ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Ή ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ Η ΤΖΑΚΙ;
(ΒΙΝΤΕΟ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ…)
Ρεπορτάζ- επιμέλεια: Mαρίνα Νικολάκη
Στις 20 Ιανουαρίου 1906, στην προκυμαία του λιμανιού της Σμύρνης, ένας γραμματικός περιμένει το αφεντικό του να του πει τα ευχάριστα μαντάτα.
«Να σου ζήσει εφέντη ο γιος!», είπε στον Σωκράτη ο υπάλληλός του.
Εκείνος, αφού τον ευχαρίστησε, πήρε την άμαξα και έτρεξε να δει τον διάδοχό του, τον Αριστοτέλη ο οποίος μετά από μερικές δεκαετίες με το δαιμόνιο επιχειρηματικό του μυαλό, έγινε ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο.
Στις 15 Ιανουαρίου, ο Αριστοτέλης γιόρταζε τα 67α γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη, όταν ήρθε το κακό μαντάτο, που του άλλαξε ριζικά τη ζωή, η οποία «δεν είχε πλέον κανένα νόημα».
Παλιές οικογενειακές στιγμές του Ωνάση με τα παιδιά του και την πρώην σύζυγό του, Τίνα Στα τέλη του 1972, ο Ωνάσης οργάνωσε την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα.
Ήταν μια καλή επιχειρηματική κίνηση, αλλά έκανε και το χατήρι του γιου του που λάτρευε τα αεροπλάνα.
Είχε έρθει η ώρα πατέρας και γιος να έρθουν πιο κοντά και ο Αλέξανδρος να εκπαιδευτεί για τη βαριά κληρονομιά του.
Έβαλε και δίπλα στο μικρό μία γοητευτική αεροσυνοδό για να διώξει από κοντά του την αγαπημένη του, επειδή ήταν μεγαλύτερή του κατά 17 χρόνια.
Η όμορφη Φιόνα Φον Τίσεν ήταν 42 ετών.
Ο Ωνάσης κατάφερε να τους χωρίσει, αλλά σύντομα αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν παντοδύναμος, όπως νόμιζε.
Το μεγάλο πλήγμα για τον Ωνάση ήρθε τον Γενάρη του 1973, ανήμερα των γενεθλίων του.
Αριστοτέλης και Αλέξανδρος σε στιγμές συνεργασίας, με αντικείμενο την Ολυμπιακή
Ο Αλέξανδρος (τον απέκτησε με την Τίνα Λιβανού, στις 30-4-1948), με τους δύο πιλότους του πατέρα του, έναν Άγγλο και έναν Αμερικανό, ανέβηκε στο καινούργιο αεροπλάνο μάρκας “Πιάτζιο” για να το δοκιμάσει.
Μετά θα έφευγε με το λίαρ τζέτ για το καρναβάλι του Ρίο. Το «Πιάτζιο», μόλις απογειώθηκε, σε κλάσματα δευτερολέπτου και άγνωστο πως, έπεσε και συνετρίβη από ύψος 10-15 μέτρων με ταχύτητα 160 χλμ την ώρα. Ο Αλέξανδρος τραυματίσθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο πιλότοι τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.
Ο Αριστοτέλης γιόρταζε με φίλους τα γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη, που εξελίχθηκαν στα πιο μαύρα της ζωής του, καθώς οι συνεργάτες του τον πληροφόρησαν αμέσως για τον σοβαρό τραυματισμό του μονάκριβου γιού του.
Παράτησε τα γλέντια και τις τελετές κι έφυγε εσπευσμένως από τη Νέα Υόρκη, μαζί με την Τζάκι για την Αθήνα. Μαζί του έφερε τρεις Αμερικανούς νευροχειρουργούς υπό τον Πόκιν, τον καλύτερο στον κόσμο. Αλλά και το γραφείο του στο Λονδίνο ναύλωσε αεροπλάνο της ΒΕΑ και μετέφερε αμέσως, μοναδικό επιβάτη, τον Άγγλο νευροχειρουργό Ρίτσαρντσον στην Αθήνα…
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης με του τη μεγαλύτερή του κατά 17 χρόνια Φιόνα Φον Τίσεν.
Ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι που ο Αριστοτέλης θέλησε να χωρίσει Την επομένη το μεσημέρι, 23 Ιανουαρίου 1973, οι τέσσερις διάσημοι νευροχειρουργοί εξέτασαν για τελευταία φορά τον Αλέξανδρο και αργά το απόγευμα ο Πόκιν καλεί τον Αριστοτέλη και του λέει ξερά: «Δεν υπάρχουν ελπίδες διάσωσης του γιου σου και κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή είναι άσκοπη και βασανιστική».
Λίγα λεπτά μετά, στις 7 το απόγευμα, ο Αριστοτέλης, για να επέλθει ταχύτερα το αναπόφευκτο και να μην ταλαιπωρείται ο γιός του, ζήτησε από τους γιατρούς να βγάλουν τα σωληνάκια…
Πάνω από 10.000 συλλυπητήρια τηλεγραφήματα δέχτηκε η οικογένεια Ωνάση, από βασιλείς, προέδρους, πρωθυπουργούς και απλούς ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα με τον Αλέξανδρο, πέθανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον.
Σπαραγμός της μητέρας Τίνας Λιβανού, πάνω στο φέρετρο του γιου της, Αλέξανδρου
Κουράγιο Τέλη! Φεύγοντας ο Ωνάσης από το ΚΑΤ, καταρρακωμένος ψυχικά και σωματικά, τον άκουσαν να λέει στον συνεργάτη του, καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη, που προφανώς του είπε να κάνει «κουράγιο»: «Τι κουράγιο να κάνω, όταν χάνω το μονάκριβο παιδί μου; Η ζωή για μένα πλέον, δεν έχει κανένα νόημα…».
Πήγε στο αεροδρόμιο, είδε τα συντρίμμια του «πιάτζιο», έκλαψε με λυγμούς σα μωρό παιδί και μετά έφυγε με την Τζάκι για την Αμερική, ενώ στον Σκορπιό γινόταν η κηδεία του Αλέξανδρου.
Από τον καημό του, πέθανε στο Παρίσι δυο χρόνια μετά, το 1975, από μυασθένεια, ενώ η Τίνα έφυγε το 1974!…
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του ήταν νεκρός. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν αργότερα, όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.
Ο Ωνάσης επικήρυξε τους δολοφόνους του γιου του, όπως υποστήριζε, με 1.000.000 δολάρια, επικήρυξη που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αμέσως φούντωσε και η συνωμοσιολογία.
Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Για το δυστύχημα κατηγορήθηκαν επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τάφηκε στον Σκορπιό και δύο χρόνια αργότερα τον ακολούθησε ο πατέρας του, που δεν συνήλθε ποτέ μετά το θάνατο του γιου του.
Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» με έδρα το Βαντούζ του Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Από τα κέρδη της οικονομικής αυτοκρατορίας Ωνάση, το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.
Σε αποκαλύψεις που σοκάρουν προχώρησε πριν δύο χρόνια η Γεωργία Βέττα, η 90χρονη οικονόμος του Αριστοτέλη Ωνάση, που έζησε επί χρόνια δίπλα στον Ελληνα κροίσο και γνώριζε από μέσα τα όσα συνέβαιναν στην οικογένεια.
Η κ. Βέττα, η οποία σήμερα ζει σε ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα ολομόναχη μετά τον θάνατο της αδελφής της, περιγράφει τα όσα έζησε με την οικογένεια Ωνάση σε όλες της τις φάσεις, της ανόδου, αλλά και της θλίψης και του μεγάλου πόνου.
Ήταν η γυναίκα, άλλωστε, που ήταν δίπλα στον Αριστοτέλη Ωνάση σε πάρα πολλές στιγμές του, άκουγε συνομιλίες, ταξίδευε με την οικογένεια και δοκίμαζε μέχρι και το φαγητό τους για να δει αν είναι δηλητηριασμένο ή όχι.
«Με τον Αρίστο ταξίδεψα όλο τον κόσμο.
Μόντε Κάρλο, Παρίσι, Αμερική, Ακαπούλκο, Βενετία. Παντού.
Με μια βαλιτσούλα στο χέρι ήμουν συνέχεια.
Βλέπετε, δεν εμπιστευόταν άλλον να ελέγχει το φαγητό, ούτε να ακούει τι λέγεται στα ραντεβού του.
Ο Αρίστος είχε λεφτά, χωρίς ευτυχία» λέει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Βέττα στο Σκορπιό
Η Τζάκι έστειλε τον Αλέξανδρο στον θάνατο
Με αυτόν τον καημό θα πεθάνω», λέει χαρακτηριστικά.
Και περιγράφει τα όσα έγιναν λίγες ώρες πριν από τη μοιραία πτήση:
«O Αλέξανδρος ήταν πολύ καλό παιδί.
Εξαιρετικό.
Χαμηλών τόνων, σε αντίθεση με τη Χριστίνα.
Θυμάμαι, ήταν τόσο ερωτευμένος με τη Φιόνα…
Σε εκείνη είχε βρει και την ερωμένη, και τη μάνα, και όλη τη στοργική αγάπη που του έλειπε.
Ήταν έτοιμος να την παντρευτεί.
»Βρε, παιδί μου, τη Φιόνα θα πάρεις που έχει την ίδια ηλικία με τη μάνα σου;
Αυτή θα παντρευτείς;».
Και εκείνος του απαντούσε: »Αυτήν αγαπάω, αυτήν θα παντρευτώ».
Με παίρνει λοιπόν το προηγούμενο βράδυ του θανάτου του από το Μόντε Κάρλο ο Αλέξανδρος και μου λέει: »Γεωργία, ειδοποίησε τον κουρέα τον Άγγελο να έρθει στις 5.00 το απόγευμα να με κουρέψει».
Και ο άνθρωπος ήρθε και τον κούρεψε.
Το επόμενο πρωί, στις 6.00, μου φωνάζει από το δωμάτιό του:
»Γεωργία, φτιάξε τον δίσκο με το πρωινό».
Παραξενεύτηκα.
Μονολογούσα: »Παναγία μου, θα πάει για δουλειά τόσο πρωί;».
Δεν ήξερα ότι είχαν έρθει Αμερικανοί πιλότοι για να τους εκπαιδεύσει στο Piaggio για να πάνε στην Καραϊβική.
Εκείνοι φιλοξενούνταν στο Hilton.
Όταν ξύπνησε ο Αρίστος, του λέω: »Ρε συ Αρίστο, 500 πιλότους έχεις, αυτό το παιδί βρήκες να τους εκπαιδεύσει, επειδή το είπε η Τζάκι;».
Θυμάμαι έλεγε τότε συνέχεια η Τζάκι: »Ο Αλέξανδρος να εκπαιδεύσει τους πιλότους, επειδή ξέρει το αεροπλάνο».
Αποτέλεσμα;
Το δεξί πηδάλιο να καρφωθεί στο κρανίο του.
Θα ζούσε όλη η οικογένεια αν δεν πέθαινε τότε ο Αλέξανδρος».
Ο Ωνάσης είχε τον Αλέξανδρο 20 ημέρες άθαφτο
Η κυρία Βέττα μιλά και για τον ανείπωτο πόνο του Αριστοτέλη Ωνάση, για την απώλεια που δεν μπορούσε να δεχθεί και για το ότι τρέναρε την ταφή του γιου του.
«Οταν ήρθε ο Αρίστος στο ΚΑΤ για να δει τον Αλέξανδρο, άρχισε να κλαίει. Βγαίνοντας από το δωμάτιο είπε στους γιατρούς: »Βγάλτε τα σωληνάκια.
Το παιδί μου είναι πεθαμένο».
Είχε θολώσει το μυαλό του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευε ότι είχε πεθάνει.
Για εκείνον, στο μυαλό του, ζούσε.
Για 20 ημέρες βρισκόμασταν στον Σκορπιό.
Εκείνος κάθε βράδυ κατηφόριζε στο εκκλησάκι που τον είχε μέσα στο φέρετρο και του μίλαγε, σαν να ζούσε.
Του έλεγε ακόμα και τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα.
Γι’ αυτό και δεν έδινε εντολή για να τον θάψουν.
Είχε μεγάλο καημό που χάθηκε τόσο απρόοπτα.
Ξεκίνησαν τα βλέφαρά του να σκεπάζουν τα μάτια του.
Έπαθε βλεφαρόπτωση.
Τότε λοιπόν αγρίεψε ο μητροπολίτης Λευκάδος και του λέει:
»Κύριε Ωνάση, ή τον θάβετε ή θα τον πάτε σε μαυσωλείο στη Γαλλία».
Και ο Αρίστος προκειμένου να μην τον χάσει από τον Σκορπιό, αποφάσισε να τον κηδέψει.
Την ημέρα της κηδείας ήρθε και η μάνα του, η Τίνα, παρότι δεν μιλούσε με τον Αλέξανδρο λόγω του γάμου της με τον Νιάρχο.
Παρούσα και η αρραβωνιαστικιά του, η Φιόνα Φον Τίσεν.
Ο Αρίστος δεν παρέστη στην κηδεία.
Ο παπάς για να πειστεί ότι το πτώμα του Αλέξανδρου είναι στο φέρετρο ζήτησε από τη μάνα του να το ανοίξει, αλλιώς δεν θα έψελνε τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Και ανοίγουν το φέρετρο και βλέπουμε έναν άλλον Αλέξανδρο. Τρεις μέρες τον ταρίχευαν στο ΚΑΤ, κατ’ εντολήν του Αρίστου.
Ήθελε να τον κρατήσει για πάντα κοντά του», λέει χαρακτηριστικά η 90χρονη οικονόμος του Ωνάση.
Ετσι χώρισε η Κάλλας με τον Ωνάση
Η ηλικιωμένη γυναίκα θυμάται σαν χθες και τον χωρισμό της Μαρίας Κάλλας από τον Ωνάση, αλλά και όσα βίωσε εκείνες τις μέρες κοντά τους.
«Η Μαρία πρόσεχε και λάτρευε τον Αρίστο.
Σκέψου ότι όλα τα σπίτια στον Σκορπιό τα είχε διακοσμήσει η Κάλλας.
Θυμάμαι, όταν ήταν πιεσμένος από τις δουλειές προσπαθούσε να τον πείσει να πάνε μαζί στο Παρίσι, στη Βενετία για να ξεφύγει από το άγχος.
Η Μαρία είχε αντιληφθεί ότι κάτι έτρεχε με την Τζάκι και είχαν φτάσει στα αυτιά της ότι θα την παντρευτεί στον Σκορπιό.
Μάζεψε τα πράγματά της από το νησί και εν μια νυκτί εξαφανίστηκε».
«Για 17 μέρες ο Αρίστος έψαχνε σαν τρελός να τη βρει και εκείνη δεν εμφανιζόταν πουθενά.
Είχαν χάσει τα ίχνη της.
Στο σπίτι ήμασταν όλοι άνω κάτω.
Εκείνος δεν κοιμόταν καθόλου.
Είχε αφήσει τις δουλειές του, ήταν μέσα στα νεύρα, δεν έτρωγε μπουκιά.
Τηλεφωνούσε σε όλο τον κόσμο για να τη βρει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο γάμος με την Τζάκι έγινε για τα συμφέροντα
Η κυρία Βέττα αποδίδει τον γάμο του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι σε συμφέροντα και μόνο. «Τη Μαρία τη λάτρευε.
Ο γάμος με την Τζάκι έγινε καθαρά λόγω συμφερόντων» εξηγεί και συνεχίζει: «Την ημέρα που παντρεύονταν στον Σκορπιό, μαζί της ήταν και τα παιδιά της, ο Τζον και η Καρολίνα.
Εκεί και ο μικρός Αλέξανδρος. Ρωτάει λοιπόν ο Τζον τι συμβαίνει και η μάνα του είναι ντυμένη με το νυφικό. Και του απαντάει ο Αλέξανδρος με παράπονο: »Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα». Δεν ήθελε να αναφέρει καθόλου ότι ο πατέρας του παντρεύεται με την Τζάκι».
Η 90χρονη γυναίκα σημειώνει ακόμη ότι κάθε φορά που ερχόταν η Τζάκι στην Ελλάδα τη συνόδευαν κάτι ογκώδεις μελαψοί άνδρες.
«Λέω τότε κάποια στιγμή: »Για όνομα του Θεού.
Τι τη φυλάτε; Εδώ είναι Ελλάδα».
Και μου απαντάει ο ένας: »Δεν φυλάμε την κυρία Τζάκι, αλλά τα παιδιά του Κένεντι»».
Οσο για το γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα, μετά από τόσα χρόνια;
«Έχω μεγάλο καημό με όσα συνέβησαν στον Αρίστο και στην οικογένειά του.
Έφαγε ψωμί από εκείνον πολύς κόσμος.
Χιλιάδες άνθρωποι.
Πρέπει να γνωρίζει ο λαός.
Ο Αρίστος ήταν ο καλύτερος άνθρωπος.
Δεν του ταίριαζε τέτοιο άδοξο τέλος», καταλήγει…
πηγη
1 σχόλιο:
Η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση εμφανίζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα αποτελεί ανεξάντλητο υλικό μελέτης με το μοναδικό όραμα που παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα μέσω του Ιδρύματος Ωνάση.
Δημοσίευση σχολίου