Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η κορεατική χερσόνησος αρπάζει φωτιά - Νότια Κορέα και Ιαπωνία προχώρησαν σε επίδειξη δύναμης κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν

H Νότια Κορέα προχώρησε στην διεξαγωγή ασκήσεων βομβαρδισμών λίγες μόνο ώρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσης απόστασης που φέρεται να έπεσε σε ιαπωνικά ύδατα θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους της χώρας αφού υπήρχε περίπτωση κομμάτια του να έπεφταν σε ιαπωνικό έδαφος


Την εντολή έδωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν και η άσκηση περιλάμβανε τέσσερα νοτιοκορεατικά μαχητικά F15K, τα οποία έριχναν βόμβες MK84 στο πεδίο βολής δίπλα δια-κορεατικά σύνορα στο Taebaek, όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Νότιας Κορέας σε δημοσιογράφους και όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου, του Μουν, Γιουν Γιουνγκ-τσαν δήλωσε ότι «οι ασκήσεις βομβαρδισμού διατάχθηκαν αμέσως μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου συζητήθηκαν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης που θα μπορούσε να πάρει η Σεούλ εναντίον της πρόκλησης βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

 
Εκτιμήσαμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας ως εξαιρετικά σοβαρές και αποφασίσαμε να διατηρήσουμε μια άγρυπνη στάση ενόψει της δυνατότητας πρόσθετων προκλήσεων της Βόρειας Κορέας»

Σημειώνεται ότι ένα βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα (δείτε το σχετικό δημοσίευμα) ο οποίος πέταξε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας σκορπώντας ρίγη πολέμου στην Ασία.

Στο νησί Hokkaido ήχησαν οι σειρήνες ενώ ταυτόχρονα με ραδιοφωνικά μηνύματα η ιαπωνική κυβέρνηση ειδοποίησε τους κατοίκους ότι μπορεί βορειοκορεατικοί πύραυλοι ξα πήξουν πόλεις.

Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας  πέρασε πάνω από τη νήσο Hokkaido στις 06:06 τοπική ώρα και κατέπεσε τελικά 15 λεπτά μετά την εκτόξευσή του στον Ειρηνικό 1180 χλμ. από την ακτές της Ιαπωνίας.

Συνολικά ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε σε απόσταση 2.700 χλμ. με απόγειο τροχιάς τα 550 χλμ.

Λίγο μετά τη σύγκληση του Σουμβουλίου Ασφαλείας, ο διευθυντής εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Εουι-γιονγκ, κάλεσε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Χάουαρντ ΜακΜάστερ, για να συζητήσουν το περιστατικό, αναφέρει το Yonhap.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ΜακΜάστερ σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πλήρως την πολιτική του κ. Μουν προς τη Βόρεια Κορέα και την ανταπόκριση της κορεατικής κυβέρνησης στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κιουνγκ-γουα, συζήτησε εν τω μεταξύ το γεγονός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, ανέφερε το Yonhap.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Τρίτη, αλλά η ώρα της συνάντησης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ζήτησαν από κοινού από το Συμβούλιο Ασφαλείας τη διεξαγωγή έκτακτης συνάντησης για την αντιμετώπιση της εμφάνισης απειλών για ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε στο Yonhap αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα υποστήριξαν τον τελευταίο γύρο κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ παρότι υποστηρίζουν μια διαφορετική οδό επίλυσης της κρίσης αλλά και οι δύο υπερδυνάμεις δεν θέλουν παλαβούς με πυρηνικά κουμπιά στις πόρτες τους.

Η κινεζο-ρωσική πρωτοβουλία «διπλού παγώματος» , την οποία καλωσόρισε η Γερμανία αλλά απορρίφθηκε σθεναρά από την Ουάσινγκτον, προτείνει η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τις πυρηνικές της δραστηριότητες, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταματήσουν ταυτόχρονα τα πολεμικά τους παιχνίδια στην περιοχή.

Βέβαια η στήριξη των Γερμανών δείχνει και την τάση του Βερολίνου τον τελευταίο καιρό να μην στηρίζει τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ. Πολύ αμφιβάλουμε ότι θα τηρούσε τηξν ίδια στάση αν ακόμα πρόεδρος ήταν ο προωθούμενος από διάφορα κέντρα εξουσίας πρώην πρόεδρος Μ.Ομπάμαμ

Καθώς η Νότια Κορέα ανταποκρίθηκε στην τελευταία πρόκληση του Πιονγκγιάνγκ, η Ιαπωνική Αεροπορική Αυτοάμυνα (JASDF) διοργάνωσε και αυτή μια προγραμματισμένη άσκηση πυραύλων Patriot εδάφους-αέρος.







 
 
Πάντως στην Πιονγκιανγκ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης εναντίον τους είναι πολύ κοντινός πλέον και συνεχίζουν να απειλούν τους πάντες.

***Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα είναι δικαιολογημένη».
Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Τάε Σονγκ δεν αναφέρθηκε στη σημερινή εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία στη διάρκεια ομιλίας του από τη Γενεύη αλλά φρόντισε να συνεχίσει τις απειλές της χώρας σε φραστικό επίπεδο κατά... οποιουδήποτε με την πρώτη θέση στη λίστα να την έχουν οι ΗΠΑ

«Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την εχθρική τους πρόθεση απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ξεκινώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις (…) η χώρα μου έχει κάθε λόγο να απαντά με σκληρά αντίμετρα, ασκώντας το δικαίωμά της στην άμυνα», επεσήμανε το Χαν στη διάρκεια της συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Και οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό»,κατέληξε.

***Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: