Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

“Εμφύλιος πόλεμος στρατηγών” στην Τουρκία δείχνει πως το πραξικόπημα ήταν μόνο η αρχή


Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διανύουν για δεύτερο καλοκαίρι μια σοβαρή κρίση. 


Πέρυσι ήταν το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι μαζικές διώξει που ακολούθησαν. 

Φέτος το τουρκικό στράτευμα κλυδωνίζεται από τον “εμφύλιο των στρατηγών”!

Οι επτά παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών μετά από τις κρίσεις της 2ας Αυγούστου έχουν παρασκήνιο,στο οποίο αναφέρεται το al-monitor.com.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του, η σύγκρουση του Αρχηγού των ΕΔ Χ.Ακάρ με το “ανερχόμενο αστέρι” των τουρκικών ΕΔ, τον επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων Ζ.Ακσακαλί, ήταν αδυσώπητη. Νικητής φαίνεται να είναι ο Ακάρ που εμφανίζεται ισχυροποιημένος.

Πέρυσι τέτοιες ημέρες ο Ακσακαλί εμφανιζόταν ως περίπου βέβαιος διάδοχος του Ακάρ στην κορυφή της ιεραρχίας. Τελικά του ζητήθηκε να μετατεθεί στη διοίκηση του 2ου Σώματος Στρατού και αμέσως υπέβαλλε τη παραίτησή του.

Πως άλλαξε το κλίμα για τον Ακσακαλί, που τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίαζαν ως ήρωα της νύχτας της απόπειρας πραξικοπήματος;

Η αρχή του τέλους του λένε ήταν η κατάθεσή του στην επιτροπή που διερευνά την απόπειρα πραξικοπήματος. Εκεί άφησε αιχμές κατά του Ακάρ,λέγοντας πως οι ΕΔ έχουν κανονισμούς που περιορίζουν το στρατό στα στρατόπεδα σε περιπτώσεις κρίσεων.

Αν αυτοί οι κανονισμοί και οι διαταγές είχαν εφαρμοστεί, κατέθεσε ο Ακσακαλί, τότε το πραξικόπημα θα είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει.
Ο Ακσακαλί δεν υπολόγισε την δύναμη του Ακάρ,ο οποίος φαίνται ότι κατότθωσε να τον “πριονίσει”.

Ο Ακσακαλί “χρεώθηκε” τους 72 νεκρούς στην επιχείρηση φιάσκο με την κωδική ονομασία “Απίδα του Ευφράτη” και την απώλεια πολλών αρμάτων μάχης. Αυτό ήταν και το νόημα της απομάκρυνσής του από τις Ειδικές Δυνάμεις, που θα παίξουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα τουρκική επιχείρηση.

Επιπλέον στην επιτροπή για το αποτυχημένο πραξικόπημα καταθέσεις απόστρατων έπληξαν το ηρωϊκό προφίλ του Ακσακαλί, τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος. Κάποιοι τον παρουσίασαν ως “παθητικό θεατή” που εμφανίστηκε στο γραφείο του το επόμενο πρωί, στις 11.00.

Χωρίς αμφιβολία ο Ακάρ μέχρι στιγμής είναι ο νικητής στον εμφύλιο. Αλλά η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τόσο ρευστή που κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: