυσιολογική την ισχύ της συνθήκης που θέλει τη διπλωματία να πετυχαίνει πολλά περισσότερα όταν καλύπτεται από σκληρή ισχύ, οποιαδήποτε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δίνει στην Τουρκία σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Εξ’ όσων φαίνονται η Τουρκία ακολουθεί την πίστη του Ότο φον Μπίσμαρκ που υποστήριζε ότι το μυστικό στη διεθνή πολιτική είναι να κλείσεις μια καλή συμφωνία με τη Ρωσία.
Τέλος, ένα ενδιαφέρον ζήτημα-ερωτηματικό, αποτελεί το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων στην περίπτωση που τεθεί σε ισχύ η αγορά των ρωσικών S 400 από την Τουρκία, μια αγορά που κοστολογείται περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου